Два местни екипа със силни международни парньори по JEREMIE ще инвестират в иновативни идеи

Европейският инвестиционен фонд избра средствата да се разпределят между start-up акселераторът Eleven и фонда за стартиращ капитал LAUNCHub

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два местни екипа със силни международни партньорства ще инвестират в иновативни идеи с остатъчните 21 млн. евро по европейската инициатива JEREMIE. 

Европейският инвестиционен фонд (EIF) избра средствата да се разпределят между start-up акселераторът Eleven и фонда за стартиращ капитал LAUNCHub, съобщиха от фонда.  

Eleven ще има на разположение 12 млн. евро и ще работи като акселератор на бизнес идеи - събиране на идеи, менторство и инвестиции на изключително ранен етап. Той ще се движи основно от три мениджъра с опит в дяловите инвестиции в България - Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров. Eleven ще осигурява микрофинансиране от 25 хил. до 200 хил. евро в отделни екипи и бъдещи компании, като ще е по-експериментален и опортюнистичен в подбора на идеи, за чието развитие да помага.

LAUNCHub пък ще има на разположение 9 млн. евро и ще подбира идеи най-вече в сферата на информационните и комуникационните технологии. Водещ мениджър в екипа на фонда е основателят на "Нетинфо.БГ" Любен Белов.

Силно международно партньорство

И двата екипа ще развиват иновации в България с подкрепата на доста силни международни партньорства. Eleven има Google като свой технологичен партньор и разположеният в Лондон акселератор, базиран на менторство, Springboard.

LAUNCHub пък ще разчита на подкрепата на една от най-големите паневропейски програми за микрофинансиране на ранен етап Seed Camp, както и на предприемаческия институт на Cisco в България.

Именно тези международни партньорства са от ключово значение за развитието на иновативни идеи, които имат потенциал да се превърнат в следващия Google, Facebook, и др.

Всеки от екипите ще прегледа по над 100 идеи, за чието набиране ще използва различни канапи. Elеven например вече има своя страница във Facebook.

Двата екипа ще могат да започнат работа до няколко месеца, тъй като няма нужда да набират допълнителен капитал. Според EIF инвестиционният им процес може да започне през есента на 2012 г., като двете схеми са уникални за Балканите и могат да положат основните за превръщането на България в иновационен център - хъб за региона.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aha avatar :-?
    aha
    • - 5
    • + 6

    Странна статия! Прилича на реклама, показва рекламен материал и е доста беззъба дори за анонимка.

    Нередност?
  • 2
    toniarisa avatar :-|
    toniarisa
    • - 7
    • + 5

    ЕТО УСПЯХТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ КАК ДА ОТКРАДНЕТЕ И ТЕЗИ ПАРИ.
    Още със стартирането на /ДЖЕРЕМИ/ и обявяването на условията за кандидатстване за кредит, ПЕТТЕ богопомазани банки /цитат /
    "В допълнение, можете да се обърнете и към Министерство на икономиката и енергетиката във връзка с стартирането на гаранционния фонд (за МСП, в размер на 150 млн. лева) по инициатива Джереми с ЕИФ и към 5 банки, които ще обслужват този фонд – СИБанк, Уникредит Булбанк, ОББ, Прокредит банк и Райфайзенбанк България. Очакванията са, че благодарение на тази гаранция лихвите и изискваните обезпечения ще бъдат по-ниски от пазарните."
    Та така, банките си измислиха такива условия, че да ни попречат / на нас микро-предприятията /да можем да се възползваме от ДЖЕРЕМИ. Изчакаха да минат няколко месеца за да измислят схема за "усвояване" на парите и ето сега хоп !!!!!!!!!!!!!
    Два местни екипа със силни международни парньори по JEREMIE ще инвестират в иновативни идеи
    - със МНОГО ЗДРАВ ГРЪБ, ще вземат парите, ще фактурират разходи и хонорари и ХОРАТА КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА ПООПРАВЯТ БИЗНЕСА СИ И ДА ОСИГУРЯТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА - ДУХАТ СУПАТА !!!
    ДА ЛИ ВИ Е ПОЗНАТА ТАЗИ СХЕМА ???????????????????????????????

