Водещите европейски акции са се повишили с над 30% от март досега

В САЩ пазарите намират за несериозна заплахата на Тръмп за санкции срещу социалните мрежи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рестартирането на икономиките продължава да движи европейските и американските пазари. В Европа акциите са на 11-седмичен връх, продължава повишението и на Уолстрийт. Там обаче освен политическата ескалация между САЩ и Китай заради Хонконг известно напрежение донесе и информацията, че президентът Доналд Тръмп подготвя изпълнителна заповед за санкции срещу Facebook, Google и Twitter.

Решението изглежда като лично, след като Twitter вече постави под някои от туитовете му предупреждение, че те може да съдържат невярно и подвеждащо съдържание. Самият той определени това като поредно заглушаване на консервативната реч.

Като цяло пазарите не вярват, че това може да се случи, и затова засега ефектът е ограничен, но оказа влияние на фючърсите на индекса NASDAQ 100 преди началото на сесията в САЩ. В началото на борсовата сесия доминираният от технологични компании индекс се търгуваше около нулата заедно с Dow Jones 30 и S&P 500.

"Първата поправка на Конституцията на САЩ е пределно ясна и Белият дом има много малък обхват върху корпоративното поведение. Повечето трейдъри, с които говорих, намират тези намерения за куха заплаха", коментира пред Bloomberg Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets Asia Pacific Pty.

Инвеститорите в Европа обаче не обърнаха много внимание на тези притеснения и ръстът на индексите продължи, движен от акциите на по-старите индустрии, които ще спечелят от отварянето на икономиките - туризъм, транспорт, производство и други съпътстващи сектори като здравеопазване и търговия на дребно. Така паневропейският индекс

STOXX 600 е нараснал с над 30% от дъното си през март. "Оптимисти сме покрай ваксината и отварянето на все повече компании. Това е основният фокус на пазарите в момента", коментира пред Reuters Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management. На петролните пазари сорт Brent се понижи и за втора поредна сесия се търгува под 35 долара за барел.

Все още няма коментари
Нов коментар