🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правила във ваканция

Дни преди крайния срок за изработване на част от наредбите в туризма нито една от тях не е готова

Сред седемте наредби, заповеди и тарифи по закона, които се бавят, са и новите правила за получаване на категоризацията за хотели. Те са важни за бранша, тъй като старите вече не отговарят на реалността
Сред седемте наредби, заповеди и тарифи по закона, които се бавят, са и новите правила за получаване на категоризацията за хотели. Те са важни за бранша, тъй като старите вече не отговарят на реалността
Сред седемте наредби, заповеди и тарифи по закона, които се бавят, са и новите правила за получаване на категоризацията за хотели. Те са важни за бранша, тъй като старите вече не отговарят на реалността    ©  Мария Съботинова
Сред седемте наредби, заповеди и тарифи по закона, които се бавят, са и новите правила за получаване на категоризацията за хотели. Те са важни за бранша, тъй като старите вече не отговарят на реалността    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неодобрените наредби на практика ще блокират изпълнението на новия закон, за чието създаване браншът търпеливо чака цели четири години.

Когато в късните часове на един от последните работни дни на предходния парламент бе приет окончателно готвеният рекордните четири години нов закон за туризма, депутатите обясниха бързането си с важността на новите правила за работата на сектора. Именно там в заключителните разпоредби бе поставен срок и за изработване на цялата подзаконова база. С нея трябваше да се заеме служебното правителство, а дори уволненият първоначално зам.-министър по туризма Иво Маринов бе върнат на работа именно с цел тя да бъде изработена.

Сега обаче, дни преди заложения краен срок за 7-те наредби, заповеди и тарифи по закона, готови текстове отново няма. Нито пък обяснение защо.  Заради вероятното преструктуриране на ресора в администрацията не е ясно въобще и кога ще бъдат приети. Това пък на практика блокира изпълнението на закона и създава напрежение в туристическия сектор, тъй като отлага влизането в сила на важни за брашна промени и представителите му са принудени да работят по старите правила, много от които са неадекватни на реалността.

Дългото отлагане

Развиващият се с бързи темпове през последните години туристически бранш дълго чака за изработването на ново законодателство, което да е адекватно на актуалната картина в сектора. Веднага с идването на власт на правителството на ГЕРБ през 2009 г. започна работата по него, като част от положенията присъстваха дори в предизборните обещания на партията към бранша. Но в парламента текстовете влязоха почти четири години по-късно. След като кабинетът "Борисов" обяви, че подава оставка, новият закон за туризма бе на косъм отново да не бъде приет.

Три дни преди разпускането на парламента обаче депутатите набързо и при извънредно работно време до малките часове на нощта гласуваха на второ четене текстовете от закона. Обяснението за продължилото часове заседание бе именно спешната нужда от приемането на нови правила за туризма. В самия закон пък бяха записани срокове, в които да се приеме и цялата подзаконова база - наредби, заповеди, тарифи и др. Тъй като част от тях трябваше да бъдат приети до три месеца, т.е. до 26 юни, първоначално уволненият от служебния икономически министър Асен Василев негов заместник с ресор туризъм - Иво Маринов, бе върнат на работа, за да ги пише. Седмица преди този срок обаче за обществено обсъждане не е публикуван нито един документ. Не е и ясно кога това ще се случи.

И отново

Сред седемте наредби, заповеди и тарифи по закона, които трябва да бъдат приети до 26 юни, са и ключовите правила за получаване на категоризацията за хотели, за работата на туроператорите, за детските организирани пътувания, за сключването на задължителна застраховка за отговорност на туроператорите.

Дни преди крайния срок обаче няма публикуван нито един документ за обществено обсъждане, което означава, че на практика няма как те да бъдат приети до заложения в закона срок.

От туристическия бранш съобщиха, че през последните месеци са правени няколко заседания по изготвянето на наредбите, като никой от сектора няма обяснение защо нито една от тях не е била гласувана на заседание на Министерския съвет по време на служебния кабинет.

В четвъртък до редакционното приключване на броя от икономическото министерство не отговориха на въпросите на "Капитал Daily" дали има изработени окончателни наредби и кога евентуално ще се стартира процедурата по приемането им. Представители на сектора пък казаха пред вестника, че ще търсят среща с новото правителство, за да молят за ускоряването на процеса.

Защо е важно

Заложеният тримесечен срок за приемането на част от наредбите и неизпълнението му на практика ще блокира изпълнението на закона. Taка например досега апартхотелите не подлежаха на категоризацията, но според новия закон вече ще получават звезди. За да се случи това обаче, трябваше да се изготви наредбата, която разписва критериите за категоризация, което обаче не е факт. Така на практика процесът по категоризация на този тип обекти не може да стартира, което създава напрежение в хотелиерския бранш, който от години се оплаква от нелоялната им конкуренция. 

Подобен е и казусът с изискванията към офисите на туроператорите, наредбата за които също не е готова. До юни трябваше да бъде готова и новата наредба за организирането на детски пътувания - законодателство, което според бранша има нужда от промени заради някои неработещи правила, както и заради изискванията, които поставят чуждестранните партньори на българския бизнес. На практика ще се забави и формирането на туристически райони в страната, правилата, за които също не са готови. Амбициите на бранша бяха те да са структурирани до края на годината, за да кандидатстват по европейските фондове за финансиране на реклама.

Браншът с предложение за ръководител на очакваната нова агенция

Въпреки че все още не е официално оповестено от правителството, неофициалните информации сочат, че вероятно туризмът ще се отдели от икономическото министерство и ще премине в държавна агенция на подчинение на Министерския съвет - административна формула, която бе ползвана и по времето на кабинета "Станишев". На този етап не е било споменавано и име, което евентуално ще оглави структурата, но въпреки това в четвъртък големите туристически организации излязоха със своя номинация. Те предлагат ресор туризъм да се управлява от Елена Иванова, която е председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

В писмото на сдруженията и асоциациите от бранша, изпратено до премиера Пламен Орешарски, пише, че категорично се обявяват против политически назначения от управляващите или спорни личности от сектора без подкрепата на големите браншови организации. "Г-жа Иванова в качеството й на експерт и представител на гражданското общество ще засили и водещата роля на професионалистите във вземането и изпълнението на ключовите решения за подкрепата на туризма в ситуацията на криза и увеличаваща се конкуренция", пише в писмото.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 2

    Ако няма ясни правила много по-лесно могат да се влачат средства, така че няма нищо чудно в цялата ситуация.

    Нередност?
  • 2
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "today":

    Много ясно, за това управляващите не желаят да има ясни правиля, за да може да влачат откъдето им изнася.

    Нередност?
  • 3
    redmoonz avatar :-|
    redmoonz
    • + 4

    Добра статия, чисто информативна и изчерпателна. Ето, че може да се лобира не само за приемане на закони, а и за неприемане.

    Нередност?
  • 4
    mima2 avatar :-|
    Горгона Медуза

    Всичко е по български. Нищо не ме учудва!

    Нередност?
  • 5
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 1

    Който разбира тук не се спира, бойкот на БГ тероризма!

    Нередност?
Нов коментар