    Нередност?
  • 3
    sredkova avatar :-|
    Desislava Sredkova
    • - 5
    • + 21

    Чудя се какво ли ще стане, ако един път поне българинът реши да не оплюва всичко, а вместо това да пожелае успех, на младите хора, които ще участват в проекта. Ей така за разнообразие. Много негативизъм. Много мърморене. Вместо да се работи. И за всички, които няма да си направят труда да кандидатсват с презумцията, че проекта е "компроментиран" изначално, мога да кажа само, че мисленето и труда няма как да отидат на вятъра, дори и да не получиш инвестиция, поне ще си си оползотворил времето и ще си с чиста съвест, че си пробвал. Разбира, се и ще си се обогатил, ако не финансово, то поне ментално.

    Успех!

    Нередност?
  • 4
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#3] от "Desislava Sredkova":

    Хах, личи си, че си млада и без много опит, за да си такъв оптимист. А песимизмът е изцяло въз основа на лош опит.

    Ето за банките: http://www.bivol.bg/wlbadapples.html

    А ето и как нещата могат да се развият много по-лошо отколкото да отидат на вятъра:
    "...трябва да върне всички предоставени средства от 30 хил. лева по спечелен от него проект до три дни, защото научната дейност по проекта е оценена отрицателно"
    http://www.dnevnik.bg/1809513
    само едно уточнение за последния случай - това се случва след края на проекта, като е ясно, че парите вече са похарчени по предназначение. Всъщност един от най-големите проблеми в България с финансиране на иновации са мудните процедури, които забавят парите в някои случаи с повече от година.

    Нередност?
  • 5
    sredkova avatar :-|
    Desislava Sredkova
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#4] от "mapto":

    Въпросната статия за младите учени, я четох по-рано днес и единствената причина д ане коментирам, е че твърде много хора вече бяха изказали нещата които ми идваха на ум. Наясно съм как стоят проблемите точно в сферата на учените, защото баща ми е такъв и години наред съм свидетел, как науката в Бг се самоизяжда, единствено и само от злоба и завист.. но това е друга тема :)

    Млада съм да, но имам опит, работя и си изкарвам парите от 17 годишна сама, с това, което считам за своя професия и призвание, живяла съм и в България (и провинция, и столица) и в чужбина, получих образование в Италия единствено благодарение на стипендията, която Сама си спечелих и работих в международна компания отново там. И въпреки това се върнах и започнах собствен бизнес тук в България.

    Преди седмица бях на лекция от водещ български бизнесмен, който заяви и потвърди убеждението ми, че най-доброто място за млад българин, да започне собствен бизнес е България. Факт. На запад това би могло да се случи едва след навършени 35-40 години. Проблема на множество млади хора, е че са неинициативни и не им се работи или пък само мрънкат.

    Запозната съм и със скандалите около кредитирането по Джереми, но цитирането му в конретния случай показва повърхностно запознаване със статията по-горе. Тук става дума не за кредитиране, а за финансиране. Безвъзмездно. На стартиращи предприятия, а не на десйтващи такива. До преди броени минути бях на друг бизнес форум (СтартИтСмарт), където се спомена именно тази програма - ще има наистина много кандидати и състезанието ще е сериозно, но пък веднъж развит проект за там, дори и неодобрен, може да бъде използван за финансиране и по други линии.

    Независимо от всички "чудеса" случващи се в България и всички несправедливости, с мрънкане нищо няма да се оправи. Или се работи и се бориш, или си един от всички които се оплакват. Всеки сам избира :)

    Нередност?
  • 6
    toniarisa avatar :-|
    toniarisa
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#3] от "Desislava Sredkova":
    от четри години се опитвам да осигуря финансиране за РЕАЛЕН проект за преработка на отпадъци и био-маса.
    Действителността в България не е само отвратителна, тя е пагубна!
    Дали на тези кандидати са им искали бизнес история и фактури за активите?
    Явно Тате или Батко се грижат добре за теб и не ти се налага да излезнеш от инкубатора.


