🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златото е с най-високата си цена от 9 месеца насам

Благородният метал се повишава в синхрон с инфлацията и бие по доходност останалите активи

Повечето анализатори смятат, че златото ще поевтинее, когато лихвите се повишат, но Goldman Sachs не са съгласни с това.
Повечето анализатори смятат, че златото ще поевтинее, когато лихвите се повишат, но Goldman Sachs не са съгласни с това.
Повечето анализатори смятат, че златото ще поевтинее, когато лихвите се повишат, но Goldman Sachs не са съгласни с това.    ©  Pixabay.com
Повечето анализатори смятат, че златото ще поевтинее, когато лихвите се повишат, но Goldman Sachs не са съгласни с това.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Покрай несигурността на пазарите и ситуацията в Украйна цената златото расте. От началото на февруари тя се е увеличила с над 5%, а в четвъртък една тройунция злато достигна около 1886 долара, което е най-високата цена на пазара от юни миналата година.

"Златото се възползва от подновеното напрежение в Източна Европа", споделя пред Reuters анализаторът на UBS Джовани Стауново. "Паладият вероятно ще се движи по подобен начин, но движенията там са породени от опасения за доставките, докато златото се възползва от статута си на убежище." В същото време водещите индекси в САЩ са загубили около 5-6% от началото на годината, а биткойн над 8%.

Прогнозите за 2022 г.

Въпреки поскъпването през последните няколко дни, редкият метал все още е далеч то върха, който достигна през август 2020 г. от над 2070 долара за тройунция. Именно на там обаче смятат, че се е запътила цената анализатори на американската банка Goldman Sachs, която в края януари повиши прогнозата си на златото за 2150 долара до края на годината.

Някои икономисти смятат, че когато лихвите се покачват и доходността по облигациите расте, златото като актив губи своите предимства. Тоест, когато се повишат лихвите, цената на златото ще се понижи, каквито са прогнозите на повечето американски банки като Citigroup, Morgan Stanley и JP Morgan, които очакват цени на златото около 1600 долара до края на годината. Анализаторите на Goldman Sahcs са на друго мнение.

"Противно на очакванията на много инвеститори, златото остана много устойчиво по време на неотдавнашното увеличение на реалните лихвени проценти в САЩ. Според нас това се дължи на статута на златото както като хеджиращ инфлацията, така и като защитен актив", споделят в доклада си анализаторите на Goldman.

"Според нашите изчисления, ако инфлацията се придвижи структурно (в дългосрочен план) до 4%, златото може да достигне до 2500 долара за тройунция въз основа на историческата взаимовръзка на инфлацията със златото" добавят от американската банка в доклада си. "Също така смятаме, че златото ще се доближи някъде близо до това ниво, ако борсово търгуваните фондове свързани със златото в САЩ, се върнат към своите върхове от 2011 г." заключват икономистите на финансовата институция.

Интерес от централните банки

Освен индивидуалните инвеститори и управителите на фондове, някои централни банки глобално също закупуват злато като средство за хеджиране. Според данни на World Gold Council през 2021 г. близо 400 тона злато са добавили централните банки по света, ръст от около 50% в сравнение с 2020 г. Според германската компания Heraeus, която търгува с редки метали, покупките на централните банките през 2022 г. едва ли ще бъдат отново толкова високи, тъй като около половината от ръстът тази година изглежда идва от "големи, еднократни покупки от Бразилия, Унгария и Тайланд".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wlr26637645 avatar :-P
    wlr26637645
    • + 1

    Авторът Кузмов в долари ли си получава заработката, та се вълнува от цената на аурума в тях? В европски парици и български левчета движението на цената не предполага дописка у газетата, но пък и липса на заработка за ауторина.

    Нередност?
Нов коментар