🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb завърши първия си ден на борсата с внушителната оценка от 86 млрд. долара

Дебютът на компанията надхвърли очакванията и на инвеститорите, и на основателите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Туристическата платформа Airbnb приключи вероятно най-тежката година в историята си по възможно най-добрия начин. Airbnb направи своето дългоочаквано публично предлагане, което надхвърли очакванията на всички - и на инвеститорите на пазара, и на основателите на компанията, които се оказаха в пъти по-богати в края на четвъртък, отколкото в началото на деня.

Airbnb успя да събере 3.5 млрд. долара свеж капитал от предлагането, който със сигурност е добре дошъл в компания, чийто бизнес преживя срив през първата половина на 2020 г. заради липсата на пътувания по време на пандемията. В момента Airbnb е в лек възход и дори отчете печалба през третото тримесечие. Общата пазарна капитализация в края на сесията беше 86 млрд. долара при цена на акциите 144 долара. В един момент тяхната цена беше дори по-висока, 163 долара, което означаваше пазарна капитализация над 100 млрд. долара.

Неочаквани резултати

Резултатите от IPO-то са, меко казано, неочаквани. Търсената цена от страна на компанията беше 68 долара на акция, като през последните години технологичните IPO-та не се справяха особено добре с това да задържат първоначалната си цена. Вместо да се сринат, котировките буквално се изстреляха с над два пъти нагоре, а Браян Чески, съосновател и изпълнителен директор на компанията, изглеждаше шокиран във включване на живо по CNN. Той вярва, че има "две обяснения" за по-силната позиция на компанията днес: едната е, че "хората все още искат да пътуват", а втората е свързана със съвет от неговия баща.

"Напомня ми на нещо, което баща ми каза, докато растях, и трябваше да си го казвам често в най-тежките ни дни. Той каза, че нещата никога не са толкова добри, колкото изглеждат, и никога не са толкова лоши, колкото ни се струва. По някакъв начин трябва да си напомниш това, за да намериш златната среда в тези пикове и спадове", коментира Чески.

Airbnb имаше планове да се появи на борсата по-рано през тази година, но пандемията доведе до отлагане. То трябваше да бъде за следващата година, но от компанията в крайна сметка решиха, че биха рискували с IPO в последния месец на годината. Инвеститорите, от друга страна, явно имат големи надежди, че туризмът ще започне бурно възстановяване през следващата година, което неминуемо ще доведе и до скок в бизнеса на Airbnb. За добрите резултати на борсата със сигурност са помогнали и новините за ваксините, които вече стигат до крайни потребители в развитите пазари.

Компанията завърши деня с пазарна капитализация над тази на основния си конкурент Booking Holdings, която е на пазара още от 1999 г. В един момент от сесията тя имаше дори по-висока пазарна капитализация от гиганти като фонда BlackRock.

Силното представяне на Airbnb показва отново, че има сериозно инвеститорско търсене за акции на технологичните компании, които излизат на борсата. В сряда акциите на приложението за доставки DoorDash скочиха с 85% по време на IPO-то.

Все още няма коментари
Нов коментар