🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След срив с 13% до 110 долара петролът отново започва да поскъпва

Технологичните акции се представиха добре, но професионалистите предпочитат други активи в момента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на златото се завърна под 2000 долара за унция. Вчера благородният метал загуби близо 3% от стойността си, най-големият дневен спад от януари 2021 г. насам. За сега цената остава непроменена около 1990 долара. "Подозирам, че все още има много дълги позиции, пуснати през последните няколко дни, които все още се изстискват", смята старши анализаторът на OANDA Джефри Хали.

Цените на петрола също паднаха внезапно в сряда. Котировките на нефт сорт брент се сринаха с над 13% и достигнаха 110 долара за барел, най-големият еднодневен спад от април 2020 г. Понижаването в цените идва на фона на индикации за възможен напредък от страна на САЩ в насърчаването на повече износ на петрол от други източници. Reuters предаде, че Ирак е заявил, че може да увеличи добива, ако ОПЕК+ поиска. Държавният секретар Антъни Блинкен също даде сигнал, че ОАЕ ще подкрепят увеличеното производство от ОПЕК+.

Европейските индекси стартираха сесията с около 1.5% в червено днес. Европейските акции се покачиха драстично в сряда, като DAX и CAC 40 нараснаха с над 7%. Оптимизмът се прехвърли и на борсите в САЩ, където технологичните акции бяха сред най-печелившите вчера. Индексът Nasdaq поскъпна с близо 4%, а Amazon с над 7%, след като обяви сплит на акциите си 20 към едно. Подобна стратегия има и Google, която обяви сплита си (20 към 1) в началото на януари.

Мислете за Fang 2

Според Лорън Санфилипо, директор и старши анализатор по инвестиционна стратегия в Meryll Lynch, инвеститорите трябва да се преориентират от технологичните акции и други по-рискови активи към по-дефанзивни стратегии. Санфилипо дава пример с FAANG, акроним, който се състои от имената на технологични гиганти (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), като предлага алтернативa, която се състои горива, аерокосмически и отбранителни компании, селско стопанство, ядрена енергия и злато, метали или минерали.

"Нашата версия на FAANG 2.0 отразява нов свят на геополитически рискове и интензивност на ресурсите/реалните активи", споделя Санфилипо в анализ. "Именно в тези области на пазара намираме бъдеща стойност предвид определящите ротации на пазара, които очаквам", смята анализаторът на Meryll Lynch. (На английски са Fuels, Aerospace & defense, Agriculture, Nuclear и Gold, metals, minerals - FAANG.)

Все още няма коментари
Нов коментар