🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разединеното кралство: Спечелиха Brexit, но какво могат да загубят

Шотландия и Северна Ирландия са по-близо до независимост след британското напускане на ЕС

Шотландският първи министър Никола Стърджън заговори открито за втори референдум, след като Великобритания гласува за Brexit
Шотландският първи министър Никола Стърджън заговори открито за втори референдум, след като Великобритания гласува за Brexit
Шотландският първи министър Никола Стърджън заговори открито за втори референдум, след като Великобритания гласува за Brexit    ©  Reuters
Шотландският първи министър Никола Стърджън заговори открито за втори референдум, след като Великобритания гласува за Brexit    ©  Reuters

"Обединеното кралство е в конституционна криза", предупреди вестник Times в края на януари в материал, илюстриран с разкъсано на парчета британско знаме. Причината са поръчани от изданието социологически проучвания, които показват, че гласоподавателите искат референдум за независимост на Шотландия и за единна Ирландия. Според цитираните данни 51% от северноирландците настояват за провеждането на публично допитване относно отцепването, като повече хора (42%) от преди подкрепят обединена Ирландия. Става ясно и че половината шотландци искат втори референдум за независимост, като 49% желаят да се отделят от Обединеното кралство, 44% са против, а 7% се колебаят. Тези резултати карат Times да обобщи, че отделните проучвания на нагласите в Шотландия, Северна Ирландия, Англия и Уелс показват, че "усещането за британска идентичност, което преди сплотяваше държавата, сега е в разпад".

Британският премиер Борис Джонсън напоследък е зает да обмисля стратегия как да убеди шотландците в ползите от оставането в 313-годишния съюз с Англия. Той се опитва да омаловажи правителството на искащата независимост Шотландска национална партия (ШНП) в Единбург, като предлага финансиране за "някои британски проекти" там директно от Лондон. Но бивш консервативен министър, пожелал анонимност, признава пред вестник Financial Times: "Не смятам, че има ясна стратегия за съюза." И допълва, че в момента британският кабинет е разделен на две - едната част иска да работи съвместно с администрациите, към които са прехвърлени управленски правомощия, а другата подкрепя подхода за "демонстрирането на мускули при запазването на единството".

При всички случаи новините, идващи от Шотландия и Северна Ирландия, са лоши за британския премиер. Той е изправен пред разрастващи се отцепнически настроения и възможността да бъде запомнен като човека, който загуби единството.

Докога може да отказва Лондон

Някои представители на Консервативната партия смятат, че директното харчене на повече пари в Шотландия ще стимулира по-голяма подкрепа за правителството в Лондон. За целта миналата година бе одобрено законодателство, което позволява на Уестминстър да прескочи администрациите с прехвърлени правомощия в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс и да финансира инфраструктурни, образователни, културни и спортни проекти, които са определяни като "директно или индиректно облагодетелстващи Обединеното кралство". Но само преди дни шотландският първи министър Никола Стърджън повтори обещанието си, че ще опита да проведе втори референдум за независимост, ако партиите, които поддържат този ход, контролират шотландския парламент след изборите през май.

Официалната позиция на британското правителство е, че е необходимо централно разрешение за такъв вот и то няма да бъде дадено. Остава обаче въпросът дали тази политика може да издържи. "За хора, които казват, че няма да има друг референдум, напоследък провеждат доста голяма активност", казва пред Financial Times приближен до Борис Джонсън. Стърджън смята, че твърдата позиция на Лондон ще бъде подкопана в случай на проотцепническо мнозинство в шотландския парламент след три месеца.

