🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Амстердам измести Лондон като водещ център за борсова търговия в Европа

Платформите в Амстердам отчитат рязък скок в обема на търговията след Брекзит

Борсите в Амстердам отчитат рязък скок в обема на търговията след Брекзит
Борсите в Амстердам отчитат рязък скок в обема на търговията след Брекзит
Борсите в Амстердам отчитат рязък скок в обема на търговията след Брекзит    ©  Shutterstock
Борсите в Амстердам отчитат рязък скок в обема на търговията след Брекзит    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 1611 г. в Амстердам е отрита първата борса за търговия с ценни книжа - Beurs van Hendrick de Keyser (или центъра за обмен на Хендрик де Кизер, холандски евреин), която по-късно се превръща в Нидерландската борса. Около 410 години по-късно Амстердам отново се превръща водещ финансов център на Европа.

Столицата на Нидерландия се превърна в най-големия център за търговия с акции в Европа през януари, измествайки Лондон от исторически лидерската му позиция. Инвестиционната активност в страната се увеличава за сметка на Обединеното кралство след Брекзит, пише Financial Times.

Средно обеми за 9.2 млрд. евро (11.1 млрд. долара) акции са се търгували на ден в Euronext Amsterdam и нидерландските клонове на CBOE Europe и Turquoise през януари. Това е повече от четирикратно увеличение спрямо декември. В същото време на борсата в Лондон (LSE) са се търгували ценни книжа на стойност около 8.6 милиарда евро според данни на борсата CBOE Europe, която има операции в Амстердам и в Лондон.

През 2020 г. средно около 17.5 млрд. евро в ценни книжа се търгуваха дневно в Лондон, докато Франкфурт и Амстердам бяха далеч по назад с 5.9 и 2.6 млрд. евро среден дневен търговски обем, допълват от CBOE.

Възходът на Амстердам не е изненада. Общоевропейските платформи за акции Cboe и Turquoise на Лондонската фондова борса започнаха подготовка за откриване на центрове в холандската столица още след като Великобритания гласува на референдума през 2016 г. за напускане на ЕС. Промяната беше подсилена и от забраната базираните в ЕС финансови институции да търгуват в Лондон. След Brexit Брюксел на признава регулаторните правила на борсите в Обединеното кралство.

Така над 6 млрд. евро дневна търговия напусна Лондон на 4 януари и се прехвърли в платформи, базирани в ЕС, като Cboe и Turquoise. Брюксел е категоричен, че иска финансовата активност да остане в рамките на съюза и да регулира пазара, с което неизбежно Великобритания загуби ценен капиталов ресурс. От Brexit са се възползвали в малка степен Париж и Дъблин, където също има лек ръст на обемите.

Търговията с някои деривати също се премести от Лондон в Амстердам, а борсата ICE обяви тази седмица, че търговията с въглеродни емисии в ЕС ще се премести от Лондон в Амстердам по-късно през тази година.

Паневропейската борса Euronext, която управлява Амстердамската фондова борса, заяви в сряда, че след Брекзит се наблюдава увеличение на обемите и активността на фондовите пазари.

Очаква се обаче Лондон да върне лидерската си позиция през февруари, тъй като от този месец търговията с швейцарски акции се поднови във Великобритания, писа Reuters. Преди това швейцарското правителство беше наложило 19-месечна забрана за това. Обменът на акции между двете държави е средно 250 млн. евро на ден и се очаква да нарасне до над 1 млрд. евро дневно - нивото, на което беше търговията с швейцарски акции в Лондон, преди да бъде спряна юни 2019 г.

Докато ЕС и Великобритания не изгладят напълно отношенията си, позабравените европейските пазари ще продължат да трупат дивиденти.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 2

    А Brexiter-ите повтаряха, че Лондон бил незаменим...

    Нередност?
Нов коментар