🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прогнозите: Смяна на посоката

Развоя на войната в Украйна и нестихващата инфлация са сред основните причини за несигурността по борсите в момента

Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.    ©  Pixabay.com
Според някои анализатори вече става дума за риск от рецесия на пазарите.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още преди Русия да нахлуе в Украйна, настроенията на пазарите бяха леко мрачни, а дори и най-позитивно настроените инвеститори леко смекчиха прогнозите си. Високата инфлация и очакванията за повишение на лихвите носеха песимизъм, а геополитическото напрежение в Източна Европа и руската инвазия допълнително го изостриха.

В сравнение с миналата година, която включваше над 70 сесии, в които S&P затваряше на рекордни върхове, акциите тази година изглеждат като бледо отражение на себе си. Индексът S&P 500, който се разрасна с над с 27% през 2021 г., е надолу с над 8% от началото на 2022 г., Nasdaq Composite с над 12%, като за кратко дори пристъпи на мечите територии. Най-широкият индекс в Европа Stoxx 600 е надолу с почти 10% за годината. Промяната в настроенията се отразява и в прогнозите, които най-вече засягат представянето на индексите до края на годината, както и поведението на централните банки.

Разрастващата се инфлация и несигурността около ситуацията в Украйна са сред основните причини за покачването на волатилността на пазарите глобално през последните дни, което може да принуди някои институции да актуализират прогнозите си. А някои направиха това и дни преди военната агресия на Русия. Към момента водещите инвестиционни банки в САЩ и по света се въздържат от корекция в прогнозите си. Логиката им е, че ако военният конфликт завърши бързо, той няма да има такова продължително влияние. Санкциите обаче ще влияят върху пазарите, още повече на секторите с експозиции към Русия. По данни на Financial Times чуждите инвеститори имат 150 млрд. В руски финансови активи, от които 86 млрд. долара са в акции, а другите в долар дълг и такъв в рубли. От понеделник обаче те имат забрана да се разпореждат с тях.

Лихвената болка на борсите

Някои финансови институции и анализатори вече предвиждат промяна в посоката от минала година. Докато очакванията преди няколко месеца бяха, че възстановяването на икономиката глобално ще продължи, усложняването на геополитическата обстановка, както и разрастващите се цени вече показват, че може да объркат плановете на икономистите. Трейдърите вече оценяват вероятността Европейската централна банка да вдигне лихвите през тази година като минимална. Очакванията им са тези действия да се пренесат за януари догодина. Подобни са настроенията и за действията на Федералния резерв на САЩ. Това се проследява през залозите им на паричния пазар. Преоценките, разбира се, следват и коментарите на централните банкери. През миналата година членът на ЕЦБ Робърт Холцман коментира, цитиран от Bloomberg, че конфликтът в Украйна може да забави края на монетарните стимули. Преди дни президентът на Фед в Сан Франциско Мери Долу също каза, че създаденото напрежение е шок за търсенето, но колко дълбок е той ще зависи от продължителността на кризата. Едно от притесненията на централните банкери при повишаване на лихвите е, че това удря през увеличените разходи за лихви икономиката и възможностите на правителствата да се финансират. Въпреки това преди военните действия пазарните анализатори очакваха, че заради инфлацията ЕЦБ ще бъде принудена през есента да премине към покачване на лихвите си.

"Настоящият макрофон стана по-предизвикателен за големите централни банки с допълнителен натиск върху световните цени на енергията на фона на (проблемите с) глобалните вериги за доставки и затягането на пазарите на труда", споделиха в анализатори на Barclays в доклад от 18 февруари, няколко дни преди войната.

