🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на алуминия доближава 10-годишен връх

Възстановяването на световната икономика и намаленото производство движат пазара

Цената на алуминия доближава най-високата си стойност за последните 10 години при възстановено търсене на всички продукти, използващи суровината - от бирени кенчета до опаковки. Цената на метала се е повишили с 31% през 2021 г., достигайки най-висока стойност от 2615 долара за тон тази седмица, съобщава Financial Times.

Повишението носи дългоочаквано облекчение в индустрията, от години страдаща от свръхпредлагане поради безмилостната експанзия на Китай. Процентното повишение на акциите на най-големите световни производители на алуминий са двуцифрени през 2021 г. - Alcoa с 68%, а европейската Norsk Hydro - с 47%.

Тази година може да надмине 2010 г. като първенец по ръст на търсенето в историята, смята Колин Хамилтън, анализатор в BMO Capital Markets.

Алуминият има широко приложение - в производството на кенчета и опаковки, в строителството и авиацията, и следва тенденцията на ръст на икономката. Използва се също за електромобили - както за батериите, така и за корпуса на премиум моделите.

2615 долара за тон достигна цената на алуминия.

"В условията на доста широкообхватно възстановяване на световната икономика алуминият е облагодетелстван на почти всички фронтове", каза Еойн Динсмор, анализатор в консултантската компания CRU. Повече от 74% от бирата, продадена в САЩ, е опакована в алуминиеви кенове и бутилки. BMO прогнозира глобалното потребление да се повиши с 8.5% тази година до 68.2 млн. тона.

Ограничено производство

Алуминият поскъпва и поради ограничения в производството. Китайската провинция Юнан е намалила производството на водна енергия, причинявайки дефицити и карайки местното правителство да помоли леярните да намалят дейността си. Провинцията се очакваше да допринесе с 50% от световния ръст на производството на алуминий между 2020 и 2023 г., така че всеки недостиг там има глобален отзвук, каза Динсмор. Тя е важна за пазара, защото там се случва растежът, допълни той.

Все още няма коментари
Нов коментар