Възстановителният фонд на ЕС движи ръста на европейските пазари

Акциите на автомобилните компании, банките и туристическия бизнес поскъпват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда европейските фондови пазари продължиха да растат. Това, което като цяло подкрепя основните индекси на континента през последните няколко дни, са надеждите за възстановяване от коронавируса, като днес доброто настроение на инвеститорите беше подкрепено от предложението на Европейската комисия (ЕК) за възстановителен фонд на стойност 750 млрд. евро - 500 млрд. безвъзмездни средства и 250 млрд. заеми, който да стимулира икономическия растеж след кризата. Размерът на фонда е с 50% повече от първоначалната идея на лидерите на Франция и Германия, а предложението предвижда средствата да се наберат на капиталовите пазари.

Към 18:00 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 0.02% нагоре, като в ранната търговия ръстът му беше подкрепен от повишенията на банковия подиндекс SX7P, туристическия SXTP и автомобилния SXAP, които напреднаха съответно с 3.37%, 6.94% и 3.92%, или иначе казано, тези сектори, които са пряко зависими от рестарта на икономиката. Във втората част на деня показателят изгуби инерция след предупреждението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че растящите нива на държавния дълг заплашват да накарат инвеститорите да преоценят суверенния риск и да "подновят натиска" върху по-уязвимите страни в еврозоната. Лондонският FTSE 100 се повиши с 1.03%. Във Франкфурт германският DAX напредва с 0.67%, а френският измерител CAC 40 е нагоре с 1.13%.

Сред големите печеливши днес бяха френската банка BNP Paribas, чиито акции скочиха с 9.11%, както петролните BP и Total, чиито книжа поскъпнаха въпреки поевтиняването на петрола. Акциите на производителя на автомобили Renault са нагоре с 14.52%, след като като френската компания и японският й партньор Nissan предприеха стъпки за засилване на алианса, сред които и големи съкращения на разходите. Книжата на конкурентната Volkswagen също поскъпнаха, след като източници на Reuters съобщиха, че компанията е на финален етап в преговорите за сериозна инвестиция в китайски производител на електромобили. "Европейските инвеститори са фокусирали вниманието си върху възобновяването на икономическата активност, което набира скорост", коментира анализаторът от Peel Hunt Иън Уилямс.

"Сигналите за възстановяване продължават да подкрепят рисковите активи. Все повече бизнеси по света получават зелена светлина да започнат работа отново, като се надяват на устойчиво възстановяване, тъй като икономическият живот се съживява след седмици блокаж", коментирa пред Reuters старши анализаторът в XM Рафи Бояджиян.

Петролът сложи край на продължилите няколко седмици ръстове след новината, че Русия ще започне облекчаване на съкращенията в добива си от юли. Страната ще се придържа към условията на споразумението със страните от ОПЕК, съобщава Bloomberg. Това обещание обаче не беше достатъчно и в края на деня сортът брент се търгува с 3.93% надолу за 34.75 долара за барел, а лекият американски петрол - с понижение от 4.25% за 32.89 долара за барел.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион регистрираха предимно спадове в сряда, като основната причина за това е увеличаващото се напрежение между САЩ и Китай по отношение на китайския законопроект за националната сигурност и Хонконг. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши деня с 0.70% нагоре. Южнокорейският Kospi е с 0.07% нагоре, а хонконгският Hang Seng отстъпва с 0.36%. В континентален Китай индексът Shanghai Composite отчете понижение с 0.34%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни пък е с 0.09% надолу. "Нарастването на напрежението между САЩ и Китай не вещае нищо добро за световната икономика на фона на нестабилността, причинена от пандемията", коментираха пред MarketWatch анализаторите от Mizuho Bank.

Уолстрийт също отваря със смесени резултати - към 18:00 часа Dow Jones е нагоре с 0.72%, а по-широкият индекс S&P 500, който вчера прехвърли 3000 пункта за пръв път от средата на март, е надолу с 0.21%. Вчера основните индекси на Нюйоркската фондова борса записаха нови повишения на фона на растящия оптимизъм около подновяването на икономическата активност в САЩ, но днес, изглежда, напрежението с Пекин, ще се отрази на настроението на инвеститорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Размърдването на котировките реално нищо не означава, освен че акционерите могат да започнат да дишат по-малко учестено. Нещо, което се е сринало, просто започва да дава признаци на живот.

    Реалната индикация за живването на евроикономиките ще са опашките пред дилърите на нови автомобили и потопа от резервации за летните курорти. Уви, за тази година това са мокри сънища. Николинка може да бъде ощастливена единствено от традиционно втурващите се към Слънчака алкохолизирани британски тийнпичове и разни от другите полове...

    По-сериозният въпрос е какво се случва в ЕЗ? Бурното вземане на държавен дълг от водещите икономики в ЕЗ достига Хималайски висини: 200% от БВП в Гърция, 160% в Италия, 130% в Португалия , 120% във Франция и Испания..

    И като резултат, както Капитал по обед цитира Кристин Лагард: "...напускане на отделни страни членки или дори пълно разпадане на еврозоната, ще е много вероятна"...

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2020/05/27/4071721_ecb_predupredi_che_rastiashtiiat_dulg_zaplashva_s_nova/

    В същото това време БББ се присети пак да ни подкара с гегата към чакалнята на ЕЗ. И докато ги има такива (...,) насекоми, ЕЗ като прекрасно ухаеща и изглеждаща Венерина мухоловка (насекомоядно растение) ще чака да не нахрани с нас...

    Нов БББ прочит на вица за изгодната покупка на фабрика вечерта на 8.9.1944 г...

    Нередност?
Нов коментар