🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Airbnb и други загуби

Пандемията удари и краткосрочните, и дългосрочните жилищни наеми

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Докато при покупко-продажби на имоти спадът в сделките вече е преодолян, а цените останаха стабилни, при наемите COVID-19 успя да сгъсти облаците.

С разразяването на пандемията наемният пазар в София, а и в повечето големи градове на страната усети няколко труса. Първият дойде с приземяването на авиацията и чуждестранния туристически поток от хора в София и удари директно краткосрочния пазар и имотите, предлагани през Airbnb и Booking. А към това се прибави неизвестността по отношение на бъдещата учебна година за студентите.

Последва срив в сегмента на търговските площи. А тепърва ще се усетят и трайните резултати при офис площите. Прогнозите за последните са, че се очертават сериозни промени, като цели сгради останаха празни през по-голяма част от тази година.

Бизнесът с краткосрочните наеми се оказа един от първите, пострадали от кризата. През последните години голяма част от жилищните имоти на атрактивни локации бяха купувани именно с такава цел и брокерите сега отчитат две неща. Някои от собствениците, чийто основен доход е идвал основно през този канал, бързо са се освободили от част от своите имоти. А други са ги пренасочили към пазара на дългосрочните наеми, "намалявайки очакванията си за доходност за сметка на относително по-голяма заетост", казва Изабела Клисарска, изпълнителен директор на "Явлена". Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес", предпочелите втория вариант са повече от първите, като това показват и анализите на Bulgarian Properties. "Възможно е част от тези собственици да възнамеряват да се върнат към първоначалния си план, след като икономическата ситуация се балансира", казва Гергана Тенекеджиева.

СРЕДНИ НАЕМНИ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩА ПО КВАРТАЛИ В СОФИЯ

(офертни, евро/кв. м., динамика %)

Наемният пазар се възстановява по-бавно от този на покупко-продажби. Това е разбираемо заради невъзможността да се пътува, както и поради факта, че много хора работеха от домовете си, много често извън София, както и че много се обучаваха онлайн. Преминаването на имотите от сайта на Airbnb към дългосрочната писта обаче е довело до по-голямо предлагане на наемния пазар. А това наред с намалялото търсене - и до лек спад на наемните цени. "В жилищния сектор се наблюдаваха различи процеси на намаляване на вече договорени наеми, а така също и на предсрочно освобождаване на вече наети имоти", казва Изабела Клисарска.

На пазара обаче в последните седмици наблюдават раздвижване в жилищния сегмент на наемите. До голяма степен това е предопределено от започването на учебната година присъствено - както за ученици, така и за студенти. Тоест в момента има нова активизация, като не липсват и случаи на надценяване на пазара от страна на наемодателите.

"Относителен дял от новите оферти е със завишени и надпазарни цени на фона на непроменените и дори по-ниски бюджети на наемателите и по-слабото търсене. Това затруднява реализирането на имотите и отваря ножицата между търсенето и предлагането", казва Гергана Тенекеджиева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар