Хедж фондове намаляват позициите си на Лондонската метална борса

Причината е несигурността на пазара на метали и спирането на търговията през март заради скока на никела

Активността на LME спада заради притеснението от увеличение на рисковете
Активността на LME спада заради притеснението от увеличение на рисковете
Активността на LME спада заради притеснението от увеличение на рисковете    ©  Reuters
Активността на LME спада заради притеснението от увеличение на рисковете    ©  Reuters

Хедж фондове намаляват позициите си на някои пазари на метали, за които се опасяват, че може внезапно да станат трудни за извършване на транзакции. Причината е несигурността, която е обхванала Лондонската метална борса (LME) след решението й да анулира хиляди сделки с никел през март.

Освен намалената активност на пазара LME е изправена и пред друг проблем - решението за спиране на сделките доведе до няколко дела, които бяха заведени срещу борсата, която е собственост на Hong Kong Exchanges and Clearing. Ходът на LME да отмени сделки, сключени в продължение на осем часа, накара редица хедж фондове да преоценят риска, пред който са изправени в своите портфейли.

Базираният в Ротердам хедж фонд Transtrend, който търгува на глобални фючърсни пазари и управлява активи на стойност 6.5 млрд. долара, каза пред Financial Times, че е решил да спре търговията на LME "след провала на никела". Фондът обяснява, че това решение е довело до управлението на по-малки позиции в редица метали, отколкото би държал в противен случай.

Transtrend не е единствената подобна организация, която оповести решение за значително намаляване на активността на металните пазари. Базираният в Париж Capital Fund Management (CFM), който управлява активи на стойност 10 млрд. долара, започна да използва радикални сценарии за стрес тестове на позициите си след случилото се през март месец. CFM също така спря да търгува с японски държавни облигации преди няколко месеца, поради доминиращата позиция, която Японската централна банка има и иска да поддържа на този пазар. Освен това фондът временно спря да заема позиции на европейския пазар на природен газ. В началото на юли CFM възобнови търговията с фючърси на природния ресурс, но активността му е значително по-малка, отколкото преди началото на войната в Украйна и последвалата я несигурност около доставките на газ.

"Ако енергийният пазар изостане с 20% за една нощ, колко голямо е маржин колът за инвеститорите в световен мащаб?", каза президентът на CFM Филип Джордан. "Никелът имаше голяма роля в това да гледаме на ситуацията по подобен начин", добави той пред инвеститори.

"Редица мениджъри преоцениха нивото на риска, който поемат на LME", след като решението на борсата доведе до "повишена несигурност и по-ниска ликвидност на засегнатите пазари", каза Робърт Сиърс, главен инвестиционен директор в London's Capital Generation Partners. Някои фондове са намалили риска на борсата и са ограничили търговията си до по-ликвидни, по-краткосрочни договори, докато други мениджъри са спрели временно да търгуват на LME, добави той.

Дела срещу LME

Американският хедж фонд Elliott Management започна дело срещу LME за повече от 456 млн. долара, като твърди, че борсата е "действала незаконно". Освен това компанията за търговия Jane Street също е подала иск, като размерът на желаното обезщетение е значително по-малък - 15,3 млн. долара.

Асоциацията на управляваните фондове също е подала официална жалба до LME, а регулаторните органи на Обединеното кралство преразглеждат инцидента.

Все още няма коментари
Нов коментар