Как да предпазим инвестиционния си портфейл по време на война

Отговорът е safe haven активи, но кои точно са те

Как се неутрализира несигурността?    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инвеститорите получиха двоен удар тази година. Висока инфлация и конфликта в Украйна. А точно тази комбинация не е никак добра за спестяванията и инвестициите. От началото на годината S&P е надолу с над 10%, което означава, че пазарът е навлязъл в корекция. Положението в Европа е дори по-лошо. Германският Dax и френският cac40 регистрират спад от 20% от старта на 2022 г., като вече са в мечи пазар, сигнализирайки за потенциална рецесия на Стария континент. Покрай волатилността на пазарите и поскъпването на суровините представянето на портфолиото на повечето инвеститори започва да носи загуби. Как се неутрализира несигурността?

Какво да се прави

Нищо, би казал Джон Богъл, основател на Vanguard. "Когато настъпят тези кризи, най-доброто правило, което можете да следвате, не е "Не стойте там, правете нещо", а "Не правете нищо, стойте там!", казва той. Богъл, на чието име се приписват заслугите за създаването на първия индексен фон през 1975 г., може и да е прав. Средната продължителност на рецесиите е около 18 месеца или година и половина. Тоест, шансовете са, че дългосрочните инвеститори в крайна сметка ще излязат на печалба. Но не всички разполагат с търпение и въздържаност, особено когато виждат, че инвестициите им се стопяват с огромни темпове.

Според анализаторите на Meryll Lynch, предвид настоящата ситуация в Украйна, ротирането към "дефанзивни активи при диверсификация на портфолиото е разумна и оправдана стратегия". Но кои активи се смятат за дефанзивни? На преден план най-често излизат така наречените safe haven активи. Това са инструменти, които осигуряват ползи от инвестирането в тях по време на периоди на пазарна турбуленция. С други думи, по време на периоди на пазарен стрес се предполага, че активите "сигурно убежище" не са корелирани или имат отрицателна корелация с големи пазарни сривове, преживявани от по-традиционни финансови активи като акции и индекси.

Златна сигурност

Първият актив, който изниква в съзнанието на повечето инвеститори при мисълта за safe haven, е златото. Професионалистите все още спорят за характеристиките на благородния метал и представянето му по време на криза или инфлация, но е факт, че от началото на годината златото се доказва като ефективен хедж спрямо рискът на пазарите. Цената на метала се е увеличила с над 10% за последните три месеца и прехвърли 2000 долара за унция за пръв път от началото на пандемията.

Златото достигна най-високата си цена от 2060 долара за унция през април 2020 г., но някои анализатори смятат, че тази година може да видим по-високи стойности. Анализаторите на Goldman Sachs повишиха прогнозата си за цената на благородния метал до 2150 долара до края на годината, а това беше още преди началото на конфликта в Украйна. Според американската банка стойността на златото ще се вдигне, тъй като и лихвите в САЩ ще се повишат. Очакванията за поне 3-4 покачвания от страна на Федералния резерв все още не са се променили, макар че някои анализатори смятат, че финансовата институция ще трябва да преосмисли стратегията си предвид избухването на конфликт в Европа.

Облигации от първа необходимост

Златото не е единственият safe haven. Някои дори го смятат за най-рисковият, тъй като не предлага сигурна доходност. Няма гаранция, че цените ще се покачват и не изплаща дивидент. Облигациите, от друга страна, смятат за безопасни убежища във времена на волатилност именно поради качеството им да бъдат предвидим източник на доходност. Американските облигации, чийто рейтинг глобално е най-висок (тоест шансът от фалит е малък), както и тези на Германия и Великобритания, се считат за едни от най-безопасните инвестиции. Проблемът е, че ниските лихви в момента държат и ниска доходността от американските държавните бондове. При инфлация от близо 10%, а гарантирана доходност от под 2% за десетгодишните облигации на САЩ към момента, не е трудно да се обясни защо те не са най-предпочитаният актив във времена на инфлация. Но пък конфликтът в Украйна обърна малко тенденцията и инвеститорите отново се насочиха към тях. Което например бутна доходността по 10-годишните германски бондове на отрицателна територия. Когато цените на облигациите се покачват, то доходността по тях пада.

