🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При нужда от пари търси JEREMIE

Европейската инициатива ще осигури 200 млн. евро за българските фирми

Водещата роля засега е поверена на управлявания от Ричард Пели (на преден план) ЕИФ<br />
Водещата роля засега е поверена на управлявания от Ричард Пели (на преден план) ЕИФ<br />
Водещата роля засега е поверена на управлявания от Ричард Пели (на преден план) ЕИФ<br />    ©  Надежда Чипева
Водещата роля засега е поверена на управлявания от Ричард Пели (на преден план) ЕИФ<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Имате малък бизнес, но банките ви отказват парите, които са ви нужни, за да продължите да го развивате? Спокойно, колкото и трудно е да си го представите понякога, държавата мисли за вас, дори и в трудни времена като сегашните.

Така след близо три години преговори управляващите най-накрая дадоха старт на изпълнението на европейската инициатива JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), по линия на която ще бъдат разпределени 200 млн. евро от средствата, предвидени за България от европейските фондове за периода 2007-2013 г. Споразумението между българското правителство и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) беше подписано в средата на май, а ратифицирането му веднага влезе в дневния ред на парламента, като целта е то да стане факт в рамките на няколко дни преди разпускането на депутатите.

"Това е една от най-важните антикризисни мерки заедно с предоставения от правителството чрез Българската банка за развитие (ББР) ресурс в размер на 500 млн. лв. за малкия и средния бизнес", коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при подписването на споразумението. Министърът определи тази мярка като особено важна не само защото отдавна е съгласувана между България и Европейската комисия, но и защото е насочена към една от най-уязвимите части на бизнеса – малките и средните предприятия (МСП), чийто достъп до финансиране, особено в условията на криза, е затруднен. "Това е един финансов инструмент, който досега в България е като цяло непознат и малко използван", допълни той.

Средствата, които ще се разпределят по линия на JEREMIE, представляват около 17% от общия ресурс, предвиден за финансиране на МСП по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". По-конкретно парите ще бъдат насочени по Приоритетна ос3 "Финансови ресурси за развитие на предприятията". За целта ще бъде създаден Холдингов фонд, в който до 2015 г. акционери ще бъдат ЕИФ, който ще притежава мажоритарен дял, и ББР. "През 2015 г. българското правителство ще трябва да реши дали да запази тази акционерна структура", поясни главният изпълнителен директор на ЕИФ Ричард Пели. "До 2015 г. ЕИФ ще управлява фонда, докато ББР ще трупа опит", посочи и изпълнителният директор на банката Димитър Димитров.

Тепърва предстои да се изработят конкретните правила и процедури, по които Холдинговият фонд ще предоставя средствата. Ясно е обаче, че те ще се използват на револвиращ принцип по няколко основни направления – за кредитиране на МСП, за гаранции за банкови заеми, за рискови инвестиции и за експортно кредитиране. Част от тези дейности ще се осъществяват през търговските банки и други финансиращи институции, като Холдинговият фонд ще им отпуска кредитни линии след организиране на търгове. Останалите пари ще стигат до бизнеса чрез съществуващи или специално създадени за целта гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрофинансиране. Идеята е по този начин да се подпомага достъпът до финансов ресурс на малки и средни предприятия, особено когато те трудно биха могли да получат банков кредит поради една или друга причина.

"Целта ни е да мобилизираме тези 200 млн. евро за постигането на три ефекта – да засилим кредитните портфейли на финансовите институции, да предоставяме микрофинансиране и да осигурим подкрепа за фондовете за рискови инвестиции", обяви Ричард Пели. По думите му засега не е окончателно решено процентното разпределение на средствата по различните направления, но към момента идеята е около 50% от тях да се използват за гаранции на кредитни портфейли и по 25% да се насочат за микрофинансиране и за дялови инвестиции основно във фондове за рисков капитал.

Цената, при която крайните бенефициенти – малки и средни предприятия, ще получават заеми, също не е фиксирана. "Фокусът е по-скоро върху създаването на достъп до финансиране, отколкото върху стойността му, но все пак тя ще е пазарна, като ще се стремим и да е достатъчно атрактивна", обясни Пели.

Помощ и за общините

През седмицата беше подписан и Меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка по Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA). Първоначалният ресурс по тази инициатива ще е 33 млн. евро, които са част от предвидените за усвояване средства по Оперативна програма "Регионално развитие". Основни бенефициенти по JESSICA ще са най-големите български, които ще могат да получават финансиране за проекти за устойчиво градско развитие чрез дялово участие, заеми или гаранции.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velin64 avatar :-|
    velin64
    • + 6

    Крайно време е малкия и средният бизнес да получат подкрепа -та това е грабнака на една икономика -но до сега бяха тъпкани по най безпардомния начин

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ха!
    • - 2
    • + 1

    Бъдещото предприятие определено трябва да помогне на малкия и среден бизнес, както и след края на кризата да открие стимули за рязко повишаване на износа, както в ЕС така и в страните извън него.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    хехе
    • - 1
    • + 1

    Бъдещото !правителство! определено трябва да помогне на малкия и среден бизнес, както и след края на кризата да открие стимули за рязко повишаване на износа, както в ЕС така и в страните извън него.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Езоп
    • - 2
    • + 1

    ДО КОГА ЩЕ НИ ЗАЛЪГВАТ?!!?
    Предизборна партенка!
    Какво гарантира т.н. "гаранционен фонд" - на практика НИЩО! И отново ще гледаме как малките/големи/ си правят бизнеса. Интересно в такъв случай от къде си взимат заплатите тези от "гаранционния" както и тези високопоставени и солидно мотивирани глашатай.

    Нередност?
Нов коментар