Натискът върху пазарите се засилва, еврото е на най-ниското си ниво от май 2020 г.

Основните индекси на Стария континент регистрират спад с около 4% в петък, петролът се закрепи около 112 долара

Опасенията, че пазарите глобално може да изпаднат в рецесия, изглежда, се сбъдват
Опасенията, че пазарите глобално може да изпаднат в рецесия, изглежда, се сбъдват
Опасенията, че пазарите глобално може да изпаднат в рецесия, изглежда, се сбъдват    ©  Pixabay.com
Опасенията, че пазарите глобално може да изпаднат в рецесия, изглежда, се сбъдват    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 16:45 ч.

Акциите продължават да се обезценяват. Немският DAX и френският CAC40 стартираха търговията със спад от около 1.5% в петък, а след обяд загубите вече са между 3 и 4%, като най-губещ е италианският MIB със спад от 5%. От началото на седмицата европейските индекси вече са загубили около 10%. Под натиск продължават да са финансовият, авиационният и автосекторите, като загубите при някои от тях днес достигат 6-7%, особено за компании, които имат силни експозиции към Русия.

Волатилността, изглежда, засяга пазарите глобално, тъй като спад регистрираха и борсите в Азия. Основните азиатски индекси като Hang Seng и Nikkei 225, изглежда, ще затворят последната сесия за седмицата с около 2%. Руската фондова борса остава затворена за пети пореден ден. В САЩ индексите се понижиха с 1.3% в началото на сесията в петък.

Еврото падна под 1.1 долара, което е най-ниското му ниво от месец май 2020 г. В периоди на война и геополитическа несигурност традиционно печелят щатският долар, швейцарският франк и японската йена. Спрямо швейцарския франк еврото е на най-ниското си ниво от 2015 г.

Цената на петрола продължава да расте. Котировките достигнаха 120 долара за барел вчера, но в края на сесията пазарът се успокои и цените се върнаха до 110 долара. С началото на търговската сесия в САЩ обаче поскъпването се ускори и цената достигна 115 долара за барел брент. Само за седмица нефтът поскъпна с над 20%, докато от началото на годината ръстът е около 40%. Някои анализатори смятат, че ефектът от повишаването на цените ще бъде по-висока инфлация през 2022 г.

"Цените на петрола над 100 долара за барел правят вероятно инфлацията да бъде по-висока през 2022 г., а не по-ниска, както очакват повечето икономисти", смятат анализатори на Meryll Lynch. Други суровини също продължават да поскъпват. Пшеницата вече достигна най-високата си цена в САЩ. Дървесината също поскъпва с над 30% за последния месец.

"Ограничаването на достъпа на Европа до енергия може да предизвика рецесия", коментира Матю Дичок, управляващ директор и ръководител на стратегии с фиксирани доходи в банката. "Като цяло по-високите цени на суровините биха могли да доведат до по-високи цени на бензина и енергията в САЩ, което допълнително ще подкопае доверието на потребителите."

Златото също увеличава стойността си през последните дни. Днес благородният метал достигна цена 1950 долара за тройунция, най-високата стойност от ноември 2020 г. За последния месец цената му се е покачила с над 7%.

Биткойнът пък, изглежда, се движи в обратната посока. Въпреки че се завърна над 40 хил. долара, най-популярната криптовалута продължава да доказва волатилния си характер, губейки около 5% днес. От началото на годината биткойн е загубил около 10% от стойността си.

"Светът остава наистина непредсказуем", споделя Дичок, цитирайки поговорката "човек планира, а Бог се смее" (или ако искаш да разсмееш Господ, кажи му, че имаш план). Според мениджъра от Meryll Lynch "кризата в Украйна от гледна точка на пазара е важно напомняне. С нарастването на геополитическия риск на дневна основа продължаващата експозиция към отбранителни активи в разумен размер за диверсификация на портфейла е оправдана и разумна стратегия."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2

    Еврото, въпреки константните атаки от Чаймерика, е стабилна валута за всички, които искат да продават на европейските пазари. Тази роля може само да нараства. Когато сетълмента неминуемо се премести на континента от Лондонград, англосаксонската доминация силно ще отпихне, също като идеология къде и как да се инвестира. Американската и европейската доктрини за демокрация и корпоративна култура силно се различават в приноса към общественото.. Последните десетилетия са показателни как неолиберализмът е неработеща идеология, довеждаща само до конфликти и свръхбогаташи без никаква визия как да реинвестират в развитие... Пляски в космоса...

    Нередност?
Нов коментар