Цената на никела се удвои за ден, борсовите индекси в ЕС се повишават

Индустриалните метали поскъпват с драстични темпове, тъй като Русия е един от най-големите им производители

Никелът е важен метал за производството на батерии за електромобили
Никелът е важен метал за производството на батерии за електромобили
Никелът е важен метал за производството на батерии за електромобили    ©  Pixabay
Никелът е важен метал за производството на батерии за електромобили    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Истински хаос се образува на пазара за суровини. Цената на никела скочи почти двойно на борсите в Лондон до над 80 хил. долара за тон, най-високата стойност в исторически план. Русия е един от най-големите износители на метала в глобален план. "Повечето от 200 хил. тона от производството на никел в Русия е клас I, с което има по-голямо влияние върху сектора за електромобили, който остава основният двигател на цената на никела за момента, за разлика от пазара на неръждаема стомана", споделя Едуард Меир, анализатор на пазара за суровини в ED&F Man Capital. Русия отговаря за 10% от световните доставки на никел.

Стойността на останалите индустриални метали също расте днес. Цинкът достигна рекордна цена над 4300 долара за тон. "Въпреки че Русия не е основен производител на цинк, експлозията на европейските цени на газа и енергията повиши стойността, тъй като отново се породиха опасения, че ще има съкращаване в доставките подобно на миналата есен" смята Меир. "В допълнение, цинкът поскъпва повече от много други метали, тъй като и парите на фондовете се насочват натам", допълва анализаторът, визирайки поскъпването на металите като цяло. Освен че се заформя дефицит при металите, високите цени на енергията също оскъпяват добива им, който е силно енергоемък.

Цените на петрола също продължават да растат. След като котировките достигнаха 130 долара за барел в понеделник, пазарът се поуспокои и се върна до около 120 долара. Във вторник последва ново покачване. Най-високата цена на петрола в исторически план е 147 долара, достигната през юли 2008 г.

"Ако цените на петрола скочат до 120 долара за барел, енергийните разходите може да се повишат до 13.9% от общите разходи в сравнение със средно 10.1% през 2021 г. за лицата с най-ниски доходи, ограничавайки способността им да консумират други продукти", смятат анализатори на JP Morgan. "Това от своя страна може да доведе до по-бавен икономически растеж от очакваното, но и до по-бърз спад на основната инфлация", допълват от американската банка.

Пазарите в Европа правят опит за леко възстановяване във вторник, като индексите се повишават с между 1 и 2% и отварят в негативна територия за пети пореден ден от началото на месеца. Най-голяма е повишението в Италия - с 3%, но там беше и най-губещата борса в ЕС през последните дни.

След като българският индекс Sofix регистрира спад от над 6% вчера и вече с над 14% надолу за последния месец, днес той се повишава с 0.66%. Най-малък за сега е спадът при имотите. За последния месец BG REIT е загубил едва 0.15%.

Все още няма коментари
Нов коментар