🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна засегна бизнеса на американските банки

Военният конфликт обърка пазарите и глобалните икономически процеси, което се отразява и във финансовите резултати

Едни от първите сигнали за корпоративния сезон на Уолстрийт идват от банките
Едни от първите сигнали за корпоративния сезон на Уолстрийт идват от банките
Едни от първите сигнали за корпоративния сезон на Уолстрийт идват от банките    ©  Reuters
Едни от първите сигнали за корпоративния сезон на Уолстрийт идват от банките    ©  Reuters

Войната в Украйна разстила своето икономическо влияние по целия свят, а ефектите от нея се усещат и от най-големите американски банки. През последната седмица те публикуваха отчетите си за първото тримесечие на годината, които дадоха и първите сигнали за това какви са щетите от военния конфликт. Финансовите институции са изправени пред загуби от милиарди долари заради операциите си в Русия, макар за момента това да не е отразено в отчетите им. Донякъде изненадващо е, че волатилността на пазарите, провокирана от конфликта, е донесла добри резултати от търговията с финансови инструменти. Притесненията от инфлацията, глобалната несигурност и възможна рецесия обаче повдигат въпросителни за растежа на банковите печалби.

Затова и излезлите отчети засега не дават ясна посока за движение в акциите на петте топ банки в САЩ - JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley и Goldman Sachs, чиято обща капитализация е почти

1.1 трилиона долара. От началото на годината те са сред най-губещите позиции със загуби, достигащи до 20%.

Управляемите загуби

Експерти описват пред Financial Times сегашните загуби като "управляеми", но притесненията за директните и косвените последствия остават. Разпространените данни също така потвърждават и прогнозата, че американските банки ще бъдат по-малко засегнати, отколкото европейските. Около това мнение се обединиха и изпълнителните директори на две от най-големите американски банки - JP Morgan Chase и Goldman Sachs, които предупредиха за несигурност в пазарите. "Не мога да предвидя никакъв сценарий, при който няма да се сблъскате с голяма волатилност на пазаритe", заяви по време на обявяването на финансовите резултати шефът на JP Morgan Джейми Даймън, цитиран от Financial Times. Според колегата му от Goldman Sachs Дейвид Соломон последствията от войната ще останат дълго след нея. "Руската инвазия допълнително усложни геополитическия пейзаж и създаде допълнително ниво на несигурност, което очаквам да надживее самата война", каза той по време на разговор с анализатори.

Очакваните по-високи лихви от Фед и охлаждането на имотния пазар също оказват влияние - например ипотечното кредитиране на Wells Fargo се е понижило с 33% и в крайна сметка крайните финансови резултати са под прогнозните. Анализатори обаче очакват повишените лихви да окажат положителен ефект в бъдеще, тъй като банката е с много силни позиции на ритейл и бизнес кредитирането в САЩ и за разлика от своите конкуренти - по-слабо зависима от чужди пазари.

Потенциалните загуби

Банката, която е изправена пред най-големите потенциални загуби от украинския конфликт, е Citibank, като те може да достигнат между 2.5 и 3 млрд. долара. Размерът им обаче е силно зависим от развитието на руските активи, които банката притежава, и въздействието на западните санкции върху тях.

Друг важен фактор в това отношение е дали финансовата институция ще успее да завърши процеса по продажба на руските си активи, който беше започнат още преди Русия да нахлуе в Украйна. В подготовка за лошо развитие на продажбата банката е подготвила 1 млрд. долара в резерви за загуби по заеми. "Това е променлива ситуация и възможността за излизане от тези бизнеси наистина ще зависи от това как се развива средата", каза главният финансов директор на Citigroup Марк Мейсън.

JPMorgan заяви, че е осигурила приблизително 300 млн. долара за покриване загуби, свързани с Русия. Сериозна част от загубите на банката през това тримесечие се дължат спрените продажбите на никел на Лондонската борса за метали. Това се случи заради войната в Украйна и решението на Русия да забрани износа на суровини. Това доведе до покриване на къси позиции и покачване на цените на никела до над 100 хил. долара за тон.

Според JP Morgan 120 млн. от общо 524 млн. долара загуби се дължат на случилото се, като това се дължи на решението на банката да отпусне средства на една от най-тежко ударените от случилото се компании - Tsingshan Holding Group. Китайският производител на стомана обяви, че покачването на цената на никела е струвало около 8 млрд. долара, като финансиране беше подсигурено и от China Construction Bank.

Даймън също така каза, че банката ще направи преглед на това какво би могла да направи по-добре, за да управлява ситуацията. Освен това ролята на LME също ще бъде разгледана.

Goldman Sachs обяви още през февруари, че руските активи, които притежава, са на стойност 650 млн. долара. Сега банката заяви, че е претърпяла загуба около 300 млн. долара от инвестиции, свързани с Русия и Украйна. "Нашите позиции бяха сравнително ограничени, но ние сме се фокусирали върху затварянето им и намаляването на експозицията ни", каза Соломон в разговор с инвеститорите.

Въпреки това притесненията за волатилност на пазарите остават. "Не мога да предвидя волатилността от втори ред на пазара", заяви пред Financial Times финансовият директор на Morgan Stanley Шарън Йешая. "Но ние винаги сме обект на това и всички ще трябва да се справяме", допълни тя.

Спад в инвестиционното банкиране

Въздействието на руската инвазия се усети и в инвестиционното банкиране, като активността, особено при поемането на емисии и първични публични предлагания, се забавя. Най-силно се усеща при Citigroup - 43% надолу, в Morgan Stanley понижението е 37%, а в Goldman Sachs e 36%. При JP Morgan спадът в инвестиционното банкиране е 32%. Ударът беше смекчен от по-добри от очакваните резултати в търговските операции на големите банки, които пожънаха неочаквани печалби от голямата клиентска активност в отговор на променливите цени на суровините и повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв. "Голямата история през това тримесечие бяха приходите от търговия с ценни книжа, които повече или по-малко спасиха банките, защото приходите от инвестиционно банкиране бяха наистина слаби като цяло", казва Джеймс Шанахан, анализатор в Едуард Джоунс.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар