🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На къс пас по време на криза

Печалбите от къси позиции по време на падащ пазар са възможни, но носят рискове за непрофесионалистите

Кризите и рецесиите може да се окажат печеливши, ако инвеститорите използват целия арсенал от инструменти.
Кризите и рецесиите може да се окажат печеливши, ако инвеститорите използват целия арсенал от инструменти.
Кризите и рецесиите може да се окажат печеливши, ако инвеститорите използват целия арсенал от инструменти.    ©  Shutterstock
Кризите и рецесиите може да се окажат печеливши, ако инвеститорите използват целия арсенал от инструменти.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Срещу почти всеки един актив може да се застава на къса позиция.
  • Рискът е, че цената, на теория поне, може да расте безкрайно.
  • Съществуват и по-безопасни опции като обърнатите борсови фондове.

Не всеки ден е Великден. Особено в света на финансите. Пазарните сривове и спадове са неизменна част от играта и могат да бъдат опустошителни за инвеститорите, които не са подготвени и не знаят как да реагират. Има начин как да се печели, когато пазарите са в рецесия: къса позиция - вид стратегия за търговия, която позволява на инвеститорите да печелят, когато цената на даден актив пропада.

Късата позиция реално е продажбата на ценна книга или актив, който всъщност не притежаваме, а сме взели назаем от брокера, като го продаваме с очакването, че цената му ще се понижи, след което го купуваме обратно на по-ниска цена, като разликата остава за нас. Ключът е в разбирането на основите на пазара и подбирането на кое и кога да бъде продавано.

Игра с огъня

Когато инвестираме в актив в дългосрочен план, най-голямото притеснение е, че цената му може да се окаже нула. При късите позиции обаче, теоретично поне, цената на актива, който продаваме, може да расте безкрайно, което означава, че няма лимит загубите. По-високият риск при късите продажби автоматично отблъсква повечето инвеститори.

Освен това цената на актива може да се повиши драстично, вместо да падне. Подобен феномен, известен като short squeeze, може да се случи, ако внезапно се увеличи на търсенето. Пример са акциите на Gamestop, магазин за видеоигри, които през януари 2021 г. поскъпнаха от 5 до 80 долара за акция за по-малко от месец, което принуди множество професионални фондове, които бяха заели къса позиция, да вложат огромни суми, за да поддържат или директно да ликвидират позициите си.

Най-добрият съвет за избягването на огромни загуби е въвеждането на стоп-лос (stop-loss order) поръчка, която автоматично затваря вашата позиция, ако цената на актива се повиши над определена точка. Проблемът е, че понякога се случва пазарът да отвори с така наречения gap, прескача цената и стоп-лосът не се активира, тоест продължават да се акумулират загуби. Някои брокери все пак предлагат допълнителна застраховка в такива случаи.

Всичко е скъсано

Инвеститорите могат да залагат срещу почти всеки вид актив: акции, индекси, суровини, облигации. Дори за активите, които няма налични инструменти, може да бъдат създадени такива, стига да разполагате с достатъчно голяма сума. "Големият залог", филм с "Оскар" за най-добър сценарий, проследява развитието на финансовата криза от 2008 г., като изследва как Майкъл Бъри, хедж фонд мениджър (и група инвеститори впоследствие), успява да заложи срещупазара на имотите в САЩ, след като банките създават инструмент специално за него.

На къс пас

Класическа къса продажба. В зависимост от брокера, който използвате, актива, който искате да продадете, и стратегията, към която сте се насочили, има различни начини да отворите къса позиция. Най-традиционният метод, късата продажба, описан по-горе, представлява чисто и просто продажбата на актив в брокерската сметка, но поради изброените причини може да се окаже твърде рисков за някои инвеститори с по-ниска толерантност към риска.

Обратен ETF. В такъв случай добър вариант биха били обратните борсово търгувани фондове, или inversed ETFs. Подобен вид фондове позволяват на инвеститорите да печелят от падащи пазари, без действително да застават на късо. Вместо това фондът държи деривати, чиято стойност нараства, когато цената на основния актив падне. На теория това елиминира риска, че цената може да нараства вечно, тъй като фондът се движи в обратната посока.

Опции. Трети вариант са търговия с опции: договори, които дават на инвеститорите правото, но не и задължението, да купуват или продават актив на определена цена преди определена дата. Купуването на пут опция дава на инвеститорите правото да продадат актив на определена цена, която може да се използва за печалба от падащ пазар. Търговията с опции обаче е изключително сложна за нетренираното око, тъй като волатилността е висока, а на някои пазари като българския няма особена ликвидност.

Фючърсните договори също позволяват търговия на късо, като, за разлика от опциите, те са договори, които задължават купувача да купи или продаде актива на определена цена на определена дата в бъдещето. Скъсяването на фючърсен договор позволява на инвеститорите да печелят най-вече от поевтиняване на суровини, но фючърси може да се търгуват за най-различни неща, като например лихвения процент на Фед.

Продажбите на договорите за разлика (CFD) са сред най-достъпния вариант за къса позиция, но води със себе си и много рискове. CFD е дериват, който позволява на инвеститорите да спекулират с движението на цената на даден актив, без реално да го притежават. Скъсяването на CFD може да се случи и чрез левъридж и маржин, което може допълнително да увеличи печалбите, но е изключително рисково за непрофесионални инвеститори.

Майсторите на късите продажби

Някои от най-популярните инвеститори успяват да направят състояние по време на криза или къси продажби. Джеси Ливърмор, който успява да предвиди краха на фондовия пазар през 1929 г., е сред най-ярките примери за самостоятелен играч. Животът му е описан в биографичната "Спомени на борсовия играч" - Reminiscences of a stock operator, която е като учебник за какво да се и какво да не се прави по време на пазарна паника. Други забележителни инвеститори включват Джордж Сорос, който печели от къса позиция срещу британския паунд в началото на 1990 г., както и Майкъл Бъри, който скъсява на жилищния пазар в САЩ през 2008 г. Важно е обаче да се отбележи, че късите позиции са професионално развита насока, като съществуват фондове или анализаторски компании като Hindenburg, които специализират в продаването на активи с цел печалба.

Гласовете против

Към печалбите от загубите на други хора винаги се е гледало с недобро око. Още през 1996 г. Гари Уайз, американски разследващ журналист, описва търговците на късо като "убийците на корпоративна Америка". И до ден днешен се чуват гласовете на водещи фигури в света на финансите, които са против късите продажби. Един от най-шумните критици е Илън Мъск, изпълнителният директор на Tesla и Twitter, който публично осъжда късите продавачи. Според Мъск продажбите на късо "разрушават стойността и определено трябва да бъдат забранени", но функцията им е от твърде особено значение.

Късите продажби играят важна роля за осигуряване на пазарна ефективност и предотвратяване на балони на активите. Въпреки това е важно да се признае, че те могат да се използват и за злонамерени цели, като например разпространяване на фалшиви слухове за понижаване на цените на акциите, но могат да бъдат изключителен полезен инструмент- в ръцете на тренираните, за хеджирането на всякакви видове рискове, било то предвидени или не.

Все още няма коментари
Нов коментар