Международната агенция по енергетика предлага лимит на използването на петрол

Целта е да не се усетят намалените доставки от Русия

Международната агенция по енергетика иска да намали потреблението на петрол с 3 млн. барела дневно.
Международната агенция по енергетика иска да намали потреблението на петрол с 3 млн. барела дневно.
Международната агенция по енергетика иска да намали потреблението на петрол с 3 млн. барела дневно.    ©  Reuters
Международната агенция по енергетика иска да намали потреблението на петрол с 3 млн. барела дневно.    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) призова за въвеждането на лимит на потреблението на петрол. Предложението на агенцията идва като отговор на руското нападение над Украйна и цели справяне със ситуация, в която руските доставки на петрол намаляват, а САЩ наложи ембарго на вноса от страната. Според председателя на агенцията Фатих Бирол подобни действия са нужни, защото "петролните пазари са в извънредна ситуация... и положението може да се влоши". Сред предложенията на МАЕ личат идеи като забрана за използване на лични автомобили в неделя.

За да намали вероятността от сериозен срив на доставките по време на зараждащата се световна енергийна криза, причинена от руската инвазия в Украйна, МАЕ предложи харта от 10 точки, която според нея ще намали цените на петрола в световен мащаб. Освен това планът ще снижи икономическите щети, приходите от въглеводороди на Русия и ще помогне придвижване на търсенето на петрол към по-устойчив път.

Ако планът на МАЕ бъде приет, потреблението на петрол би спаднало с около 2.7 млн. барела дневно в следващите четири месеца. 430 хил. барела дневно биха били спестени, в случай че движението по пътищата бъде намалено с 10 км/ч, сочат данните на МАЕ.

Като предложения фигурира и отменяването на бизнес полети, както и използването на влак вместо самолет, стига маршрутът да го позволява. Работата от вкъщи три дни в седмицата също би помогнала за намаляване на търсенето на петрол. МАЕ също така смята, че безплатният обществен транспорт би изиграл голяма роля в подобно начинание, но и намаление в цените на билетите би имало ефект.

Тъй като транспортът представлява по-голямата част от търсенето на петрол, стратегията на организацията се фокусира върху начините за използване на по-малко петрол за придвижване на хора и стоки. Много от предложенията целят намаляване на шофирането, включително забрана на лични автомобили в градовете в неделя и ограничаване на достъпа на частни автомобили до пътищата в големите градове.

Бирол предупреди, че комбинацията от загуба на руски износ, по-големият брой пътувания през лятото и ниските запаси означават, че петролният пазар може да стане още по-затегнат, отколкото е сега. "Причината, поради която изготвихме този доклад, е, че петролните пазари са в извънредна ситуация и не само това, може да се влоши", казва Бирол.

МАЕ ще представи препоръките на министрите на енергетиката тази седмица като част от своя план за реакция при настоящата енергийна криза.

Според Барбара Помпили, министър на екологичния преход на Франция, планът на МАЕ предлага идеи, които могат да бъдат използвани в цялостната задача за преход от петрола. "Франция и всички европейски страни трябва да се измъкнат от зависимостта си от изкопаеми горива възможно най-скоро. Това е абсолютна необходимост за климата, а също и за енергийния суверенитет", каза тя пред Financial Times.

Три милиона барела по-малко

МАЕ предупреди, че петролните пазари могат да загубят три милиона барела на ден руски суров петрол и рафинирани продукти от април. Това значително надхвърля първоначалните очаквания за спад в потреблението от 1 млн. барела дневно.

"Виждаме намаление на общия (руски) износ с 2.5 млн. барела на ден, от които суровият петрол представлява 1.5 млн. барела на ден, а продуктите - 1 млн.", се казва в месечния доклад за петрола на МЕА. Организацията понижи прогнозата си за световното търсене на петрол за второто до четвъртото тримесечие на 2022 г. с 1.3 млн. барела на ден. Това би означавало трета година на търсене под нивата преди пандемията. Преди това агенцията очакваше търсенето да се възстанови през 2022 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vedat_mutlu avatar :-|
    Vedat MUTLU
    • + 1

    Интересни времена ни чакат, надявам се мирът да се запази и отихнинат военните настройки в регионът на северно черноморе ...

    Нередност?
Нов коментар