"С ниските лихвени проценти, които се очаква да се увеличат значително тази година, много инвеститори са загрижени за загубите на портфейлите си от облигации", споделя в документ пред инвеститорите Сара Норман, старши инвестиционен стратег в Meryll Lynch. Според Норман обаче повишаването на лихвите от страна на централните банки тази година ще промени обстановката на пазара за облигации в позитивна посока. "Очакваме лихвите (и доходността) да се повишат и затова смятаме, че инструментите с фиксиран доход са подценени".

Валутни убежища

Някои валути също се считат за сигурни убежища. При нестабилност на пазарите инвеститорите и търговците на често се стремят да конвертират наличностите в брой в тези валути за защита. Такива са доларът, швейцарският франк и йената. Щатският долар често се смята за основната валута със статут на "безопасно убежище" поради факта, че е световна резервна валута и търговията глобално е деноминирана в долари. През седмицата той поскъпна до най-високото си ниво спрямо еврото от месец май 2020 г. В момента наблюдаваме и временно обръщане на една класическа обратна корелация - традиционно, когато доларът поскъпва, златото леко поевтинява. В момента обаче и двата актива се движат нагоре в синхрон, което е още по-добре за онези, които са купили долари, за да ги вложат след това в злато.

Швейцарският франк се счита за валута на сигурно убежище предвид политиката на страната. Независимостта на Швейцария както във военен план, така и в икономически, я прави до известна степен имунизирана срещу повечето негативни политически и икономически събития, които се случват глобално. Конституцията на Япония също е пацифистка, тоест не подкрепя войната, а политиката на японската банка остава сравнително постоянна през годините, което също прави йената сравнително предвидим инструмент с нисък риск.

Safe haven е функция, а не актив

"Сигурното убежище не е нещо или актив", смята Марк Спицнагел, хедж фонд мениджър. В книгата си "Безопасно убежище: инвестиране за финансови бури" (Safe Haven: Investing for Financial Storms), която излезе през август миналата година, Спицнагел обяснява, че всяка криза е различна и няма как представянето на активите да бъде генерализирано, за да бъде определен най-добрият safe haven актив. "Може да е парче метал, критерий за избор на акции, криптовалута или дори портфолио от деривати", пише хедж фонд мениджърът.

"Каквито и форми да приемат дефанзивните активи, тяхната функция е тази, която прави сигурните убежища това, което са: те запазват и защитават вашия капитал. Те са подслон във финансовите бури." Кои активи предоставят подслон в настоящите събития? Не много. Цената на биткойна, за който се смяташе, че може да бъде хедж на акциите, е с над 10% надолу от началото на годината. От друга страна, акциите на производителите на оръжия се покачват. Суровините също поскъпват.

Липса на прогнозируемост

Ефикасното активно управление се осланя на прогнозируемостта. Един от най-важните за икономиката е: какви ще бъдат лихвите след година? Този въпрос изглеждаше предрешен преди месец, очакванията бяха за рязко повдигане, но с възникването на нови проблеми на хоризонта централните банки може да преосмислят стратегията си. "Смятаме, че централните банки ще трябва да нормализират политиката си към настройките преди ковид и че ще им е трудно да реагират на всяко забавяне на растежа", пише Уей Ли, главен инвестиционен стратег в BlackRock, през март.

Според Ли централните банки може да са изправени пред по-малък политически натиск за ограничаване на инфлацията, тъй като конфликтът става изкупителна жертва за по-високите цени. Инвестиционният стратег на компанията с близо 10 трлн. долара активи под управление смята, че това ще позволи на финансовите институции да действат по-предпазливо, докато повишават лихвите, особено на ЕЦБ. "Нашето заключение: инвазията намали най-големия риск за нашата инвестиционна теза - политиците да натиснат спирачките или пазарите да си мислят, че ще го направят", заключва Ли.

Как се инвестира в safe haven

Един от най-лесните начини за инвестиране в безопасни или дефанзивни активи като златото е закупуването на златни монети или кюлчета от лицензирани търговци в страната.

Чрез борсово търгувани фондове инвеститорите също могат да получат експозиция към цената на златото, и то срещу по-ниска цена. Борсовите фондове освен това позволяват и на малките инвеститори да влагат и в облигации с по-малко капитал.

Хеджирането с валути също е възможно. Може да бъде извършено на всяко бюро за обмен на валута (или финтех приложение), където разполагат с долари, йени или други.

При всички случаи на safe haven инвестиране трябва да се имат предвид таксите и разходите, които съпътстват даден инструмент. Обръщането на пари се таксува, златото трябва да се съхранява някъде, а инфлацията засега е по-висока от доходността от облигациите почти навсякъде.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар