Между инфлация и риск от война

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията често плаши хората. "Първата панацея за лошо управляваната държава е инфлацията. Втората е войната. И двете са убежище на политически и икономически опортюнисти", пише в една от кореспонденциите си от Европа между двете световни войни Хемингуей.

Сега ситуацията не е толкова драматична, но и двете опции са налице - инфлацията всъщност вече се случва, а войната в Украйна е само заплаха и дано да остане такава.

За хората, които си спомнят кризата от 1996-1997, сегашното поскъпване изглежда повече като неудобство, отколкото като истински проблем. Но негативни ефекти въпреки всичко ще има - доходите на хората ще се обезценяват, а компаниите по-трудно ще планират разходите си, което допълнително ще увеличи несигурността. В темата от корицата тази седмица ще прочетете всичко, което е известно към момента по тази тема, така че неяснотите да са възможно най-малко.

Инфлацията носи и политически рискове. Увеличаването на цените винаги изпреварва увеличаването на доходите и намирането на нов баланс създава сериозно недоволство. Новото българско правителство донякъде има късмет, защото инфлацията ще расте до пролетта. В началото всяко управление се радва на високо одобрение, защото е ясно, че няма как да има вина за текущите проблеми. Недоволството може и да не се насочи директно към кабинета, но рисковете могат да дойдат и от другаде. Ако правителството се поддаде на натиска, недоволството от изядената стойност на доходите в публичния сектор може да увеличи силно разходите в бюджета.

На етапа прогнозите са ръстът на инфлацията да не продължи дълго, но това лесно може да се промени. Основният риск за България и Европа в момента е напрежението по границата с Украйна. Ако то продължава, или още по-лошо - ако се задълбочи и премине във военен конфликт, цените на газа и тока ще увеличат още повече инфлацията. Тогава обаче това ще е един от по-малките проблеми за България.

Заради 12 години бездействие по времето на ГЕРБ България продължава да е напълно зависима от руски източници за своята енергия - газ и ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Това я поставя в изключително уязвима ситуация - при всяка ескалация на конфликта между Европа и Русия, дори и евентуалните военни действия да са далече, България е застрашена от огромна енергийна криза.

Ситуацията става по-неприятна и от това, че България в момента на практика няма боеспособна армия и това увеличава допълнително рисковете за нея. С тежка енергийна зависимост от Русия и практически без въоръжени сили се превръщаме в едно от най-слабите звена в колективната отбрана на НАТО. Решението тук да се допускат съюзнически сили само под българско командване прави идването на боеспособни части от други държави по-малко вероятно. Така надеждата е напрежението в Украйна да не се увеличава повече, което, поне за тази седмица, изглежда се случва. И в тази ситуация българската позиция предимно да се мълчи по темата може би изглежда оправдана - унизителна, но като че ли единствено възможна.

Дори и при запазване на сегашната ситуация обаче България ще понесе щети. Дрънкането на оръжие от другата страна на Черно море означава, че и българските военни разходи вероятно рязко ще се увеличат (вижте повече по темата тук).

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар