🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските индекси опитват възстановяване, златото гони нов рекорд

Акциите на Стария континент се отлепват от дъното, в което се озоваха в началото на седмицата

Пазарите опитват възстановяване в сряда.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки нарастващото напрежение в геополитически план пазарите опитват да се възстановят в сряда. На борсата във Франкфурт DАX поскъпна с над 400 пункта в началото на сесията (близо 4%), но германският индекс все още се намира близо до най-ниската си стойност от декември 2020 г. Лидер на възстановяването в индекса за сега изглежда е Adidas, която днес обяви ръст в нетната печалба от 200 млн. евро за последното тримесечие на 2021 г. (150 млн. през 2020 г.). Акциите на производителя на спортно облекло поскъпват с над 7%.

В Париж CAC40, френският борсов индекс, се разраства с над 200 пункта днес (3.8%), но въпреки доброто представяне стойността на бенчмарка все още е твърде далеч от върха, който достигна само преди два месеца. Възстановяването във Франция се подпомага от Renault и BNP Paribas, чиито акции поскъпват с близо 8% днес.

Според анализатори на Bank of America исторически анализ показва, че средно статистически отговорът на борсовите пазари на геополитически рискови събития често е бил остър, но краткотраен. "Като цяло геополитическият шок не променя ключовите ни макронаблюдения, че вероятността от рецесия през тази година остава ниска", пишат икономисти на банката в документ. "Инфлацията и суровините ще останат по-високи за по-дълго, бенефициентите от инфлация при акциите ще се представят по-добре от останалите, а фиксираният доход ще бъде подпомогнат от по-високи ставки на лихвите", смята Джонатан Кози, управляващ директор и старши анализатор по макростратегия в институцията.

Цените на петрола продължават да се покачват днес, след като стана ясно, че САЩ и Великобритания ще наложат мерки срещу износа на руски газ и петрол. Котировките отново достигнаха 130 долара за барел. Според Fitch Ratings, рейтингова агенция, "рискът от по-нататъшно покачване на цените е голям". Според анализатори й, които впрочем очакваха цената на барел петрол тази година да е около 70 долара, най-засегнати от поскъпването на суровината ще бъдат развиващите се пазари. "За много страни в развиваща се Европа, ако доставките на руски газ бъдат ограничени, това може да доведе до затваряне на фабрики и загуба на БВП", пишат анализатори на компанията в документ.

Златото е на път да достигне нов рекорд. Стойността на метала се покачва за пети пореден ден и вече достигна 2050 долара за унция. За последния месец цената на златото се е увеличила с над 12%. Най-високата си стойност от около 2060 долара благородният метал достигна през август 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар