Филип Беке: Българската индустрия има бъдеще

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

профил
Филип Беке е роден през 1954 г. в Брюж. През 2003 г. е назначен за посланик на Кралство Белгия в България. Акредитиран е да представлява страната си в Македония. През 2000 - 2003 г. Беке е постоянен представител на кралството в Европейския съюз и преговарящ от белгийска страна по въпросите на разширяването на общността. Заемал е дипломатически постове в Тайланд, Египет и Италия. Беке е бил на ръководни длъжности в Министерството на външните работи и Министерството на икономиката на Белгия. Филип Беке притежава две магистърски степени - по нова история и по международно и европейско право.

Съществуват ли пречки за белгийските компании да инвестират в България?

Белгийските компании са много активни тук. Белгия е една от малкото страни, която има търговски дефицит с България. Миналата година Белгия насърчаваше вноса на български бели вина заради подобрения контрол върху качеството им след въвеждането на европейс­ките стандарти. Въпреки това все още виждам по магазините бутилки с надпис "Бяло вино", което означава, че върху производството им не е имало контрол. Ясно е, че някои белгийски компании не са навлезли в България, защото европейските стандарти не са били въведени.

Очаквате ли засилен интерес на белгийските компании към българския пазар след присъединяването на страната към Европейския съюз?

Не очаквам наплив на инвеститори. Но има две неща, които ще насърчат инвеститорите и които липсваха преди няколко години. Първо, това е ясна визия и политика за развитието на инфраструктурата. България е транзитна държава и има нужда от добра инфраструктура. Българското правителство прие план за действие по инфраструктурни проекти до 2015 г., който ще ускори развитието на изоставащи сектори като железопътния транспорт, магистралите и др.

Друг фактор, който не само ще допринесе за привличането на чуждестранни инвестиции, но и ще помогне на българските компании да развиват дейност в чужбина, е подобряване на съдебната система. През тази година има положително развитие в този сектор.

Досега големи белгийски компании инвестираха в България. Смятате ли, че с еврочленството на страната повече малки и средни белгийски предприятия ще навлизат на българския пазар?

Вярно е, че има повече от 60 белгийски инвеститора в страната и само няколко са малки и средни компании. Следващата година Телевик, малко белгийско предприятие от сектора на електрониката, ще разкрие свой офис през февруари или май в Пловдив. Друга белгийска компания с около 50 служители ще открие завод в Перник. Интересът на инвеститорите ще зависи от конкурентните предимства на България, след като стане членка на ЕС.

Кои икономически сектори в България ще предизвикат най-голям интерес сред инвеститорите?

Аз съм от хората, които вярват, че България има бъдеще в индустрията и не всичко принадлежи на сектора на услугите. Вероятно с най-голямо бъдеще са секторите на металообработването, специализираната текстилна индустрия, химичес­ката индустрия, производството на хранителни изделия. С подобряването на инфраструктурата повече предприятия ще се интересуват от България. Например индустрията за полуфабрикати ще може по-лесно да изнася до Белград и Истан­бул, ако има развита пристанищна инфраструктура по река Дунав. Оптимист съм, че България не само ще привлича нови инвеститори, но и българските компании ще стъпят в други страни.

В кои сектори в Белгия биха инвестирали български компании?

Белгия има много добре оборудвани пристанища, които могат да бъдат полезни на българските компании, занимаващи се с износ и обработка на плодове и зеленчуци. Продук­тите на тази българска индустрия са качествени и конкурентни. Много хора в Белгия все още помнят българския мармалад от 70-те и 80-те години. Този спомен работи много добре за добрия имидж на България, а това ще доп­ринесе за доверието към продуктите, произведени в страната. K

Все още няма коментари
Нов коментар