🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърдити хотелиери

Браншът не одобри голяма част от готвените промени в Закона за туризма

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Знаете ли, че една част от собствениците на заведения за хранене умишлено искат да им бъде присъдена по-ниска категоризация. Това е логично - така те получават по-малко звезди, но плащат минимална такса за оценката и си спестяват куп административни главоболия.

Такива предприемачи биха плеснали с ръце от радост, ако се приеме предложението самостоятелните заведения вече да не се категоризират. Това предвижда проект за промяна в Закона за туризма, който бе внесен от група депутати от НДСВ в парламента. Документът е разработен от Държавната агенция по туризъм (ДАТ), представители на туристическия бранш, а впоследствие е допълван в Министерския съвет и от депутати.

От повечето хотелиерски асоциации обаче се обявиха против този текст. Според тях отпадането на категоризирането за подобни заведения ще доведе до снижаване на качеството на предлаганите услуги в тях и би поставило в неравностойно положение собствениците на ресторанти в хотелите, за които изискването не отпада.

Браншът се обедини срещу куп други идеи за промяна. Една от тях предвижда звездите да се дават на хотелите само ако обектите са подписали договор с музикалните разпространители, че имат право да пускат музика на публични места. Промените в Закона за туризма предвиждат още да се въведе срочност на категоризацията на туристическите обекти от пет години, както и да могат да се отнемат "звезди", ако обектът вече не отговаря на категорията, която първоначално е имал. Едно от писмените предложения на туристическите организации е да се въведе гратисен срок от 30 до 45 дни, в който собствениците на обекти да могат да направят необходимите промени.

Представителите на бизнеса възразяват и против изкуственото разграничаване на туристическата дейност. Проектодокументът предвижда категоризация по туроператорска дейност - за извършване на международен и вътрешен туризъм, и туристическа агентска дейност - за хотелиерството, ресторантьорство и предоставянето на допълнителни туристически услуги. Председателят на ДАТ Анелия Крушкова обосновава предложението за промяната в закона с факта, че броят на туристическите фирми расте драстично и скоро ще има над 1300. Повечето от тях се впускат на международния пазар и правят каквото си искат, допълва тя.

Други промени в закона са в посока на въвеждане на нови видове туристически обекти - хостели и апартаменти за гости. Те ще могат да работят, ако представят изрично писмено съгласие от всички собственици на сградата. Според хотелиери това решение е непрактично, защото повечето съседи живеят на различни места в страната или чужбина.

Това е поредният опит за промяна в нормативната уредба в областта на туризма. Мнението на голяма част от бизнеса обаче е, че е нужен изцяло нов закон. Засега обаче политическа воля за такъв липсва.

Кой е по-голям

Всяка организация да предоставя документи за платен членски внос за предходната година. Това е едно от предложенията на Националния хотелиерски мениджмънт клуб в посока легитимиране на туристическите организации и разрешаване на спора коя от тях е национално представителна. Причината е, че подобни сдружения ще могат да се вписват в Националния туристически регистър, което пък им дава право да кандидатстват с проекти за пари от ЕС.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар