🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавен преврат в Гвинея разтърси пазара на алуминий

При отстранения президент Конде страната стана един от основните износители на боксит, но жизненият стандарт почти не се повиши

Африканската страна се превърна в петия най-голям износител на боксит в света и успя да привлече милиарди долари инвестиции.
Африканската страна се превърна в петия най-голям износител на боксит в света и успя да привлече милиарди долари инвестиции.
Африканската страна се превърна в петия най-голям износител на боксит в света и успя да привлече милиарди долари инвестиции.    ©  Reuters
Африканската страна се превърна в петия най-голям износител на боксит в света и успя да привлече милиарди долари инвестиции.    ©  Reuters

Първият демократично избран президент на Гвинея дойде на власт през 2010 г. с обещанието да подобри стандарта на живот в богатата на природни ресурси африканска страна. Тази седмица обаче мнозина тържествуваха по улиците, след като някогашният активист за демокрация и политически изгнаник Алфа Конде беше отстранен чрез военен преврат. Той действително успя да превърне Гвинея в световен фактор на пазара на алуминий, но гражданите на страната останаха разочаровани - техният живот не се подобри. Конде си навлече допълнително недоволство миналата година с изменението в конституцията, което му даде възможност за трети мандат.

Международни организации като Африканския съюз и ООН осъдиха преврата. Но може би най-силната реакция дойде от пазара на алуминий, където цената на суровината се повиши до най-високото ниво за последното десетилетие - 2896 долара за тон, в отговор на страха, че предлагането ще бъде ограничено. За световната алуминиева индустрия последствията от прекъсвания на доставките от страната биха били критични. Най-силно засегнати могат да бъдат Русия и Китай, които разчитат основно на боксит от Гвинея.

Алуминиевият възход

През годините на управление на Конде страната се превърна в петия най-голям износител на боксит в света и успя да привлече милиарди долари инвестиции. Възходът на добива на алуминиева руда в Гвинея започна, след като Индонезия реши да спре износа на необработени минерали през 2014 г. Това накара Китай, чиято индустрия използва алуминий в големи количества, да претърси света за други източници, откривайки по този начин Гвинея.

Според анализатори около половината внос на боксит в Китай идва от западноафриканската държава. Добивът на рудата в страната се е повишил от 16.3 млн. тона през 2015 г. до 82 млн. тона през 2019 г. по данни на американско геоложко проучване, цитирано от Financial Times. Износът на суровината е нараснал от 597 млн. долара през 2015 г. до 3.3 млрд. долара през 2019 г. по данни на САЩ за търговията. За този период обаче класирането на Гвинея според индекса на човешко развитие (HDI) на ООН се е повишило едва с 5 позиции - от 182 място от 188 страни до 178 от 189.

Значимостта на Гвинея за най-големия ѝ търговски партньор Китай беше подчертана, когато Пекин, който традиционно избягва да коментира вътрешните работи на други страни, публично порица преврата.

Индустрията - заложник на политическата ситуация

Хунтата, предвождана от полковник Мамади Думбуя, бивш френски легионер, осъзна несигурността на ситуацията. Една от първите му стъпки след поемането на властта наред с това да планира преходно правителство беше да се увери, че добивните компании ще продължат да работят. Той заяви, че пристанищата остават отворени за износ, за да се подсигури продължаването на производството.

Първите действия на новата власт дават повод за успокоение, коментира изпълнителният директор на китайския консорциум SMB Winning, който притежава най-големия производител на боксит в Гвинея.

Макар бокситът да е в центъра на гвинейската минна индустрия, голям потенциал крият и залежите на желязна руда, която се използва в производството на стомана. Това включва находището "Симанду" с 2 млрд. тона - най-големият неразработен източник в света.

Минната индустрия в Гвинея е силно зависима от политическата ситуация и никое правителство досега не е успяло да намери системно решение на проблема, макар то да е основополагащо за икономическата стабилност на страната, смята Дейвид Зунмену, старши научен консултант в Institute for Security Studies.

Диало, основният претендент за лидерския пост, ако хунтата спази обещанието си за преход към демокрация, заяви, че ще настоява за одит на всички договори за мини, защото "ефектите от използването на ресурсите не са видими никъде в Гвинея. Това само направи управляващия елит по-богат". Все пак той заяви, че няма да прекратява договори, "особено ако компанията си плаща данъците и създава работни места".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Внушението, което се прокрадва, че чрез преврат може да се вдигне стандарта на живот е малоумно.
    Дори анархиста княз Кропоткин не е стигал до такива полети на мисълта, докато е възвеличавал революцията. Октомврийската.

    Само с преписване и преразказване на правилни медии не става.
    Един смислен текст би следвало да разкрива причините, движещите сили и интересите на участниците. Обикновено интересите са геополитически и икономически. Както при всички известни преврати, така и в случая.

    И така:
    Жизненият стандарт на чернокожите не интересува и никога не е интересувал абсолютно никого. Историята го показва. Конкретната цел на военния преврат в Гвинея - много видимо - е промяна на силите, контролиращи световния пазар на алуминий. Това сега са Китай и Русия.

    1. Гвинея е на трето място в света по добив на боксит след Австралия и Китай и на първо по запаси. Основни потребители на рудата са Китай и Русия, които са инвестирали в Гвинея общо над 55 млрд. долара и притежават трите й най-големи находища на боксит.
    От 60-те млн.т. алуминий, произведен през 2020 г на Китай се падат повече от половината, следван от Австралия и Русия.

    Питане:
    а) кой има интерес чрез нестабилност в Гвинея да блокира двете водещи в отрасъла страни - Китай и Русия?
    Подсказване: кой води търговска война с Китай и санкционна с Русия?

    2. Геополитическите причини

    Членството на Гвинея във влиятелния и авторитетен Африкански съюз (създаден по инициатива на либийския лидер Муамар Кадафи) е безспорно предимство.
    Африканският съюз е търпим към преврати в страните-членки, но е безкомпромисен, когато се погазва конституция.
    Първото нещо, което направи полк. Думбуя, след като арестува спящия президент Конде, беше да отмени конституцията. И - естествено - първото нещо, което направи АС бе да изключи Гвинея от съюза.

    Питане:
    а) кой има интерес Гвинея да загуби подкрепата на АС?
    б) кой има интерес от отслабване влиянието на АС заради отпадане на страни-членки?
    Подсказване: кой разсипа водещата тогава страна в АС Либийската Джамахирия и уби основоположника на съюза Муамар Кадафи?

    Миналата година френски спецчасти арестуваха в леглото президента на Мали. Същото се случи и сега в Гвинея, единствената разлика е, че не от френски парашутисти, а от такива, служили във Франция.

    Питане:
    а) прдължават ли фантомните болки на бившата метрополия по отношение на някогашните й колонии?
    б) на кого пречи засиленото китайско икономическо и руско военно присъствие в страните от Тропическа Африка?

    Когато достигнем до отговори на тези въпроси, превратът в Гвинея ще стане просто прозрачен.
    Дотогава.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Да. Този лош, лош Запад е виновен за всички злини на тази планета. Башар Асад и Кадафи са ангелчета.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [1] от "Dr–D":

    Ами, браво на САЩ и Франция значи. Понеже русотролите винаги с голяма надсмешка коментирате геополитическото и военно влияние на Европа и САЩ, сега може да се посмирите малко.

    САЩ удариха Китай там, където боли - похвално.

    Серията на Д-р Д да защитава диктатори, водещи народа си към просешка тояга продължава.

    Нередност?
Нов коментар