🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсите се потопиха, докато петролът и златото поскъпнаха

Рублата и акциите глобално спаднаха, след като напрежението в Украйна се увеличи през нощта

Волатилността достигна най-високата си точка от януари 2021 г. насам.
Волатилността достигна най-високата си точка от януари 2021 г. насам.
Волатилността достигна най-високата си точка от януари 2021 г. насам.    ©  Pixabay
Волатилността достигна най-високата си точка от януари 2021 г. насам.    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските борсови индекси откриха сесията във вторник със спад на фона на новините за ескалиране на напрежението между Украйна и Русия. Германският DAX загуби около 2% от стойността си. В Париж ситуацията бешe същата с CAC 40, който загуби около 2% в началото на борсовата сесия във вторник. Час след това спадовете се ограничиха до под 1%, а към края на сесиите някои индекси дори успяха да излязат на зелено. Рублата също се срина с над 2%, докато руските борсови индекси днес губят над 5%. В Азия тази нощ най-потърпевши бяха акциите в Хонконг - местният индекс Hang Seng загуби близо 3%. Там обаче допълнително натежаха и притесненията за още регулации върху китайските технологични компании.

Волатилността засегна и пазарите в САЩ. Въпреки, че фючърсите показваха сериозни понижения през деня, малко след отварянето на сесията на Уолстрийт те бяха под 1%. Индикаторът за волатилността на пазарите VIX обаче се покачи до най-високата си точка от януари 2021 г.

Криптовалутите също, изглежда, са засегнати от вълната на пазарите. Биткойн се срина под 40 хил. долара през последните няколко дни и вече се търгува около 35 хил. долара, като за последните 24 часа е загубил над 6% от стойността си. Спадът при етереум е около 9%. Към края на деня и двете валути ограничиха част от загубите.

Златото изглежда единственият актив, който расте в несигурната геополитическа обстановка глобално. Цената на благородния метал надхвърли 1900 долара за тройунция, като стойността му се увеличава с над 0.6% днес. Междувременно петролът продължава да поскъпва и отбеляза нов дългогодишен рекорд на цена над 95 долара за барел (за сорт брент), като дори атакува и нивото от 100 долара, но се оказа непосилно само за няколко десетки цента. Любопитното е, че цената на WTI нефта поскъпва с почти двойни темпове спрямо брент петрола, 3% и 1.5% респективно.

Според анализаторите на Meryll Lynch пазарите, които са най-близо до епицентъра на конфликта или са свързани с Русия икономически, "вероятно ще усетят най-значимо ефекта от всяка по-нататъшна ескалация". "Вярваме, че първоначалният удар върху глобалните рискови активи от руска инвазия може да бъде потенциално по-значителен, отколкото след анексирането на Крим", правят аналог от американската инвестиционна банка. "Този път геостратегическите залози са много по-високи и глобалният макрофон е по-уязвим от "стагфлационен" шок".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар