Физическите лица ще могат да търгуват без такси с акции на борсата в четвъртък

В инициативата "Ден за акции" се включиха 17 инвестиционни посредници и банки

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Физическите лица ще могат да търгуват с акции без такси и комисиони на БФБ на 25 юни, четвъртък. Това е шестото издание на инициативата на фондовата борса, Централния депозитар и инвестиционни посредници, като целта е повече дребни инвеститори да имат достъп до капиталовия пазар.

"Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и да увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни", посочват от БФБ. В проекта участват 17 инвестиционни посредници и банки. Възможността ще важи при до 15 изпълнени на 25 юни поръчки на физическо лице с обем не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Изданията досега показаха, че по време на т.нар. Ден за акции се повишава активността и оборотът на борсата - нещо ключово на фона на силния спад на обемите през последните години. Обикновено в този ден сделките се повишават 3-4 пъти. В момента средно на борсата се сключват около 3-4 хил. сделки на месец, а от началото на годината месечният оборот е между 10 и 20 млн. лв., показва статистиката на БФБ.

Банки и посредници в инициативата

"Авал ин", БАКБ, ББР, "Бенчмарк финанс", "Евро-финанс", "Елана трейдинг", "Капман", "Карол", "МК брокерс", ОББ, ПФБК, СИС, Тексим банк, Токуда банк, "Фоукал пойнт инвестмънтс", "Ъп тренд", "Юг маркет".