Хапчето за растежа

Разработката на медикаменти за лечение и ваксина срещу COVID-19 вкара в инвеститорския фокус акциите на биотехнологиите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За втори път след 2015 г. индексът на биотехнологичните компании Nasdaq Biotechnology достига исторически връх,

Над 20 фармацевтични и биотехнологични компании работят по медикаменти и ваксини, свързани с коронавируса COVID -19 и последствията от него в момента. Може би и това оправдава инвеститорския интерес към тях, което ги прави и най-печелившите компании от началото на годината. Освен това никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са отдавали толкова голямо значение на една определена компания, новините около която често дават посока на целия пазар. В момента се случва точно това - всички погледи и надежди са към биотехнологичната Gilead Sciences. Компанията произвежда антивирусния препарат ремдесивир, който е създаден за борба с ебола, където обаче се провали.

Един за всички, всички за един

Но извън фиксацията върху конкретни компании логиката на инвеститорите е, че дори и една от тях да открие ваксина или успешно лекарство, от това ще спечелят всички, не само фармацевтичните компании, но и пазарите като цяло. В този дух беше и призивът на някои от най-големите институционални инвеститори и асет мениджъри отпреди дни. BlackRock, Fidelity, Almundi, Aviva Investors и Janus Henderson призоваха пред Financial Times фармацевтичните компании да оставят конкуренцията и да обединят усилия в откриването на ваксина срещу COVID-19.

Сред компаниите, които хвърлят усилия в борбата с коронавируса, има както добре известни имена като Bayer, Johnson&Johnson и Eli Lilly, така и млади биотехнологични компании. Gilead Sciences е в най-напреднала фаза на клинични тестове на ремдесивир. Нейното лекарство беше посочено от Световната здравна организация и като един от обещаващите кандидати за ефективен препарат. Предимството му е, че то е минало голяма част от тестовете за безопасност още когато е изпробвано срещу ебола и ако има ефект за COVID-19, може да бъде пуснато на пазара сравнително бързо. Затова и пазарите следят с нетърпение случващото се около Gilead. От началото на годината акциите й са се повишили с 22%, което не я прави най-печелившата компания в САЩ на фона на някои биотехнологични конкуренти. Пазарното й представяне и като цяло е доста динамично заради потока от новини около нея.

С акциите на биотехнологичните компании обаче винаги трябва да се действа с едно на ум. Първо, ръстът при тях често е катализиран от изследвания и продукти, за които не е ясно дали изобщо ще стигнат до пазара. Секторът е и силно регулиран. Например Inovio Pharmaceuticals регистрира двуцифрени ръстове през последните седмици. Тя също разработва ваксина за коронавируса, като е една от малкото, които вече са стартирали клинични тестове върху хора, но са в първа фаза. Макар ръстовете в цената на акциите й сега да са привлекателни, някои инвеститори смятат, че компанията е по-скоро "бомба със закъснител", която ще избухне след овладяването на разпространението на коронавируса по света. Inovio се фокусира върху употребата на оптимизирани ДНК плазмиди - чрез компютърно моделиране компанията реорганизира двойно спираловидната структура на ДНК, за да предизвика специфичен имунен отговор в организма. След това тя доставя тези плазмиди интрадермално или интрамускулно чрез специално разработено за целта смарт устройство за ръка.

Финансовото състояние на компанията наподобява това на повечето компании от сектора - продуктите на Inovio са в етап на клинично тестване, така че тя няма продукти на пазара, които да осигуряват значителни приходи. Последните са по-скоро спорадични и идват от споразумения за изследвания и разработки. През 2019 г. компанията отчита спад в приходите - от 30 млн. долара през 2018 г. до 4.1 млн. долара през изминалата година, като нетната загуба се увеличава до 119 млн. долара.

Moderna Therapeutics е друг инвестиционен блокбъстър с ръст на акциите от 150% само през тази година, който разработва терапии и ваксини за инфекциозни заболявания, имуноонкология, редки и сърдечно-съдови заболявания както самостоятелно, така и в партньорство със стратегически сътрудници като AstraZeneca и Merck & Co. Базираната в Масачузетс биотехнологична компания е една от първите, които разработиха ваксина срещу коронавируса, базирана на РНК. Очакванията са компанията да получи до 483 млн. долара финансиране от федералното правителство на САЩ за разработката на ваксината. Същевременно Moderna Therapeutics е готова да започне клинични тестове от фаза 2 тази пролет, а тези от фаза 3 да започнат през есента.

Не е само COVID-19

Покрай надеждите за откриването на решение срещу COVID-19 печелят и акциите на други компании, които са специализирани в разработка на медикаменти и ваксини, като надеждите са, че и някоя от тях може да се включи в надпреварата. Основаната през 2009 г. Genprex също се радва на значителен инвеститорски интерес през последните седмица. Американската компания разработва генни терапии за пациенти с ракови заболявания, които са в етап на клинични тестове. Това, което прави Genprex различна, е технологична платформа, която е предназначена за администриране на гени чрез капсулирането им в кухи сфери с наноразмери.

Neon Therapeutics разработва предимно ваксини срещу рак, които се създават от материал от туморите на пациентите и са базирани на т. нар. неоантигени - протеини, които се намират само на повърхността на раковите клетки. Този тип персонализирана ваксина цели да предизвика имунен отговор за борба с рака. Миналото лято компанията съобщи за обнадеждаващи резултати от клинични изследвания в първа фаза на медикамент срещу рак, като се очаква повече информация да има след клиничните тестове от втора фаза, които Neon Therapeutics ще провежда за първи път. В началото на тази година Neon Therapeutics беше придобита от по-голямата биотехнологична компания BioNTech за 67 млн. долара. Сделката дойде, след като в края на 2019 г. Neon Therapeutics ограничи някои от програмите си за разработка на ваксини срещу рак и освободи близо една четвърт от работната си сила.

Внимание с тези акции

Пазарът на биотехнологични акции е високодоходен, но и много рисков, което означава и потенциални загуби. Освен това често има слаба корелация с традиционните компании, тоест трендът му се различава от този на пазарния.

Компаниите в сектора работят на силно регулиран пазар, т.е. резултатите им са зависими от решения на агенции и правителства. Лекарствата минават през одобрението на няколко федерални агенции, докато стигнат до пазара, а това може да отнеме години. Акциите на много от тях са направили силен скок още преди да има одобрение, но отрицателно становище може да доведе до срив в цените им. Освен това при някои лекарства все още не е доказан напълно ефектът им.

Често акциите на биотехнологичните производители попадат в категорията penny stock, някои от тях се търгуват на OTC пазар - извънборсов, което носи риск да не се постигне най-справедливата цена за тях или да се увеличат разходите за такси и комисиони.