Борсите почти преодоляха корона кризата

Някои индекси са на проценти от историческите си върхове, а от дъното през март акциите са се повишили с 36%

Оптимизъм и на Уолстрийт във вторник    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световните борси са се повишили с 36% от дъната си през май, а доминираният от технологични компании Nasdaq е само на 3% под историческия си връх, пише Reuters. В Европа индексите във вторник отново са нагоре - STOXX 600 е плюс 2%, лидер е германският DAX с почти 4%. Еврото е на 2.5-годишен връх спрямо долара. Американската валута е под натиск заради напрежението от протестите в САЩ. Последното обаче не може да затъмни оптимизма, който се е разнесъл по глобалните пазари, движен от рестарта на икономиките и отварянето на все повече компании по света.

В Европа пазарите бяха задвижени от одобрената помощ oт борда на Lufthansa, както и от Volkswagen, Daimler и BMW, всички с повишение над 6%. То дойде от одобрената схема за подпомагане на покупка на автомобили в страната за 5 млрд. евро. В същото време европейските борси започват да наваксват изоставането от САЩ, където по времето на карантината имаше много по-бърз ръст, воден от технологичните компании. Така извън отделени компании все повече индекси по света са на път да достигнат историческите си върхове и да преодолеят кризата. Разбира се, има и сектори, които трябва много да наваксват - най-вече авиационният, туристическият, производственият и автомобилният.

"В известен смисъл е забележително, че пазарът остава в положително настроение, коментира пред Reuters Елвин де Гроот oт Rabobank. Въпреки увеличаващите се протести в САЩ и ситуацията в Хонконг борсите намират още място за оптимизъм."

Все още няма коментари
Нов коментар