🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индексите в Европа тръгват нагоре, борсов срив в Китай

Петролът и златото поевтиняват, като суровият нефт вече се насочва към 100 долара за барел

Волатилността намалява в началото на седмицата, след като достигна най-високата си стойност от началото на пандемията преди две години.
Волатилността намалява в началото на седмицата, след като достигна най-високата си стойност от началото на пандемията преди две години.
Волатилността намалява в началото на седмицата, след като достигна най-високата си стойност от началото на пандемията преди две години.    ©  Pixabay
Волатилността намалява в началото на седмицата, след като достигна най-високата си стойност от началото на пандемията преди две години.    ©  Pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 15.30 ч.

Оптимизъм заля европейските борси в първата борсова сесия за седмицата след дни на сривове и притеснения за бъдещето на икономиките и пазарите, породени от войната в Украйна. Основните суровини, каот петролът започнаха леко да отстъпват, което също показва, че има известно изпускане на напрежението на пазара. Борсите в Китай обаче се сринаха заради опасенията от санкции, ако страната помогне на Русия по нейно искане, каквито слухове излязоха през уикенда.

Индексите в Европа в понеделник се търгуват с поившение между и 1 и 2%, като най-голямо е то в Германия. Местния DAX е нагоре с 2%, а лидери по повишение там са акциите на банките и автомобилните производители, които бяха и най-губещите след избухването на войната. Подобна е ситуацията и във Франция и Италия. Акциите на Volkswagen, чиито книжа поскъпват с близо 5%, след като в петък компанията увеличи дивидента си с над 50%. Акциите на един от най-големите производители на автомобили в света се покачват с над 10% през последните няколко дни, след като компанията обяви, че планира IPO на Porsche AG.

Част от причината за повишаването на оптимизма през новата седмица са коментарите на ЕЦБ от преди няколко дни, но и сигналите, че може да има положителен изход от преговорите за примирие между Украйна и Русия. Европейската институция обяви, че ще продължи да поддържа ликвидност на паричните пазари, но няма да удължава пандемичната си програма за изкупуване на активи, която ще приключи в края на този месец.

Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, заяви пред медиите, че проблемите в доставките намаляват, пазарът на труда се подобрява и че икономическото възстановяване е стимулирано от намаляващите рискове, свързани с пандемията. Прогнозите на банката, свързани с инфлацията, се повишиха в отговор на конфликта между Русия и Украйна. Лагард отбеляза, че инфлацията може да бъде "значително по-висока" в краткосрочен план и че по-високите разходи за енергия могат да намалят търсенето на континента.

"Постоянно нарастващите разходи за енергия заедно със загубата на доверие (от страна на потребителите) биха могли да намалят търсенето повече от очакваното и да ограничат потреблението и инвестициите", пише ЕЦБ в прессъобщение от края на миналата седмица. "Същите фактори са рискове и за перспективите, свързани с инфлацията, която също се очаква да се повиши в краткосрочен план" допълват от институцията. Очакванията са и Фед да повиши лихвите на срещата си тази седмица в сряда.

Цената на петрола днес се върна до най-ниската си цена от началото на месеца от около 105 долара за барел петрол сорт WTI (110 долара за сорт Brent). Само преди няколко дни котировките за барел нефт достигнаха 130 долара за барел. Според някои анализатори държави като Иран и Венецуела, които преди попадаха под санкции от САЩ, могат да увеличат производството си, ако част от финансовите ограничения бъдат премахнати.

Преди санкциите на САЩ към Иран през 2016 страната от Близкия изток изнасяше около 4 млн. барела петрол на ден. Последните данни на Американската енергийна агенция показват, че Иран произвежда около 2.5 млн. барела. Но според анализатори на Goldman Sachs "това (увеличението на доставките от страни като Венецуела и Иран) ще бъде политически (тромав) процес". "Въпреки че всички тези мерки биха могли да помогнат за компенсиране на значителния спад в руския морски износ, те биха оставили световния петролен пазар без буфер, което означава, че търсенето въпреки всичко отново може да доведе до по-високи цени", смятат от американската банка.

Златото също поевтинява и се задържа малко под 2000 долара. Сред причините са и излезлите коментари, че може да има положителен пробив в преговорите за прекратяване на конфликта в Украйна.

Борсов срив в Китай

Не толкова позитивизъм има обаче в Китай - местните индекси направиха най-големият си дневен срив от финансовата криза насам през 2008 г. Hang Seng China Enterprises Index се срина със 7.2% в понеделник, най-големият му спад от 2008 г. насам. Технологичният Hang Sang Tech Index пък загуби още повече - 11%, което най-голямото му дневно понижение от съдаването му през юли 2020 г. От върха му по-рано през годината досега са изтрити над 2 трлн. долара стойност.

Причина за паническите разпродажби са репортажите, цитиращи американски официални източници, че Русия е поискала от Китай военна помощ за войната й в Украйна. Въпреки че Пекин отрече твърденията, притесненията на инвеститорите са, че ако това се случи, страната може да стане обект на тежки санкции. Настроенията също така са помпрачени и от локдаун заради случаи на Ковид 19 в южния град и технологичен хъб Шенжен, посочва Bloomberg.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wao16469040291106572 avatar :-|
    Mariana Balakchieva
    • - 1

    98% прилика между днк- молекулата на шимпанзето и това на човеците. Учените с потресаващи усилия работят, за да разберат какво от тези 2 % различава геният (и го отдалечава от шимпанзетата) и какво в профана, дължат съществуването си на информацията, получена отвън, доближава тоаи индивид до тях. Отговорът е лесен- осъзнатостта за нивото на собственото емоционално и умствено развитие. Дерзайте!!!

    Нередност?
Нов коментар