Goldman Sachs пък от своя страна повиши прогнозата си за инфлацията в САЩ и сега прогнозира, че Федералният резерв ще повиши лихвите повече от очакваното през 2023 г. Американската банка смята, че инфлацията в САЩ ще достигне 3.7% до края на 2022 г. в сравнение с предишната й прогноза от 3.1%, пишат икономисти, водени от Ян Хациус, в доклад до клиенти. Банката повиши и прогнозата си за инфлация през следващата година до 2.4% от 2.2% по-рано. "Много високата инфлация през 2022 г. би трябвало да улесни стабилното повишаване на лихвите на всичките седем оставащи срещи на FOMC", пишат анализаторите на банката. "На фона на нашата по-висока прогноза за инфлация за 2023 г. сега очакваме четири допълнителни тримесечни повишения през следващата година (в сравнение с три преди това), което ще доведе до малко по-висок процент на лихвите от 2.75-3%."

Скок на несигурността

"Несигурността около паричната политика скочи напоследък", отбелязват в седмичния си доклад икономисти на рейтинговата агенция Moody's. "Форуърдните криви на доходността, които са изградени с помощта на суапове на лихвените проценти, вече мигат предупредителни знаци за рецесия", допълват от Moody's.

"Геополитическото напрежение между Русия и Украйна рискува да промени прогнозата ни за стабилно забавяне на инфлацията през 2022 г.", съобщават от кредитната агенция. Според Moody's проблемите в региона може да доведат цените на WTI петрола до над 150 долара за барел през второто и третото тримесечие на 2021 г.

Стратезите на Bank of America също предупредиха в края на миналата седмица, че "шокът на лихвите", свързан с повишенията на централната банка, скоро ще се превърне в "шок от рецесия". "Oчакваме движения надолу по отношение на технологиите, акциите и облигациите", докато анализаторите потвърдиха, че са настроени положително по отношение на "защитните активи".

От друга страна анализаторите на JP Morgan смятат, че е твърде рано да се говори за рецесия, тъй като тепърва държавите ще вдигат мерките, които наложиха за справяне с пандемията, което може да доведе до отпушване на проблемите с производството и доставките. Рецесията не е добра компания на пазара на акции, тъй като при нея търсенето и маржовете на печалбите спадат, а от там и цените на акциите. "Смятаме, че е погрешно да се позиционира за рецесия, като се имат предвид все още изключително благоприятните условия за финансиране, много силни пазари на труда, потребители с ниски нива на ливъридж, силни корпоративни парични потоци и стабилни баланси на банките", казаха анализаторите на JP Morgan в бележка, която призова инвеститорите да "останат бичи" по отношение на банките, минното дело, енергетиката, застраховането, автомобилите, пътуванията и телекомуникациите. Това обаче по-скоро се отнася за американския пазар, докато финансовият сектор беше един от най-силно пострадалите в Европа през тази седмица заради експозицията на много банки към Русия.

Как кризата засегна български фондове

В понеделник руските финансови регулатори забраниха на чужденци да се разпореждат и продават активите си през фондовата борса в Москва. Преди това обаче имаше сериозен спад на местната борса, макар в петък да имаше и известно възстановяване. От това са засегнати няколко фонда в България, които инвестират в акции на руски компании - взаимните ПФБК "Восток" и "Адванс Източна Европа", които са с активи съответно за около 545 хил. лв. и 1.6 млн. евро. Не всички от тези средства обаче са директно инвестирани там, но сривът в Русия вече удари доходностите им - само за ден те загубиха съответно 17.5% и 19.9% за поръчки към 28 и 25 февруари.

От пенсионните фондове по-съществена експозиция към региона на военния конфликт имат само тези на ПОК "Съгласие". По данни към края на 2021 г. сумарно инвестициите им в ДЦК на Русия, Беларус и Украйна, както и към облигации на руски банки и компании са за малко над 85 млн. лв. при общо близо 2 млрд. лв. активи под управление. Универсалният пенсионен фонд на "Съгласие" отчита -4.5% доходност от началото на февруари и -3.24% от началото на годините, като и по двата показателя е най-слабо представящият се на пазара, показва проверка на "Капитал". Това обаче е само на база публичната информация, не е ясно какви средства от доверителни сметки и други частни инвестиции са вложени на руската борса.
Все още няма коментари
Нов коментар