🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разходите за труд ще са водещата тема в сезона на отчетите в САЩ

Войната в Украйна не се очаква да има негативен ефект върху печалбите на американските компании

Осем от 11-те сектора в индекса S&P 500 очакват подобрение на печалбите спрямо първото тримесечие на 2021 г.
Осем от 11-те сектора в индекса S&P 500 очакват подобрение на печалбите спрямо първото тримесечие на 2021 г.
Осем от 11-те сектора в индекса S&P 500 очакват подобрение на печалбите спрямо първото тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash
Осем от 11-те сектора в индекса S&P 500 очакват подобрение на печалбите спрямо първото тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сезонът на отчетите за първото тримесечие в САЩ неофициално започва от сряда, като традиционно първи ще бъдат банките. Утре, преди отварянето на пазара, JP Morgan ще обяви първа резултатите си, в четвъртък се очакват тези на Morgan Stanley, Citigroup и Goldman Sachs. Какво очакват анализаторите?

Според Майкъл Гибс, анализатор на инвестиционната банка Raymond James, настоящият сезон се очертава сравнително тих в сравнение с предишни години. "Предварителните анализи и доклади напоследък бяха по-малко, отколкото инвеститорите са свикнали (през последните 7 тримесечия) като цяло", пише Гибс в доклад до инвеститорите.

Според стратега причината може да се крие в сравнително слабото представяне на американските компании през първото тримесечие през последните години. "Докато ръстът на приходите на компаниите се понижава през последните тримесечия, "отчетите на първото тримесечие" по принцип надхвърлят очакванията на инвеститорите само с 2.1% (срещу 5.3% средно за 15 години)", споделя анализаторът. "Интересуваме се да чуем как компаниите актуализират своите резултати и перспективи по отношение на нарастващите разходи, намаляващото потребителско търсене и свиването на маржовете", допълва той.

Очакван ръст на печалбите 6%

Според данни на анализаторската компания Refinitiv очакванията са печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с над 6% през първото тримесечие, като по-голямата част от ръста се очертава да бъде от енергийните компании. "Ако изключим енергийния сектор, темпът на растеж намалява до 0.6%", пише в доклад Томас Алонсо, старши анализатор в компанията.

Осем от 11-те сектора в индекса очакват подобрение на печалбите спрямо първото тримесечие на 2021 г. Най-висок той ще бъде в енергетиката и промишлеността, докато предвижданията за финансовия сектор са за най-слаб ръст в сравнение с миналата година, показват данни от доклада на Refinitiv.

"Енергийният сектор има най-висок темп на растеж на печалбите от близо 240%", пише в доклада си Алонсо. Според него прогнозите за сектора са за печалби над 32 млрд. долара в сравнение с 9.5 млрд. преди 12 месеца. Компаниите от индустриалния сектор, за който се прогнозира вторият най-висок темп на растеж на печалбите (около 37%), се очакват да обявят печалби над 26 млрд. долара за първите три месеца на годината.

За финансовия сектор се очаква да обяви печалба около 67 млрд. долара в сравнение с над 85 млрд. през миналата година.

Докато повечето от компаниите се очаква да обявят резултатите си през следващите няколко седмици, част от тях вече го направиха. Около 20 компании (или 4% от индекса) вече публикуваха приходите и печалбата си за последните три месеца. Според анализ на Джон Бътърс от Factset най-често срещаният проблем при компаниите, които вече са обявили резултатите, са нарастващите разходи за персонала.

"Разходите за труд и недостигът на персонал са цитирани от най-много компании досега като фактор, който или е имал отрицателно въздействие върху печалбите, или приходите през първото тримесечие, или се очаква да има отрицателно въздействие върху печалбите или приходите през следващите тримесечия", пише в доклад Бътърс. Според стратега обаче компаниите вече са намерили начин да се справят с проблема, повишавайки цените на продуктите и услугите си.

"Интересно е да се отбележи, че въпреки отрицателните въздействия, цитирани от тези 20 компании, те отчитат общ (на годишна база) ръст на печалбата 18.5% и среден (на годишна база) ръст на печалбата 22.7%. Изглежда, че повечето от тези компании повишават цените, за да компенсират тези отрицателни въздействия", споделя Бътърс.

Според него войната в Украйна няма да се окаже решаваща за резултатите на американските компании от началото на годината до сега. "Докато някои компании от S&P 500 цитират конфликта в Украйна като проблем в своите прогнози за печалби, само няколко (около 5) очакват конкретно отрицателно въздействие върху бизнеса им поради военния конфликт", завършва Джон Бътърс.

Все още няма коментари
Нов коментар