НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Китай обяви първи търг за 100 хил. т метали, но цената на медта се възстановява

Според анализатори целта на страната е да ограничи растежа в цените на суровините

Според икономистите китайското правителство не цели да реши проблема с доставките за производителите.
Според икономистите китайското правителство не цели да реши проблема с доставките за производителите.
Според икономистите китайското правителство не цели да реши проблема с доставките за производителите.    ©  unsplash
Според икономистите китайското правителство не цели да реши проблема с доставките за производителите.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на медта се повиши за втори пореден ден във вторник, след като в петък спадна до най-ниското ниво от 14 април и въпреки новината, че Китайският държавен резерв обяви първия търг за продажба на 100 хил. тона метали. Фючърсът с доставка през юли се повиши с 1.5%, до 4259 долара за паунд (9390 долара за тон) по обед във вторник на стоковата борса Comex в Ню Йорк.

Цената на метала се срина миналата седмица, след като Федералният резерв обяви, че може да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното и съобщението на Китай, че ще освободи стратегически метални резерви. Но дори ако планираните продажби за крайни потребители стимулират вътрешното предлагане, инвеститорите поставят под съмнение способността на Китай да има трайно въздействие върху пазара на суровини.

Първи търг

Във вторник администрацията, управляваща държавните резерви на Китай, обяви, че ще пусне на търг общо 100 хил. тона цветни метали в началото на следващия месец. Началната серия от продажби ще бъде на 6-7 юли, като наддаването ще бъде изцяло онлайн. Според някои анализатори това е първият подобен ход от Китай за десетилетие насам.

На пръв поглед целта на китайското правителство е да ограничи инфлацията и да подсигури доставки на нужните суровини за производството в страната. Националната администрация за хранителни и стратегически резерви съобщи на сайта си, че ще пусне мед, алуминий и цинк на партиди за фирми за преработка и производство на цветни продукти.

Според икономистите обемът на доставките няма да е достатъчно голям, за да укроти нарастващите цени. Според Citigroup усилията на Китай се фокусират основно върху "повишаването на цените на суровините чрез управление на пазарните очаквания и възпиране на спекулантите, отколкото е разрешаване на какъвто и да е физически недостиг".

Китайската администрация за хранителни и стратегически резерви обяви, че ще продаде на търг 20 хил. тона мед, 30 хил. тона цинк и 50 хил. тона алуминий. Според Citigroup общите държавни резерви на Китай в момента възлизат на 2 млн. тона мед, 800 хил. тона за алуминий и 350 хил. тона за цинк.

Прогнозите на финансовата инситуция са, че общите продажби на "алуминий и цинк ще са около 2% от годишното търсене на Китай, т.е. около 770 хил. тона алуминий и 140 хил. тона цинк, а количеството продадена мед ще бъде минимално".

Количеството цинк, което се продава, се равнява на 5.7% от месечното производство в Китай - най-големият потребител на метали в света според официалните данни за май. За медта обемът на търга е 2.3% от продукцията през май, а за алуминия - 1.5%.

Според анализаторите освободените обеми ще окажат краткотраен ефект на пазара, като ръстът в цените на цветните метали се очаква да продължи до края на годината.

"Очакваме повече продажби от резервите, съчетани с по-бавно основно търсене и сезонна слабост, да понижат цените в най-близко бъдеще, но след това предвиждаме повишение до нови върхове през следващите 3+ месеца", споделя анализаторът на Jefferies Кристофър Лафемина в бележка до инвеститорите.

"Ще се изненадаме, ако (администрацията) продаде повече от 10% от своите запаси от мед", добави Лафемина, оценявайки медните резервите на Китай на около 1.5-2 млн. тона.

Китай започна да трупа запаси през 2008 г., а последното освобождаване на стратегически запаси в Китай - което не включваше мед, беше през ноември 2010 г.

Все още няма коментари
Нов коментар