🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските борси вече се възстановяват по-бързо от американските

Анализаторската компания Pavillion Global Markets предвижда повече оптимизъм в Европа, отколкото в САЩ

Политиката на ЕЦБ и спасителния механизъм в Европа дават борсови стимули. Германският DAX се е повишил с 47% от дъното си през март досега
Политиката на ЕЦБ и спасителния механизъм в Европа дават борсови стимули. Германският DAX се е повишил с 47% от дъното си през март досега
Политиката на ЕЦБ и спасителния механизъм в Европа дават борсови стимули. Германският DAX се е повишил с 47% от дъното си през март досега    ©  Reuters
Политиката на ЕЦБ и спасителния механизъм в Европа дават борсови стимули. Германският DAX се е повишил с 47% от дъното си през март досега    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските акции вече се възстановяват на по-висока скорост от коронавируса, отколкото американските, сочи анализ на монреалската Pavillion Global Markets, цитиран от MarketWatch. Според изданието агресивната стратегия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и възстановителния фонд на Европейския съюз (ЕС) дават допълнително гориво на индексите, които са заредени с оптимизъм заради постепенното отваряне на икономиките.

През последните пет години европейските активи се движеха по-предпазливо, отколкото американските. Правилото важеше особено за по-малките борсови компании, които растяха бавно дори при нормална икономическа ситуация. Сега допълнителна помощ идва от ЕЦБ, която държи доходността на държавните облигации ниска, докато европейските правителства са близо до споразумение за най-големия общоевропейски фискален пакет в историята, на стойност 750 млрд. евро.

"Изборът между купуването на почти сигурни загуби при негативна доходност на дълга или атрактивни рискови печалби от европейски акции не изглежда като истински избор", пишат от Pavillion Global Markets. "Инвеститорите напускат полето на облигациите и се насочват към акции."

Европейски оптимизъм

За последните пет дни паневропейския индекс Stoxx 600 се е повишил с близо 5%, а скокът от най-ниската точка на 18 март досега, е 31%. Положението е още по-оптимистично, ако се разглеждат силните регионални индекси, като германския DAX, който расте със 7.5% от началото на седмицата и с 47% от дъното през март насам.

В сравнение с американските индекси, нарушение на корелацията на възстановяване личи най-вече след 23 май, когато Европа се насочи към фискални стимули, а картината около коронавируса в САЩ остана мрачна. Допълнителни сигнали за по-висок инвеститорски интерес в Европа, отколкото в САЩ, идва от социалните проблеми и протестите в страната.

Според анализаторите на Pavillion, измерването на риска показва по-добри перспективи за висока възвращаемост пред европейскиет активи, конкретно сред по-малките компани, отколкото спрямо американските такива. Анализаторите смятат, че макар Европа да продължава да има проблеми и икономиката да е далеч от най-доброто си състояние, има смисъл да се заложи на ръст на европейските акции и спад в цената на акциите на по-малките американски компании.

"САЩ са по средата между социално дистанциране и бунтове, докато президентът Тръмп нажежава допълнително реториката срещу Китай и му предстоят избори, които правят двупартийната работа в страната още по-трудна", пишат от Pavillion. "Европа контрастира, защото в момента излиза от кризата с коронавируса и макар да е странно, има широка политическа подкрепа за повече фискални разходи, които да поставят основа под икономиката."

Все още няма коментари
Нов коментар