НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Как инвестиционните фондове се справиха с борсовата криза

Основните класове активи се възстановиха през април, но все още се усеща напрежение в инвестиционните среди

Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система вследствие от COVID-19
Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система вследствие от COVID-19
Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система вследствие от COVID-19    ©  Reuters
Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система вследствие от COVID-19    ©  Reuters

Пазарите се възстановиха частично през април след мълниеносния спад месец по-рано. За S&P 500 април е най-добрият месец от 1987 г., след като за 30 дни се повиши с над 17%, но все още остава под историческия връх от преди корона кризата. В драстичния спад от края на февруари до третата седмица на март основният индекс в САЩ загуби близо 1/3 от стойността си, което се оказа рекорден спад за толкова кратко време в историята на индекса. Сривът засегна всички глобални пазари и почти няма компанията, която да не отрази сериозен спад в цените на акциите си.

Замразени фондове в Европа

Всичко това се отрази и на взаимните фондове по света, някои от които затвориха, за да не започне масов отлив на клиенти и теглене на средства. Според Fitch Ratings около 76 фонда (от около 40 хил.) в Европа са замразили тегленията си през март. Подобни действия са рядкост, като досега сме ставали свидетели на такива по времето на финансовата криза през 2008 г. и след вота за Brexit през 2016 г. Реалният брой на временните затваряния може да е по-голям, като се има предвид, че рядко фондовете публично оповестяват действията си. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) заяви, че фондове с инвестиции на обща стойност 100 млрд. евро са замразили тегленията или са приложили други извънредни мерки за ликвидност през март. Това все пак изглежда доста малко на фона на индустрия, която управлява над 17.5 трилиона евро само в Европа.

Макар след възстановяването през април повечето фондове да отвориха врати отново, някои стигнаха до ликвидация. Според Fitch Ratings замразяването на фондовете не представлява непосредствен риск за по-широката финансова система. Обемът на инвестираните средства под управление на запорираните фондове остава нисък в сравнение с общите активи на европейските взаимни фондове, които се равняват на 17.5 трилиона евро. Взаимната свързаност на финансовата система обаче означава, че заключването на средствата може да се разпространи, което води до известен риск от "заразяване".

Ситуацията в САЩ

Ситуацията в САЩ не бе много по различна от тази в Европа. Анализ на Morningstar показва, че през април борсово търгуваните фондове (ETF) в инструменти с фиксиран доход са регистрирали нетен приток 21 млрд. долара инвестиции, почти почти толкова, колкото бяха изтеглени през март. С изключение на общинските облигации повечето фондове в облигации се възстановиха през април.

Напрежението на кредитните пазари намаля след намесата на Федералния резерв в края на март, въпреки че Федералният резерв ще започне да изкупува корпоративни облигации и фондове свързани с тях по-късно този месец. Самият акт на Фед, който демонстрираше силата си, беше достатъчен, за да върне реда на пазара до известна степен. Международния валутен фонд предупреждава, че рискът от задълбочаване на кризата все още е налице.

Рискът на кредитните пазари

Активизирането на централните банки по света, които представиха стимули на обща стойност (към момента) около 6 трлн. долара, може да оказва позитивен ефект в кратък срок, но плановете за изкупуване на активи като корпоративни кредити, които се смятат като "рискови" в света на инвестициите, може да доведе до масово неизпълнение на задълженията, смятат Тобиас Адриан и Фабио Наталучи от МВФ. Компаниите, изпитващи затруднения, породени от пандемията, може да повишат риска от непогасяване на задълженията. Което може да породи внезапно спиране в кредитните пазари, особено в рискови сегменти като рисковите облигациите с висока доходност (junk).

Рисковите сегменти на кредитния пазар се разраснаха бързо след края на глобалната финансова криза от 2008 г., достигайки до 9 трлн. долара в глобален мащаб, докато качеството на кредитите, стандартите за подписване и защитата на инвеститорите отслабнаха. Компаниите свързани с транспорт, логистика и енергия, са сред най-засегнатите от кризата и представляват най-висок риск за финансовата система и кредитният рейтинг на компании от тези индустрии се оценява като junk (пример Boing). В резултат рейтинговите агенции не спират да актуализират своите оценки, прогнози и рейтинги, очакванията за неизплащане по кредитите също се повишават рязко.

Все още няма коментари
Нов коментар