Китай изглежда решен да отдели компаниите си от западните пазари

Залогът е за близо 2 трлн. долара в акции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ченг Уей, милиардерът основател и главен изпълнителен директор на Didi Global, изпита наслада за кратко, когато компанията му излезе на борсата в Ню Йорк и си осигури 4.4 млрд. долара. В рамките на 48 часа след първото публично предлагане, което оцени китайския лидер на около 70 млрд. долара, регулаторите в Пекин развалиха купона. На 2 юли Китайската администрация на киберпространството заяви, че е започнала разследване на компанията. Съобщението доведе до 5% спад в цената на акциите на компанията.

Два дни по-късно регулаторът нареди мобилното приложение на Didi да бъде изтеглено от магазините за приложения в Китай, като спря привличането на нови клиенти (съществуващите потребители все още могат да си поръчват таксита). Администрацията твърди, че Didi незаконно е събирала и използвала лични данни. Didi заяви, че "ще се стреми да отстрани всички проблеми", но предупреди за "неблагоприятното въздействие върху приходите си в Китай". Очаквано, забраната също се отрази неблагоприятно на пазарната стойност на компанията. Когато американските пазари отвориха на 6 юли, Didi загуби една пета от стойността си. Сега струва 22 млрд. долара по-малко от преди седмица.

Ходът на администрацията е ескалация на репресиите на Китай срещу големите технологични компании. На 5 юли тя разпореди на три други приложения - Yunmanman и Huochebang, които работят с приложения за товарни автомобили, и Boss Zhipin, интернет компания за набиране на персонал, да спрат да набират нови потребители. Услугите за товарни превози, които се обединиха под името Full Truck Alliance, и Kanzhun, който е собственик на Boss Zhipin, събраха 2.5 млрд. при излизането си на американския фондов пазар миналия месец.

Вълкът воин от Уолстрийт

Китайските компании са събрали 13 млрд. долара в САЩ досега за тази година и 76 млрд. долара през последното десетилетие. Около 400 китайски компании са се листнали досега в САЩ, приблизително два пъти повече, отколкото през 2016 г. През този период тяхната комбинирана стойност на фондовите пазари е нараснала от по-малко от 400 млрд. долара на 1.7 трлн. долара. В момента тези инвестиции са в опасност. На 6 юли китайските власти заявиха, че ще затегнат правилата за фирми с листвания в чужбина или тези, които искат такива. Това е най-голямото усилие, което Пекин полага, за изключване на China Inc от американските фондови пазари.

Освен че регламентират какви корпоративни данни могат и не могат да се споделят с чужденци, новите правила ще са насочени към "незаконни дейности с ценни книжа" и ще създадат екстериториални закони за управление на китайски фирми с чуждестранни листвания. Според Bloomberg китайските регулатори също искат да ограничат използването на офшорни правни структури, които помагат на китайските компании да избягват местните ограничения върху чуждестранната собственост.

Почти всички китайски технологични гиганти, листнати в Америка, включително електронният търговец Alibaba на стойност 570 млрд. долара, както и Didi, използват такива "субекти с променлив лихвен процент". Дружеството има регистрация в данъчен рай като Каймановите острови и приема чужденци за инвеститори. След това създава дъщерно дружество в Китай, което получава дял от печалбата на китайската фирма, използвайки офшорната структура. Китайското правителство отдавна негласно подкрепя тази договорка, на която разчитат стотици милиарди долари американски инвестиции. Сега то иска китайските фирми да търсят изрично одобрение за създаване на такова дружество. Предполага се, че Пекин би се колебал да го предостави. Съществуващите юридически субекти също могат да бъдат подложени на строг контрол.

Официална благословия от Пекин би могла да помогне да се избегнат проблемите, в които попадна Didi. През април фирмата беше сред 30 компании, получили препоръки от Администрацията на киберсигурността и Държавната данъчна администрация. Дадоха й месец, за да си направи самоинспекция. Компанията предупреди, че "не може да гарантира (на инвеститорите), че регулаторните органи ще останат доволни от резултатите на нашата инспекция" към рисковете, изброени в проспекта ѝ, както и антитръстовите правила, ценообразуването, защитата на личните данни, безопасността на храните, качеството на продуктите и данъците. Тя продължи с публичното си предлагане в Ню Йорк, независимо от всичко.

Наказанието на компанията веднага след нейното излизане на борсата в Ню Йорк изглежда като умишлено отмъщение, защото е наложено, преди регулаторите да са приключили с разследването си, казва Анджела Джанг от университета в Хонконг. В резултат на това новите публични инвеститори на Didi бяха ощетени, точно както частните инвеститори в Ant Group бяха през ноември, когато IPO-то за 37 млрд. долара на финансово-технологичната компания беше спряно два дни преди акциите й да започнат да се търгуват в Хонконг и Шанхай.

Всичко това охлажда апетита на китайските фирми за чуждестранни листвания и глада на чуждестранните инвеститори за китайски акции, и то не само в САЩ. В деня след забраната на Didi четирите най-големи технологични групи с листвания в Хонконг - Tencent, Alibaba, Meituan и Kuaishou, загубиха общо пазарна капитализация от 60 млрд. долара. Ефектите върху някои от най-иновативните и генериращи стойност компании в света през последното десетилетие може да са осакатяващи, особено във връзка с по-голям контрол на китайските компании от американското правителство.

Американските изисквания

Американските регулатори отдавна се стремят да принудят китайските компании, регистрирани на борсите в САЩ, да представят одиторски доклади на надзора Public Company Accounting Oversight Board. През декември Конгресът прие закон, който ще изисква такива доклади с двустранна подкрепа. В същото време китайските регулатори отказаха да разрешат на китайски компании да предоставят такива одити, обявявайки одиторските документи за държавна тайна. Ако конфликтът не се разреши, китайските групи в крайна сметка могат да бъдат принудени да се откажат от пазара в САЩ.

Засега няма следи от отслабване на напрежението. Преди публичното предлагане на Didi Марко Рубио, републикански сенатор от Флорида, призова Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси да блокира транзакцията. Той яростно твърдеше, че тя "прекарва отчайващо необходими щатски долари в Пекин и излага на риск инвестициите на американските пенсионери". Той нарече решението листването да продължи "безразсъдно и безотговорно". Президентът Джо Байдън не е толкова строг, но неговата Демократическа партия също иска да ограничи икономическата и технологична мощ на Китай.

С разплитането на симбиотичните отношения между китайски фирми и американски инвеститори и двете ще страдат. Първите губят достъп до най-големите капиталови пазари в света, а вторите - до някои от най-горещите си акции. Пазарната стойност на китайските фирми в Америка е спаднала с 6%, тъй като провалът на Ant миналата есен сигнализира за промяна в настроението на Пекин, въпреки че индексът S&P 500 е нараснал с 30% като цяло. Didi няма да е последната жертва.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар