Reuters
Reuters    ©  Reuters

Вълна от погранични инциденти предвещава война в Украйна (обновена)

Русия обвини украинската армия, че е навлязла на нейна територия. Паралелно Путин призна отцепването на Донецк и Луганск, което ще торпилира евентуална среща на високо равнище с щатския президент Байдън и търсенето на дипломатическо решение.

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нарушенията на примирието между украинската армия и прокремълските сепаратисти в източната част на страната и днес продължават да нарастват в геометрична прогресия. Според данни на западни разузнавания Русия, която е струпала между 170 и 190 хил. военнослужещи по границата на Украйна и в съседна Беларус, се готви за изфабрикува претекст, за да извърши мащабна инвазия през следващите дни. Събитията от последните дни и часове по-скоро показват, че тези предупреждения са на път да се сбъднат. Кремъл от своя страна обвинява запада в "истерия" и енергично отрича да готви нахлуване в бившата съветска република.

Същевременно днес лидерите на сепаратистките Донецка и Луганска "народни републики" поискаха Русия да признае тяхната независимост, а по-късно тази вечер президентът Владимир Путин обяви, че ще подпише указ за това. Подобно предложение бе направено миналата седмица и от долната камара на руския парламент. Ръководителите на ЕС веднага предупредиха в Москва, че признаването на двата сепаратистки региона, а в още по-голама степен анексирането им, ще доведе до сурови икономически санкции.

Признаването на Донецка и Луганска за независими квазидържави ще създаде претекст за руската армия да навлезе на тяхна територия, за да ги "защити" от Украйна. Руският военен министър Сергей Шойгу е докладвал днес пред Путин, че властта в Киев е струпала многобройни сили в близост до сепаратистките региони и може да се опита да си ги върне със сила.

Формалните поводи за евентуално официално избухване на война също вече започват да се натрупват.

Руските военни обявиха днес, че нейни части и сили на граничната полиция са предотвратили проникване на украинска "диверсионно-разузнавателна" група в региона Ростов на Дон. Според руската агенция "Интерфакс" при инцидента е била унищожена една украинска бронирана машина, а петима бойци са били убити. Украйна от своя страна енергично отхвърля тези обвинения и ги определя като "фалшива новина", тъй като никакви нейни въоръжени сили не присъстват в района.

Твърдението на Москва е меко казано странно на фона на обстоятелството, че между украинските правителствени сили и руския окръг Ростов на Дон се намират териториите, контролирани от проруското сепаратистко "опълчение", а най-вероятно - и от редовна руска армия. Тоест въпросните диверсанти първо е трябвало абсолютно незабелязано да прекосят с колесна бойна техника най-малко 50 километра противникова зона, което на практика едва ли е възможно. При всички положения руските твърдения за навлизане на украински военнослужещи на нейна територия, независимо дали са реални или изфабрикувани, означават сериозна ескалация на конфликта на принципно ново ниво.

Русия също така обвини днес Украйна, че снаряди на украинските въоръжени сили са унищожили погранична постройка на руска територия, използвана от Федералната служба за безопасност (ФСБ). Представители на силовото ведомство твърдят, че сградата се е намирала на 150 м. от границата с Украйна на територията на югозападния регион Ростов на Дон и при инцидента няма пострадали. ФСБ разпространи снимка на малка, пострадала сграда с руски флаг на нея. За момента информацията не е потвърдена от друг източник. Ако подобни инциденти (независимо дали са реални или изфабрикувани) зачестят, това може да бъде използвано от Москва за навлизане на украинска територия най-малкото с цел "обезопасяване на нейната граница".

Още обвинения от сепаратистите

Тази сутрин бойци от сепаратистките сили в т.нар. Донецка народна република (ДНР) обявиха, че са влезли в престрелка с украинска "група за саботажи", която е взривила склад за боеприпаси на нейна територия. До момента няма официално потвърждение за този инцидент от друг източник. Сепаратистите също така твърдят, че един техен военнослужещ е бил убит от украинците. През миналата седмица долната камара на руския парламент гласува предложение до президента Путин да признае Донецката и Луганската "народни републики" за независими квазидържавни образования и ако това стане факт, той ще даде повод на Русия официално да навлезе в тези територии, за да "защити" рускоезичното население, което живее там.

