Пазарите: Европа vs САЩ

Борсите в Европа започват да наваксват възстановяването на Уолстрийт, но остават много далеч като капитализация

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Трите най-големи компании в САЩ са по-големи от 50-те топ публични дружества в еврозоната

Ножицата все повече се разтваря, а парите все така продължават да обичат Америка. Представянето на борсите от двете страни на Атлантика покрай кризата с коронавируса е красноречиво. След като в средата на февруари започна най-бързият мечи пазар от десетилетия, дойде и бързото възстановяване. Уолстрийт водеше, теглен нагоре от технологичните акции, докато на борсите в Европа имаше изоставане. Причината е вече почти прозаична - там, където има повече иновации и компании от новата икономика (САЩ), влиянието на кризата върху акциите се усети по-слабо или поне за кратко.

Те станаха и спасителният пояс за Уолстрийт. На другия полюс са компаниите от по-старите индустрии, които доминират на борсите в Европа. Производителите на луксозни стоки и топ автомобили са запазена европейска марка, но те бяха и най-засегнати от локдауна. В момента, в който дойде разхлабването на мерките, картината се промени и те започнаха да наваксват изоставането. Това даде и въздух на европейските борси, но недостатъчно.

Водещите фактори на пазарите остават политиките на Централните банки - ФЕД и ЕЦБ, за осигуряване на ликвидност чрез печатане на пари, както и отварянето на икономиките. Оптимизмът на пазарите натежава, въпреки че прогнозите за глобалната икономика стават още по-негативни. САЩ влязоха официално в рецесия - обявена дори преди да свърши тримесечието. С над 40 млн. безработни в Америка покрай коронавируса обаче няма място за съмнение, че това е така. В сряда се очакваше Федералният резерв да обяви и повече стимули за подкрепа на Main Street, или реалната икономика - потребителите и малкия и средния бизнес. В еврозоната ЕЦБ вече разшири стимулите си, което даде тласък на борсите още миналата седмица.

Двa пазара - два свята

Разликата обаче е огромна. Трите най-големи компании в САЩ в момента имат капитализация над тази на 50-те най-големи корпорации в еврозоната, измерена през индекса Euro Stoxx 50, или 4.2 трлн. долара спрямо 3.4 трлн. долара, показват изчисления на "Капитал".

Във вторник акциите на т. нар. Big Tech компании не само, че преодоляха и сложиха край на кризата, а достигнаха нови рекордни цени в своята история с изключение на Alphabet, която е на 5% от февруарския си връх.

Горното се отрази на капитализациите им. Apple достигна рекордна пазарна оценка от почти 1.5 трлн. долара, Microsoft - 1.44 трлн. долара, а Amazon - 1.3 трлн. долара. Alphabet, компанията - майка на Google, е на границата с пазарна капитализация от 990 млрд. долара, а Facebook струва на борсата "едва" 680 млрд. долара. Така общата цена на петте най-големи технологични компании вече надхвърля 6 трлн. долара. Те са и петте най-големи листнати компании в САЩ.

По света има само една фирма с по-голяма пазарна капитализация от Apple - саудитският държавен петролен гигант Saudi Aramco, чиято оценка към 8 юни е 1.6 трлн. долара. За нея обаче е малко трудно да се говори като за типична публична компания, тъй като е силно държавно доминирана, нисколиквидна и има съмнения за нивото на прозрачността и корпоративното й управление.

Обратно - в Европа в топ 5 на най-големите компании няма нито една технологична. Най-голямата в този сегмент е германската SAP, която е на 6-о място по пазарна капитализация, малко след L'Oreal. Графиката е показателна - петте най-големи компании на Стария континент са от традиционните индустрии - храни, лекарства и луксозни стоки - три швейцарски и две френски. Общата им капитализация е по-малка от тази на Apple. Най-големите производители на автомобили в Германия например BMW и Daimler са с пазарни оценки доста под 100 млрд. евро.

Тази тенденция обаче е валидна и за САЩ, където парите предпочитат все по-малко старите компании и се насочват към новите. С отварянето на икономиките тази тенденция започва и да се обръща, разбира се. Освен че се оказаха по-устойчиви и малко зависими от кризи, акциите на IT компаниите в САЩ са от онези, които всеки иска да притежава. Затова и спадът в цените им беше добра възможност много инвеститори да влязат на добра цена, което и донесе по-бързото възстановяване.

На новия исторически връх

Това е и причината доминираният от технологични компании индекс Nasdaq Composite не само да преодолее мечия пазар, но и да е на нов исторически връх към сряда. Той дори премина за първи път в съществуването си 10 000 пункта.

Към компанията на Big Tech трябва да се добавят и акциите на макар и по-малки все още дружества като Netflix, Zoom, както и финансовите PayPal, Mastercard, Visa, които все повече гледат към финтех бъдещето. Тук са и Теsla, производителите на чипове AMD, Nvidia и други. Символът на чип индустрията в САЩ - Intel, леко изостава от общата тенденция и възстановяването му върви малко по-трудно.

Доходността също е показателна. Най-големите компании в САЩ са с двуцифрен ръст на цените на акциите си от началото на годината с изключение на Alphabet, докато в Европа се ограничава до около 5-6%, има и такива на минус от началото на годината. И от двете страни на океана обаче всички са на добър плюс спрямо дъната им през март, след които започна възстановяването.

Завръщането на цикличните акции

С разхлабването на мерките покрай COVID-19 и рестарта на икономиките по света звездата на цикличните акции се завръща. Макар и да е трудно да се отговори колко дълго ще продължи тази тенденция. Което се видя и за известно време през последните седмици - инвеститорите разпродаваха част от технологичните книжа и купуваха такива на туристически и авиокомпании, енергийни, продажби на дребно. Повишението в цените на петрола също е в подкрепа на петролните дружества. Ако обаче втора сериозна вълна доведе до нови мерки за затягане на икономиките и забрани за социални контакти, те отново може да станат под натиск. И то на фона на нуждата от сериозно наваксване.

Все още няма коментари
Нов коментар