🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът се понижи до най-ниското си ниво от юли - 80 долара за барел

По-слабите очаквания за глобалната икономика и опасенията относно търсенето оказват натиск

Запасите от петрол в САЩ се увеличават, което оказва натиск върху пазара
Запасите от петрол в САЩ се увеличават, което оказва натиск върху пазара
Запасите от петрол в САЩ се увеличават, което оказва натиск върху пазара
Запасите от петрол в САЩ се увеличават, което оказва натиск върху пазара
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на петрола сорт брент се понижиха до 80 долара за барел на 8 ноември, което е най-ниското ниво от юли насам. Спадът през последния месец е с над 4%, въпреки нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври. През последните седмици волатилността в цените се увеличи на фона на опасенията, че проблемите в Близкия изток може да прераснат в по-широк регионален конфликт, което да засегне доставките. Но по-слабите очаквания за глобалната икономика и опасенията относно търсенето също оказаха натиск.

Саудитска Арабия, неформален лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви през уикенда, че ще удължи ограниченията в добива от 1 млн. барела дневно до края на годината в опит да повиши цените на пазара. Една от най-големите компании в света - Saudi Aramco, обяви във вторник (7 ноември) нетна печалба от 32.5 млрд. долара през третото тримесечие на 2023 г. спрямо близо 42.5 млрд. долара през 2022 г. "Aramco вярва, че търсенето на енергия вероятно ще се увеличи в средносрочен до дългосрочен план", казват от компанията след отчета.

От друга страна, Администрацията за енергийна информация (EIA) обяви на 7 ноември, че очаква обратен ефект - общото потребление на петрол в САЩ да спадне с 300 хил. барела на ден тази година, след като по-рано очакваше увеличение от 100 хил. барела дневно. На този фон запасите от петрол в САЩ, която е най-големият износител в глобален план, се повишиха с почти 12 млн. барела миналата седмица според данни на Американския петролен институт, което може да е сигнал за отслабващо търсене.

"Цените на петрола и петролните запаси на САЩ са тясно свързани", пише в профила си в LinkedIn Чен Джао, главен пазарен стратег на хедж фонд Alpine Macro. Анализ на Alpine Macro предполага, че петролът (сорт WTI) може да достигне до 110 долара за барел, като се има предвид историческата му корелация с петролните резерви на САЩ. "Войната Израел -"Хамас" е ясно изразен риск, особено ако конфликтът се разшири към Иран, която контролира Ормузкия пролив (единственият морски път за износ на нефт и природен газ на Персийския залив за световния пазар)", посочва стратегът.

Китай, която е най-големият вносител на петрол в света, също увеличава вноса, с което оказва влияние на пазара. Държавата е внесла средно 11.4 млн. барела суров петрол на ден през първата половина на 2023 г., което е с 12% повече спрямо средногодишното ниво за 2022 г. от 10.2 млн. барела, показват данни на EIA.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар