🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Песимизъм на Уолстрийт и притеснения за втора вълна от коронавирус

Основните индекси в Европа, Азия и САЩ отново се оцветиха в червено

Основните фактори, които оказват влияние на фондовите пазари през тази седмица, са притесненията за втора вълна от коронавируса и потенциалните икономически последици от нея - с изключение на сряда, когато ръстът на петрола вдъхна оптимизъм на борсите. Тази тенденция остана устойчива и в четвъртък, когато основните индекси в Европа и САЩ отново се оцветиха в червено. Към спадовете допринесе и изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който заяви, че настоящата рецесия е по-лоша от която и да било след Втората световна война.

Към 17:00 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 3.23% надолу. Лондонският FTSE 100 се понижи с 3.90%. Във Франкфурт германският DAX отстъпва с 3.53%, а френският измерител CAC 40 е надолу с 3.30%. Отново големи загуби регистрираха подиндексът на автомобилния сектор SXAP и SXEP, който включва компаниите от енергийния сектор. "Имаше твърде много оптимизъм за това колко бързо ще излезем от ситуацията, създала се от блокирането на икономиката. Стана ясно, че действителността е различна - ще има постепенно възстановяване и всичките пакети за стимулиране на икономиката са били отпуснати само за да се гарантира, че тя няма да се срине напълно", коментира анализаторът от London & Capital Роджър Джоунс.

След като вчера реагира негативно на страховете от втора вълна на коронавирус, днес цената на петрола започна да се възстановява. В края на деня сортът брент се търгува с 3.15% нагоре за 30.11 долара за барел, а лекият американски петрол - с 2.81%, до 26 долара за барел. Песимизмът достигна и пазарите в азиатско-тихоокеанския регион. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 се понижи с 1.74%. Южнокорейският Kospi е с 0.80% надолу, а хонконгският Hang Seng отстъпва с 1.45%. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете понижения от 0.96%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък е с 1.72% надолу.

Надеждите за американските акции

Уолстрийт отвори на червена територия - към 17:00 часа Dow Jones е надолу с 1.85%, а по-широкият индекс S&P 500 спада с 1.84%. Възходът на американските фондови пазари, изглежда, е към своя край, тъй като инвеститорите са изправени пред все по-големи доказателства, че икономическите ефекти от коронавируса могат да са много по-дълготрайни, отколкото много анализатори предполагаха. От седмици насам пазарите се крепяха на надеждите, че огромните стимули, обявени от Федералния резерв и правителството на САЩ, ще поставят основата за възстановяване по-късно през годината, дори и на фона на стряскащите данни за безработицата.

"Макар че икономическият отговор беше навременен и адекватен по мащаб, това може да не е последната глава от тази история, като се има предвид, че пътят пред нас е както много несигурен, така и обект на значителни рискове", заяви вчера председателят на Фед Джером Пауъл, като допълни, че икономиката вероятно ще регистрира значително възстановяване, след като коронавирусът бъде поставен под контрол.

Все още няма коментари
Нов коментар