Шотландците подкрепиха оставане в Обединеното кралство с 55% на 45% през 2014 г. Но дебатът за независимостта така и не изчезна, а Стърджън започна открито да говори за друг референдум, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г. Според анализатори "наложеният от Англия Brexit" е превърнал желаещите отцепване в мнозинство. Шотландците възприемат напускането на ЕС за пагубна икономическа политика и са привлечени от възможността да се присъединят обратно към съюза след евентуалната независимост. Същевременно кабинетът на Борис Джонсън се лута между три стратегии - някои смятат, че на шотландския парламент трябва да се дадат още правомощия; други искат по-агресивно припомняне на ползите за Шотландия от съюза; трети говорят за заобикаляне на шотландското правителство и предоставяне на повече финансиране и правомощия на местните съвети.

Пандемията от коронавирус също подхрани настроенията за независимост. По думите на социолога проф. Джон Къртис мнозина смятат, че Стърджън се е справила с овладяването на COVID-19 далеч по-добре от Борис Джонсън. "Това може да е накарало някои хора, които преди са гласували с "не", да променят позициите си и да подкрепят отцепването", твърди Къртис пред британската ВВС. И допълва, че страната "се е насочила към явен сблъсък между британското и шотландското правителство относно провеждането на втори референдум".

Шотландската национална партия на Стърджън вероятно ще използва отказа на Уестминстър в своя полза, съзнавайки, че Лондон не може до безкрай да забранява новия вот. "Шотландия не може да бъде държана неограничено време против волята си. Съюзът не може да бъде поддържан чрез забавяния или конституционни маневри. В крайна сметка той може да бъде спасен само чрез аргументи", заключава анализ на Financial Times.

Вътрешна граница, която сближава

Brexit също така придвижи Северна Ирландия по-далеч от Обединеното кралство и по-близо до Ирландия. Както пише списание Economist: "Появилата се граница вътре във Великобритания сближи северноирландците с републиката и може да повлияе върху бъдещ референдум за обединение."

Тази вътрешна граница е в резултат на усилията на ирландското и на британското правителство да се избегне създаването на фактическо разделение на остров Ирландия. Преговорите относно споразумението за Brexit бяха пред провал заради този въпрос, като решението бе Северна Ирландия да остане в единния пазар на ЕС за стоки, обвързана с европейските регулации. Юнионистите разкритикуваха тези правила, известни като Протокола за Северна Ирландия, като вредни за търговията и опасни за единството на Великобритания. Така, докато Brexit на практика доведе до засилване на сепаратистките настроения сред северноирландците, Република Ирландия получи възможност да се представи за защитник на техните интереси в ЕС - Дъблин заяви, че ще плати за продължаване на достъпа на Северна Ирландия както до европейската система за спешно здравеопазване, така и до студентската програма Erasmus, като средствата само за второто ще бъдат около 2.1 млн. евро.

"Brexit отхлаби връзката между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия", обобщава Economist. Според изданието исканията за независимост може да се увеличат, превръщайки отделянето във въпрос на време. Но също така е възможно поддръжката за тази кауза да спадне с постепенното привикване и установяване на новата Brexit реалност. При всички случаи съюзът не е това, което беше.

Икономическата цена

Отцепването от Обединеното кралство ще излезе до три пъти по-скъпо за Шотландия, отколкото Brexit, твърди доклад на London School of Economics (LSE). Според него шотландската търговия с останалата част от Великобритания е около четири пъти по-голяма от тази с ЕС. Появата на граница между Шотландия и Обединеното кралство ще увеличи разходите с 15% според оптимистичния сценарий и с 30% според песимистичния. Докладът на LSE изчислява, че ефектът от независимостта в комбинация с Brexit ще намали шотландските доходи на глава от населението с между 6.5 и 8.7% в дългосрочен план.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Ейре като не са в ОК, та какво? Някак си са се справили с икономическите проблеми, понеже не се кланят на кралицата. Не само това, но и се развиват много по-бързо от Великобритания. Шотландците също могат да го постигнат, когато влязат в ЕС.

    Съвременна Великобритания се управлява от кралско семейство с Шотландски корени, така че шотландците имат морално право да си тръгнат във всеки един момент от този съюз.

    Нередност?
Нов коментар