Западът започва с меки санкции срещу Русия (обновена)

САЩ и ЕС ще накажат замесените в признаването на независимостта на сепаратистките републики в Украйна, Лондон подготвя "сериозен пакет от мерки". Германия замразява "Северен поток 2"

Вместо да се справи с бедността и корупцията в Русия, Путин възроди имперските амбиции на Москва.
Вместо да се справи с бедността и корупцията в Русия, Путин възроди имперските амбиции на Москва.
Вместо да се справи с бедността и корупцията в Русия, Путин възроди имперските амбиции на Москва.    ©  Reuters
Вместо да се справи с бедността и корупцията в Русия, Путин възроди имперските амбиции на Москва.    ©  Reuters

САЩ, ЕС и Великобритания се готвят да обявят меки санкции срещу Русия заради подписаните от Владимир Путин укази за признаване на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна. Вашингтон е готов незабавно да наложи забрана за инвестиции и търговия с региони в Източна Украйна, Лондон ще обяви мерки във вторник, а ЕС вероятно ще има нужда от повече време, за да отговори на "нарушаването на териториалната цялост на Украйна", защото решението трябва да бъде единодушно.След решението на Путин Германия във вторник взе решение да спре процеса по сертифициране на газопровода "Северен поток" 2, идващ от Русия.

Символични мерки

В изявление прессекретарят на Белия дом Джен Псаки нарече признаването на републиките "очевидно нарушение на международните задължения на Русия". Вашингтон обявява въвеждането на забрана за нови инвестиции, търговия и финансиране на двата източни региона на Украйна. Според Псаки решението за признаване се е очаквало от Кремъл. Същото обяви в туит и държавният секретар Антъни Блинкен.

Изпълнителната заповед на Байдън ще предостави правомощието да налага санкции на всяко лице, което реши да действа в тези райони на Украйна, се казва в изявлението.

"Да сме ясни: тези мерки са отделни и биха били допълнение към бързите и тежки икономически мерки, които подготвяхме в координация със съюзници и партньори, ако Русия допълнително нахлуе в Украйна", пише Псаки в изявление.

Тя посочва още, че Държавният департамент и Министерството на финансите скоро ще споделят още подробности за действията на администрацията на Байдън.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че решението на Владимир Путин да признае двете републики "явно нарушава международното право". "Това е грубо нарушение на суверенитета и целостта на Украйна." След заседанието на съвета за сигурност "Кобра" на "Даунинг стрийт" 10 се очаква пред британския парламент да бъде представен "значителен пакет от санкции", както твърди Би Би Си.

Не е ясно обаче какви ще бъдат мерките срещу Москва, ако няма реално нахлуване.

ЕС също побърза да заяви, че съюзът ще наложи санкции срещу участниците в признаването на двата региона от Русия. Ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Съвета на ЕС Шарл Мишел в съвместно изявление отбелязват, че блокът "ще отговори със санкции" на признаването на републиките от Русия и "потвърждава своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитет и териториална цялост на Украйна в нейните международно признати граници". Такива обаче трябва да бъдат одобрени единодушно от държавите в блока, което ще отнеме време.

Опитът след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. показва, че подобни мерки за забрана на инвестиции или срещу отделни лица, замесени в политическите решения на Кремъл, не дават желания резултат. Точно обратното - те не спряха Москва в желанието й за разделение на страните в ЕС. И в момента редица държави в съюза са против мащабни и ефективни икономически мерки срещу Русия заради щетите, които ще понесат икономиките им, и енергийната зависимост от Кремъл. Затова и европейските лидери ще бъдат подложени на натиск, защото ще трябва да бъде формулиран силен отговор на решението на Путин да признае независимостта на двете сепаратистки републики в Украйна.

Германия дава добър пример, след като във вторник канцлерът Олаф Шолц заяви, че процесът по сертифициране на газопровода "Северен поток" 2 е спряна. "Положението към днешна дата вече е различно и затова правим нова оценка на ситуацията със "Северен поток" 2. Помолих министъра на икономиката да изтегли обратно оценката на техническата сигурност, която се очакваше, за да бъде сертифициран потокът", заяви Шолц. И добави, че дори да звучи технически, това е нужната законова стъпка, за да не получи "Северен поток" 2 сертификация и да не бъде пускан. Министерството на икономиката ще направи анализ на енергийната сигурност на Германия новата ситуация.

Според сп. Spiegel оценката вече е била готова и е била положителна, така че е било въпрос на дни газопроводът да бъде официално одобрен.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • - 3
    • + 7

    "Опитът след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. показва, че подобни мерки за забрана на инвестиции или срещу отделни лица, замесени в политическите решения на Кремъл, не дават желания резултат. "


    Европейците още си играят на някаква имитация на санкции срещу най - безцеремонното и брутално нарушение на европейската сигурност и световния мир, установени след края на ВСВ, но то си е за тяхна сметка ! Защото Русия просто няма да спре дотук..........

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 7

    Русия не се притеснява от меки неща. В руската култура на почит е силата, а меките ги презират.

    Нередност?
  • 3
    danubian.whale avatar :-?
    dw
    • + 4

    С мека пишка секс не се прави.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Когато царицата на пропагандата скочи на колесницата си, първата жертва, която обезглавява и провесва да се влачи в прахта след нея е истината.

    Хайде да стъпим на фактите!

    1. Февруари 2014 е майданът в Киев. Новата власт прокарва през Радата серия от закони, ограничаващи правата на руското етническо и рускоезичното население, което тогава представлява над 40% от гражданите на Украина;

    2. В източните области - Донецка и Луганска - в които процентът на руското население е над 80-85%, - избухва недоволство и въоръжени стълкновения;

    3. Ескалирането им довежда до обяваване на 7.4.2014 в Донецк на независима от Украина ДНР с население от 2,3 млн души, а на 27.4 в Луганск е обявена и независимана ЛНР с население от 1,5 млн. души. В ЛНР през май е проведен и референдум за независимост, на който "за" гласуват 96%;

    4. Въоръжените сблъсъци с изпратените украински части се засилват;

    5. В средата на септември 2014 г в Минск, като следствие от договореностите на Нормандската четворка, е публикуван протокол и меморандум, известни като Минск 1.0, а на 15.2.2015 г е достигнато до споразумение между Украина и двете република за деескалация, раздалечаване на войските, автономия на двете области и провеждане на избори там.

    6. Украинските правителства от тогава до днес не изпълняват нито една от 13-те точки.
    Ето текста на споразумението. Ето и текстовете на коментарите във форума под него:

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/02/21/4314812_minskite_sporazumeniia_ot_kogo_i_koga_sa_prieti_kakvo/

    7. В този смисъл няма как да се говори, че признаването на ДЛНР от Русия е нарушение на Минските споразумения, защото двете републики обявяват независимостта си ПРЕДИ Минския процес, който реално започва с цел да умиротвори гражданската война, вследствие на обявената независимост;

    8. За годините на гражданската война в Украина жертва стават над 9 000 цивилни от двете обявили независимост републики. Няма данни за цивилни жертви от другата страна, което означава, че няма. Иначе щеше да се чуе;

    9. Москва вчера просто разряза Гордиевия украински възел, който Западът затягаше с всички сили цели 7 г, без да се интересува от неизпълнението от страна на поетия н ръчно управление Киев на Минските споразумения;

    10. В срамната история на Западна Европа, освен Мюнхенския сговор от 1938 г е и преврата за енотис в Кипър през 1974 г и започналата гражданска война между кипърските гърци и кипърските турци, довела до абсолютно идентично военно решение от страна на Бюлент Еджевит, който на 15 юли заповядва десантната операция Атила, чиито резултат е разделянето на Кипър на две самостоятелни държави - членката на ЕС Република Кипък и Севернокипърската турска република, призната единствено от Анкара. Което, видимо, не й пречи да съществува вече половин век.

    11. Част от позора на Запада е, че страховитите санкции срещу руската банкова система, СП-2 и руския експорт на въглеводороди няма да се случат. Просто ще засегнат болно и санкциониращите.
    Но затова пък лидерите на двете независими републики нява да получат визи за САЩ и ЕС.
    Нъц!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    10 а) Пропуснах и срама с "независимо" Косово, което се роди в пепелта на унищожената с натовските бомби цветуща Югославия.
    Нато може, Русия - не.
    Интересен подход.

    Нередност?
  • 6
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    It is time to take short position on BRENT and TTF.

    Нередност?
Нов коментар