🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова доза борсова ваксина

Американската биотехнологична компания Moderna обяви напредък по своята ваксина, а пазарите само това чакаха

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уолстрийт обича добрите новини. А когато става въпрос за напредъка по разработването на ваксина във времена на пандемия, инвеститорите дори и не чакат да чуят края й. Това, което натисна спусъка на оптимизма в понеделник, беше новината от щатската биотехнологична компания Moderna, че първоначалните резултати от изпитанията с тестовата ваксина за COVID-19 са обещаващи. Резултатът беше мигновен - индексите на Уолстрийт се повишиха с 2.5-4%, акциите на Moderna - с почти 20%.

Зелената вълна заля и авиокомпаниите и туристическите компании - от най-губещите доскоро, в понеделник и вторник те оглавиха лидерите по печалби, макар и за ден. Новините от биотехнологичния сектор се комбинират с надеждите за бързо икономическо възстановяване и разхлабването на противоепидемичните мерки. Пазарите се чувстват спокойни и заради очакваната подкрепа от централните банки.

Moderna е направила извода за напредъка по своята ваксина на базата на данните от първата фаза на клиничните изпитания, чиято цел е да установят дали медикаментът е безопасен и предизвиква имунен отговор. В тестовете участват няколко десетки доброволци, като изследователите на биотехнологичната фирма вече са изследвали нивото на образуваните антитела на осем от тях. Данните сочат, че всичките осем души са развили антитела, които надвишават нивата в преболедувалите COVID-19.

Според медицинския директор на Moderna Тал Закс всичко това означава, че ваксината най-вероятно ще проработи и ще бъде достъпна за масова употреба през януари. В момента тече втора фаза от тестовете на медикамента с участието на няколкостотин души, а третият и заключителен етап, при който ще бъдат имунизирани няколко десетки хиляди доброволци, трябва да стартира през юли. Всички тези надежди са причината акциите на Moderna да поскъпнат с над 300% за три месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    briton avatar :-|
    briton

    За "Модерна" някъде бях чел, че до сега не е изкарала нито едно лекарство на пазара, но за сметка на това капитализацията и е $30 млрд. наскоро получиха и някакъв грант от $500 млн.
    има нещо мътно в цялата работа или пък нещо, което не знаем, а може би и нещо, което на хората им се иска да се случи ;)

    Нередност?
Нов коментар