🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК+ намали добива с 2 млн. барела, САЩ я обвиниха, че подкрепя Русия

Решението на организацията вероятно ще доведе до последствия срещу нея

Срещата на лидерите на страните от Организацията на страните - износителки на петрол, и техните партньори (ОПЕК+) във Виена доведе до най-голямото намаляване на продукцията от пандемията насам
Срещата на лидерите на страните от Организацията на страните - износителки на петрол, и техните партньори (ОПЕК+) във Виена доведе до най-голямото намаляване на продукцията от пандемията насам
Срещата на лидерите на страните от Организацията на страните - износителки на петрол, и техните партньори (ОПЕК+) във Виена доведе до най-голямото намаляване на продукцията от пандемията насам    ©  Reuters
Срещата на лидерите на страните от Организацията на страните - износителки на петрол, и техните партньори (ОПЕК+) във Виена доведе до най-голямото намаляване на продукцията от пандемията насам    ©  Reuters
Темата накратко
  • Това е най-голямото свиване на производството от началото на пандемията насам.
  • Реалното намаление ще далеч по-малко от постигнатото споразумение.
  • САЩ определиха решението като "разочароващо" и отпускат 10 млн. барела от резерва.

САЩ обвиниха ОПЕК+, че подкрепя Русия, след като лидерът в организацията Саудитска Арабия беше в основата на постигнатото споразумение за сериозни съкращения на производството на петрол. Решението предизвика ответна реакция от страни, които вече се борят с нарастващата енергийна инфлация, предизвикана от нахлуването на Москва в Украйна, съобщава Financial Times.

ОПЕК+ заяви, че ще намали целите си за производство с 2 млн. барела на ден, което се равнява на 2% от световното предлагане, след първата среща на живо от две години във Виена. Свиването ще влезе в сила в началото на ноември. Действителното намаление на производството вероятно ще бъде по-близо до 1 млн. барела на ден, тъй като много по-слаби в икономическо отношение страни в организацията не успяха да постигнат производствените си цели през последните месеци - средно организацията добиваше с около 3.6 млн. барела дневно по-малко.

Решението на организацията, в която водещи са Саудитска Арабия и Русия, дойде въпреки широкото лобиране от страна на САЩ преди срещата. Белият дом се стреми да намали цените на петрола и бензина преди решаващите междинни избори през ноември и да лиши Русия от енергийни приходи, за да не може да финансира войната си в Украйна.

Администрацията на Байдън разкритикува съкращенията, като каза, че това е "късогледо решение" във време, когато "поддържането на глобалните доставки на енергия е от първостепенно значение". Говорител на Белия дом заяви пред репортери на Air Force One, че е "ясно", че ОПЕК+ се "съгласува с Русия", съобщава Reuters.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отхвърли предположенията, че съкращенията на картела ще навредят на потребителите на петрол, аргументирайки се с това, че действията на групата имат за цел да насърчат дългосрочните инвестиции в производството на петрол.

"Покажете ми къде е актът на война", каза той в отговор на въпроси след съобщението. Енергийните пазари изискваха "насоки, без които инвестициите нямаше да се осъществят".

САЩ ще продължат да освобождават петрол от резерва

В отговор на решението на ОПЕК+ САЩ заявиха, че ще продължат да освобождават петрол от стратегическите си запаси "според случая" и проучват "допълнителни отговорни действия" за увеличаване на вътрешните доставки на петрол.

Байдън също така ще работи с Конгреса по законодателство за "намаляване на контрола на ОПЕК върху енергийните цени", се добавя в изявлението му. Това е т.нар. антикартелно законодателство, известно като NOPEC, което отдавна се разглежда от законодателите на САЩ, но досега не е било прието.

Цените на петрола се повишиха с повече от 5% от петък в навечерието на срещата. Международният бенчмарк брент се покачи до 93.38 долара за барел след новината за намалението на производството, а котировките на руския сорт Urals се вдигнаха 3.89% до 67.03 долара. Русия е принудена да продава петрола си на значително по-ниска цена, след като западните санкции направиха снабдяването със суровината значително по-трудно. Експерти очакват допълнително увеличение на стойността на барел от сорта брент.

Намаляването на производството с 2 млн. барела на ден ще изисква съществено свиване на добивите от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак и Кувейт. Реалното ограничаване ще е 880 хил. барела на ден според изчисления на Bloomberg, базирани на данните за добива през септември.

Решението на алианса идва, след като запознати с преговорите от началото на седмицата твърдяха, че Саудитска арабия иска намаляване на производството с поне 1 млн. барела дневно. Целта на намаляването на производството е да подпомогне цената на суровината, която падна от 130 долара в началото на войната до малко над 90 долара.

В подкрепа на Русия

Анализатори заявиха, че ходът на Саудитска Арабия, който ще навреди на усилията на западните правителства да ограничат приходите от руски петрол, използвани за поддържане на войната в Украйна, бележи важен момент в 75-годишния енергиен съюз на Рияд с Вашингтон.

"Саудитска Арабия насочи ОПЕК към сблъсък със свободния свят. Те застанаха на страната на Русия и в защита на петролния пазар - точно както потребителите по света се борят с инфлацията и нарастващите разходи за живот", каза Бил Фарън-Прайс, ветеран наблюдател на ОПЕК в консултантската компания Enverus. "Сигурно ще има политически последици за Рияд."

Решението на картела да намали производството идва часове след като страните от ЕС се съгласиха с плана на САЩ за налагане на таван на цените на износа на руски петрол. Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК в Персийския залив се страхуваха, че този план ще намали цените на петрола в глобален мащаб и дори може да бъде използван срещу тях в бъдеще.

"Това е изключително политически и много ясен сигнал за недоволството на ОПЕК по отношение на тавана на цената", каза Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects. "Независимо от това дали таванът на цената действително е ефективен, те виждат това като опасен прецедент."

Ясер Елгуинди, ръководител на макроизследванията в същата компания, смята, че саудитците се опитват да върнат цените до или над 100 долара за барел чрез намаляване на производството и затягане на пазара. "ОПЕК+ се опитва да шокира и впечатли с голямо намаляване на производството, което ще привлече вниманието на хората", казва той. "И те се опитват да поддържат цените, за да ги предпазят от по-нататъшен спад."

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс от Кувейт защити решението и заяви, че групата осигурява "сигурност" и "стабилност" за енергийните пазари. "Всичко си има цена", каза той. "Енергийната сигурност също има цена." Той добави, че знае, че решението на организацията ще доведе до последствия, които до момента не са напълно ясни. Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи увери, че намаляването на продукцията е техническо, а не политическо решение. "Няма да го използваме като политическа организация", каза той и добави, че опасенията за глобална рецесия са били една от ключовите теми по време на срещата.

Все още няма коментари
Нов коментар