🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нашествието на борсовите аматьори

Платформите за търговия с акции без комисиони увеличиха рязко броя на дребните инвеститори на борсите.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Новите играчи са готови да поемат голям риск в търсене на бързи печалби, но често ситуацията се подценява.
  • Инвестициите се случват и в необикновени компании, понякога и в такива, поискали фалит.

Млад мъж в САЩ отне живота си преди дни, след като сметката му в платформата за търговия без комисиона с акции и опции Robinhood задлъжня със 700 хил. долара. Самоубийството на 20-годишния Алекс се случи на фона и на разразилия се дебат в САЩ доколко дребните инвеститори са фактор за растежа на Уолстрийт през последните месеци. Според някои изчисления те може да са отговорни и за 40% от него.

Компаниите като Robinhood и Charles Schwab в САЩ, Freetrade във Великобритания и Revolut в много държави, сред които и България, отвориха директния достъп на дребните инвеститори до пазарите. Преди това той ставаше през скъпите платформи за електронна търговия на посредници и специализираните финансови компании, които обаче с високите си такси за търговия и често непосилни минимални суми за участие държаха дребните играчи настрани от борсите. Малцина го правеха, други инвестират през взаимни фондове.

Днес всеки с профил в Revolut може да стане акционер в Alphabet (Google) и Apple дори срещу 100 долара при положение, че общо двете акции струват над 1800 благодарение на опцията на платформата да се купуват частични акции (фракции). Новите инвеститори видяха и шанс за бърза печалба. Горните компании са поскъпнали по около 40 - 50% от дъната през март.

Ефектът Robinhood

В САЩ сериозно се говори и обсъжда ефектът Robinhood. Това са онази група от млади хора, които с лесния достъп до пазара на акции и високия им толеранс за риск търсят бързи печалби. "Тълпата, която иска да стане богата твърде бързо (get-rich-quick crowd)", както я нарекоха малко злобно старите и професионални инвеститори.

"Това е перфектната буря", казва пред New York Post Антъни Дение от електронната платформа Webull Financial, чиито обеми са се повишили с 500% между февруари и май: "Всички сме вкъщи, някои правят хляб, други казват: Как да накарам борсата да работи за мен? С всички стимули от Фед няма как да загубя."

Появи се и МОМО ефектът - страхът да не изпуснеш момента за инвестицията, която да ти донесе бърза печалба.

Анализаторите са разделени дали влиянието на дребните инвеститори е голямо - дори и с общите им средства те трудно биха задвижили S&P 500 сериозно в определена посока. Все пак инвестиционните фондове, инвеститори и банки с техните активи за трилиони едва ли биха могли да бъдат изместени като фактор от дребните играчи.

"Пандемията върна дребните инвеститори на борсата, след като отсъстваха от нея с десетилетия", коментира в писмо Бинки Чанда от Deutsche Bank и допълва, че те са важни купувачи, когато има корекция на борсата. Той обаче не смята, че има някакво сериозно влияние от тяхна страна за тренда на пазара. На подобно мнение са и от Barclays.

"Стана твърде лесно и сега всички трябва да страдаме от избухването на тълпата", скочи и Джеймс Крeймър, бивш собственик на хедж фонд, инвеститор и журналист в шоуто си "Луди пари" по CNBC. И предупреди, че всичко това, което той нарече "спекулация", може да свърши с голямо разочарование.

Борсовите бумъри

Ритейл играчите се увеличават в Robinhood - с 30% през тази година до 13 млн. потребители в САЩ. Отделно, ако в началото на годината новите сметки са били малко над 100 хиляди, то в момента са около 250 хиляди, и то само за компании с най-големите капитализации, показват данни на robintrack.net. Достъпът до борсите трябва да е равен за всички - без значение от богатството им. Законово право да купи акция през борсата има, както фондът с активи за милиони, така и дребният спестител с няколкостотин или хиляда лева. Затова и навлизането на новите компании, които дават тази възможност, е положително. Проблем е, когато новите инвеститори го правят без консултация със специалист и подготовка.

Историята с Алекс е сигнална лампа какви може да са последствията в реалния живот. Това се отнася в най-голяма степен и когато се търгува със заемни средства, и то на пазар, на който през последните месеци индексът Dow Jones 30 може да загуби почти 2000 пункта в една сесия, а в следващата да се повиши с 500, коментира Marketwatch.

Акции на килограм

Освен това новите инвеститори често инвестират по предпочитания - напри мер или бранд, без да правят и елементарен фундаментален анализ на отделните компании. Често парите на дребните играчи отиват и към компании, които дори са подали и заявления за фалит, като Hertz и JP Penny, чиито акции по тази причина поскъпнаха с по 1500 и 500% от дъната си, посочва Financial Times. "Това са бомбардирани акции. Никой професионален инвеститор не би ги притежавал, те имат луди оценки", казва пред изданието Дидие Сен Жорж от френската компания за управление на активи Carmignac.

Миналия вторник пък малко известната китайска компания за имоти Fangdd Network Group поскъпна 13 пъти само за ден, а капитализацията й стигна 4 млрд. долара в САЩ. Никой нямаше обяснение за причината, но най-вероятно тя се крие в ефекта Robinhood. Потребитеите просто са свързали името и с абревиатурата FAANG, която включва (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google), очаквайки акцията да расте заедно с тях, посочва Bloomberg.

В България също много хора започнаха да търгуват на чуждите пазари през новите безплатни платформи, но без никакъв опит и дори минимална предварителна подготовка. Във финтех форумите изобилства от въпроси и оплаквания след сделки с акции в САЩ, например за реализирани загуби.

Дори има питания от типа "инвестирах в акции, колко дни трябва да ги държа, преди да ги продам", "какво ще ме посъветвате да си купя". Подобни въпроси показват най-малко две неща - на пазара влизат хора, които нямат абсолютно никакви познания за инвестициите. Освен това не знаят, че подобни решения е най-добре да се вземат след консултация с професионалист - лицензирани финансов анализатор, инвестиционен консултант, брокер. Просто инвестицията в акции не е електронна игра.

В какво да се внимава

  • Директни инвестиции - Новите платформи позволиха директна покупка на акции, като няма изисквания за минимална сума - може да се вложат и 20 - 30 долара. Това може да стане и през брокер инвестиционен посредник, но там таксите и комисионите са доста по-високи и за малки суми излиза скъпо. При финтех платформите може да се купуват и т.нар. частични акции (fractional shares) за по 1 долар. Това е едно от най-големите предимства на приложенията и позволява да се инвестира в компании, чиято стойност на акция е много висока и често е бариeра за онези, които не разполагат с големи суми. При директната покупка на акции, ако инвеститорът играе само със свои средства, рискът от загуба се ограничава само до тях.
  • Договори за разлика (CFD) и маржин - тук инвеститорът залага при инвестиционен брокер, че даден актив или валута ще поскъпне или ще поевтинее, като инвестицията му се повишава или намалява със същия процент, с който цената на актива. При нея не се притежава реален актив. И понеже изискванията в чужбина са много високи като суми, брокерите предлагат маржин, или заем, при който инвеститорът купува CFD за много по-голям обем, отколкото може да си позволи. Проблемът е, че ако акцията тръгне рязко надолу, загубите от нея бързо изяждат сумата за гаранция и така позицията му може да бъде закрита и да загуби изцяло вложеното. Заради неопитност и непознаване на пазара между 60 и 80% от начинаещите инвеститори в CFD са загубили парите си. Затова Европейската комисия задължи всички брокери да предупреждават за потенциалните рискове.
  • Търговия с деривати - опции, фючърси, суапове може и да са инструменти за хеджиране на риска, но не един инвеститор си е патил от тях. Дори опитни играчи споделят, че са се "наигравали" с тях. Още повече че големите фондове и институции търгуват с тях и през сложни математически алгоритми и използването им от незапознат и непрофесионален инвеститор е абсолютно непрепоръчително.
  • Бинарни опции - ЕК забрани изцяло предлагането на този продукт за дребни инвеститори в ЕС заради големите загуби. Това е улеснен начин да се залага на ценови флуктуации на различни глобални пазари. Най-често дават възможност инвеститор да подкрепи поскъпването или поевтиняването на даден актив или валута в рамките на определен времеви период. В случай че посоката на движение на цената е позната, инвеститорът най-често получава фиксирана доходност без значение какво е било отклонението от първоначалната цена. В противен случай инвеститорът губи цялата си първоначална инвестиция.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    palpatin avatar :-|
    palpatin
    • - 5
    • + 5

    В момента и инвеститори аматьори могат в перспектива да закупят акции с добра възвращаемост. Просто трябва да си направят труда да опознаят дружеството, чиито акции купуват, и да имат дългосрочна визия. Тоест да задържат акциите за 5, 10 или 15 години.
    Няма смисъл да си държиш парите в банката. Или да купуваш апартаменти в София :D

    Нередност?
  • 2
    lvw596485o6 avatar :-|
    lvw596485o6
    • - 2
    • + 3

    Ще ги изядат с парцалите. Редно е да има по-строги ограничения, след като добива такъв масов характер. Като при хазарта.

    Нередност?
  • 3
    lvw596485o6 avatar :-|
    lvw596485o6
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "palpatin":

    Лапешки съвети.

    Нередност?
  • 4
    sektor avatar :-?
    smoke n mirrors
    • + 4

    До коментар [#3] от "lvw596485O6":

    По-добро предложение?

    Нередност?
  • 5
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth
    • - 1

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 6
    awz04699551 avatar :-|
    Емил
    • + 1

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар