🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай блокира приложенията за споделени пътувания на Didi

Пекин удари още технологични компании, чиито акции се търгуват в САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай увеличи санкциите срещу технологичните платформи, като се насочи към компании, регистрирани в САЩ. Пекин нареди премахването на апликацията за споделяне на пътувания Didi Chuxing от местните магазини за приложения, като това доведе до срив на технологичните акции.

Китайската администрация за киберсигурност обяви в понеделник, че разследва Boss Zhipin, онлайн компания за подбор на персонал, както и приложенията за камиони Yunmanman и Huochebang, които се обединиха през 2017 г., за да формират Full Truck Alliance. Платформите нямат право да регистрират нови потребители, докато срещу тях тече разследване, съобщава Financial Times.

В съобщението на администрацията се цитират предполагаеми нарушения на китайското законодателство за националната сигурност и киберсигурността, без да се предоставят подробности.

Мерките предизвикаха трусове в азиатските пазари в понеделник. Акциите на японската група SoftBank, чийто Vision Fund е голям инвеститор в Didi, паднаха с 5.4%, докато тези на интернет групите Alibaba и Tencent се понижиха съответно с 2.9% и 3.7% в Хонконг. Акциите на Didi паднаха с 5.3% в петък, два дни след като стана публична на Нюйоркската фондова борса и събра около 4.4 млрд. долара, превръщайки се в най-голямото листване на китайска компания в САЩ от 2014 г. насам, когато Alibaba стана публична.

Действията на китайския регулатор за киберсигурност срещу Didi и други компании белязаха нова офанзива към технологичните дружества в страната, позовавайки се на неизползвани досега разпоредби за киберсигурност. Китайските финансови и пазарни регулатори вече респектираха компании, включително Ant Group и Alibaba - интернет империята на милиардера Джак Ма.

Подобно на Didi, Full Truck Alliance и Boss Zhipin започнаха да предлагат акциите си на Нюйоркската фондова борса през юни, като събраха съответно 1.6 млрд. долара и 912 млн. долара. Трите технологични групи са лидери в индустрията в Китай и всички са подкрепяни от Tencent, най-скъпата технологична компания в Китай, която досега успешно избягва репресиите на регулаторите.

Нови правила

Администрацията за киберсигурност заяви, че разследванията се провеждат съгласно новите процедури в киберпространството, въведени на 1 юни, които засилват надзора върху компаниите, експлоатиращи критична инфраструктура на информационните технологии, която може да навреди на националната сигурност.

"Изявленията на китайските регулатори през последните месеци ясно показват, че основната отговорност на компаниите е да гарантират сигурността на данните, преди да се разраснат в чужбина", казва Кендра Шефер, анализатор в Trivium, консултантска компания в Пекин. "Посланието е: компаниите са добре дошли да се предлагат публично в чужбина, стига първо да решат всички проблеми вкъщи", добавя тя.

Санкциите започнаха в петък, когато администрацията обяви, че разследва Didi, заповядвайки на компанията да спре регистрацията на нови потребители и шофьори за приложението си. В неделя разпореди приложението да бъде премахнато от всички китайски магазини за приложения. Компанията отговори, че ще "изпълни цялостно" изискванията на властите.

Последните действия на регулаторите идват, след като 34 китайски компании събраха рекордните 12.4 млрд. долара в Ню Йорк през първата половина на 2021 г. Въпреки това, пазарната капитализация на повече от две трети от китайските групи е паднала под първоначалните цени на публично предлагане.

Американските регулатори засилиха проверката на китайските компании, регистрирани в страната, след като Luckin Coffee "изфабрикува" стотици милиони долари продажби в скандал, който породи дългогодишни страхове относно стандартите за одит и прозрачност. Съгласно закон, приет през декември, китайските компании, търгуващи се на американски борси, са изправени пред заплахата от сваляне от борсата, освен ако не предоставят на американските власти достъп до одиторски сметки, което е забранено от Пекин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    Те така се развива технологичната революция от 21. век - с бухалки и респектиране. Като са тръгнали, Гешев и Пеевски станаха ронини - да си ги приберат, много ще им помогнат.

    Нередност?
Нов коментар