Официалните руски власти също така твърдят, че до момента са приели на своя територия над 60 хил. души, напуснали сепаратистките региони в Украйна. В случая "бежанци" не е особено коректен термин, тъй като самопровъзгласилите се лидери на Донецката и Луганската "народни републики" издадоха изрични заповеди, по силата на които всички жени и деца в регионите трябва да се изтеглят в Русия в очакване на украинско нападение. Същевременно сепаратистите обявиха обща мобилизация на мъжете и им забраниха да пътуват зад граница. Лансирането на тезата за руски говорещите "бежанци" евентуално ще се използва като претекст да се твърди, че украинските сили извършват геноцид в Донбас, което може да оправдае последващо нахлуване на 190-хилядната руска армия.

Украйна пък обяви днес, че самата тя е обект на засилващи се атаки и провокации и че за последните 24 часа е имало най-малко 80 нарушения на прекратяването на огъня по линията на съприкосновение между нейните войски и проруските сепаратисти. По време на инцидентите един войник е бил ранен, допълват от обединения оперативен център на армията. Оттам твърдят, през последните 5 дни е имало 94 случая на обстрел по цивилни цели, при които има двама ранени, а пострадалите сгради са 44, включително 4 учебни заведения.

Нови дипломатически усилия

Паралелно с ескалацията на напрежението продължават и последните дипломатически усилия за мирно разрешаване на украинската криза. Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че по принцип е била договорена среща на високо равнище между Джо Байдън и Владимир Путин, на която да бъдат обсъдени "сигурността и стратегическата стабилност в Европа". Американският президент е приел предложението "по принцип", но само "ако инвазията не се е случила".

От руска страна обаче твърдят, че се избързва с говоренето за срещата на високо равнище и че все още няма "конкретни планове" за провеждането й. Въпреки това от френското външно министерство обявиха, че "има надежда за дипломацията", а първият дипломат на ЕС Жозеп Борел коментира, че евросъюзът до последно ще подкрепя опитите за организиране на разговори между Вашингтон и Москва. Същевременно ръководителите на ЕС потвърдиха, че ще наложат тежки икономически санкции на Русия в случай на инвазия. От Киев пък обявиха, че се надяват да има среща между Байдън и Путин и че Украйна би желала да се включи в нея.

Паралелно американските специални служби разсекретиха информация, според която Москва е изготвила списък от високопоставени украинци, които "да бъдат избити или изпратени в лагери" след евентуално завземане на Украйна. САЩ не предоставя повече подробности за източника на своята информация, която Кремъл енергично отхвърля като "измислена", "фалшива" и "абсолютна лъжа".

От военното министерство на Беларус в понеделник обявиха, че руските сили, разположени в страната в момента, ще се завърнат в постоянните си бази, едва когато се появи "обективна нужда" за това. Вчера ръководството на бившата съветска република съобщи, че ученията с участието на 30-хиляден руски контингент ще бъдат удължени за неопределено време заради покачването на напрежението по границите. Притесненията на западните лидери са, че силите в Беларус ще се използват за бързо директно нападение срещу украинската столица Киев. По този повод външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис поиска днес ЕС да наложи допълнителни икономически санкции по отношение на Беларус.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 3

    Видимо се налага да се обяснява използваната тук крайно агресивна терминология:

    1. "прокремълските сепаратисти в източната част на страната" всъщност са жителите на бившите украински Донецка и Луганска области, компактно населени с етнически руснаци и рускоговорящи. Около 750 хил. от тях са граждани и на РФ, а още около 500 хил са подали заявления за придобиване на руско гражданство.
    След майдана и последвалия възродителен процес, отнемащ правото на 40% от населението на Украина да ползва езика си, децата му да учат майчиния си език в училище и да носят кръщелните си имена, жители на двете източни области на Украина обявяват създаването на двете народни републики, независими от Украина. Създават свои форми на самоуправление и милиции;
    Минските споразумения от 2014 и 2015 г, подписани и от тогавашния украински президент Порошенко, предвиждат
    а) промени в конституцията на Украина, които да позволят федерализация на страната и ширака автономия на Донецк и Луганск в рамките на страната;
    б) провеждане избори в двете области под контрола на украинските власти;
    в) оттегляне на тежкото въоръжение от т.н. линия на съприкосновение.
    Нищо от това Украина не прави вече седма година;

    2 "Според данни на западни разузнавания" е формулировка, с която от средата на декември се мотивират провалените опити на Запада да принуди Русия към война в Украина. Защото и цялата руска армия да опаше няколко пъти Украина от всички страни, това още не е война;
    версионна група
    3. Зад "Вълна от погранични инциденти" в мн.ч. без никаква допълнителна конкретика, се крие днешното проникване на руска територия в Рязанска област на украинска диверсионна група. В резултат петима от тях са унищожени и един е пленен. Навлезлите на руска територия две украински БМП за спасяване на диверсантите са унищожени.

    https://tass.ru/proisshestviya/13784397

    Очаквах факти, а не идеологеми.
    Но, млъкни сърце...

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 9

    Отвратително е, че в 21 век Русия си мисли, че все още има Велики сили и че може да се разпорежда със съдбата на чужди, независими народи.

    В момента се разиграва цирк, за да може Русия да си осигури комфорт чрез буферни зони, каквито в момента са Беларус, Казахстан, Южна Осетия, Абхазия.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 6

    Русия призна независимостта на ДЛНР.
    Незапочнатата война приключи. Опитът на Запада за балканизацията тип1990 г на Украина - също.

    Следват светкавични договори за взаимопомощ, пакистански/бразилски/беларуски/казахски/ и т.н. миротворци, новоизмислени западни санкции за нарушение на Минските споразумения (които Киев газеше незабелязано от менторите си цели 7 г), дето ще засегнат всичко, освен газа, без който ЕС не може при запълнени на 30% резервоари.

    Разминахме се (засега) с война на САЩ с Русия за Украина до последния украинец.

    Нередност?
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Докторе, ти от много плямпане си забравил да гледаш новините.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 3

    Путин изплиска легена

    С този ход не печели нищо - руските войски бяха в Донбас вече 8г

    Но окончателно погребва Минските споразумения - което ще бъде посрещнато с облегчение в Киев

    Цялата пара в свирката - прахоса поне 2-3 милиарда да мести войски до границата и да ги кара да стоят с месеци в полята

    И накрая - просто се официализира статуквото

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 3

    Finita la comedia...Козяк, да разбираме ли, че нахлуването в Киев се отлага?

    Нередност?
  • 8
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    До коментар [#5] от "Николов":
    хехе..
    Само дето от тия 2 Млрд. идат от Турски Поток, ББ и Големошлемниците от БГ... с кашкавал..

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#6] от "weiss":

    weiss,много смело! С обръщенията към US амбасадата чрез Капитал да не би да намеквате за някаква връзка?!

    Няма такова нещо! Едните не подозират дори за съществуването на другите.

    И по темата (за да не си намерят повод да ме изтрият): търсенето на дипломатическо решение с Байдън и Со е като да търсиш логиката на мисълта му.

    Всъщност това, което направи Москва, е дипломатическото решение:
    а) признаване субектността на ДЛНР;
    б) сключване договор за взаимопомощ;
    в) удовлетворяване молбата за защита.
    После членство в ОДКС и ОНД и гарантирана колективно сигурност.

    7-годишното олигавяне с Оланд, Макрон, Меркел, Шолц, шоколадовия олигарх Порошенко и комедианта Зеленский на казуса с федерализацията на Украина уби безсмислено поне 10 000 руснаци в Донбас и Луганск.

    Всъщност уби ги безгрижието на Запада.

    Нередност?
Нов коментар