    Нередност?
  • 7
    toniarisa avatar :-|
    toniarisa
    • - 4
    • + 3

    А аз искам да осъдя правителството :


    Разбирам много добре, че причините поради които искам да СЪДЯ управляващите в България макар и да са абсолютно истински, реални и всеизвести на широката публика, в същия момент те са недоказуеми от законова гледна точка. Именно за това желая да направя всичко възможно за да разруша тази дописвана с години / и изгодна за всички управляващи / корупционна практика.
    Мога да изложа проблема, да посоча институциите където е залегнал, да застана открито и обвиня отговорните за това.
    Определено се съмнявам / както и всички останали Българи /, че мога да докажа конкретна злоупотреба или престъпно деяние. Това което целя е да предизвикам СКАНДАЛ, да „размътя водата”, да привлечем общественото внимание и в крайна сметка да принудим системата да си ПЛАТИ и да се промени.

    Конкретно в моя случай :
    преди около три години взех решение да се върна към корените си и да се заема с бизнес свързан със земеделието и горите. Получих много добри наследствени земеделски имоти разположени на 15-тина к.м. северо-западно от София и тъй като в по-голамата си част са пустеещи, реших да започна с залесяването на бързо растящи дървестни растителни видове / пауловния /.
    Това се случи преди две-три години и тогава „НЕ ИСКАХ” да вярвам, че нещата в България се случват толкова трудно, именно за това и не съм документирал стъпките и срещите с конкретните институции, агенции и дирекции през които трябваше да мина, служителите с които се срещах и тези с които бе невъзможно да се срещна, но разбирасе ако се наложи мога да мина отново по целия този път защото неминуемо под съзнателно помня всеки адрес, врата и лице на служител.
    Разговорите протичаха в общи линии по следния начин:
    - Вие точно какво искате,
    - Точно по коя програма искате да кандидатсктвате,
    - Подготвили сте необходимите документи,
    - Попълнили ли сте необходимите материали и т.н.
    На зададените от моя страна въпроси се отговаряше, че те не са бюро справки и че нямат право да извършват консултации и да дават напътствия.
    Това което ми бе внушено в общи линии от този цикъл на ходене по мъките е, че трябва да се обърна към някоя от фирмите занимаващи се с подготовка и управление на проекти по рамковите споразумения за кандидатстване пред Европейската комисисия за отпускане на безвъзмездна финансова помощ / може и да бъркам с точната формулировка /.
    Намерих няколко консултански ф-ми и ги обиколих всичките, условията баха еднакви.

    Решаваш за коя точно кпрограма искаш да кандидатскваш:
    Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"
    Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства"
    Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"
    Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности"
    Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия"

    И те запознават с начина за заплащане на услугата която те ще извършат и необходимата документация която трябва да потготвиш. Разбирасе всички тези предварителни разходи ще бъдат покрити от първия транш на плащания по проекта за който те не поемат гаранции, че ще бъде приет, ще бъде евентоално някога съотвятната програма и евентуално ако са останали пари по тази мярка. Разбирасе консултанската ф-ма ще ти съдейства да получиш кредит от банка / лихвар, с/у 200% обезпечение / за покриване на предварителните разходи.
    Суевременно се захванах със създаването на предприятие за преработка на отпадна дървесина и био-маса за производство на „пелети за отопление”. Успях да създам работещо предприятие и започнах да произвеждам пелети, както и предполагах пазара се оказа необятен и търсенето на продукцията нараства лавинообразно. Разбирасе за да се превърне в печаливш бизнес се нуждаех от финансиране, за да оптимизирам производството, да получа необходимите сертификати и да излеза на сватло със счетоводството. Независимо, че съществуват достатъчно програми по различни Европейски споразумения за подпогане на малкия и среден бизнес / като ДЖЕРЕМИЕ /, се оказа че банките посредници само си правят реклама и в действителност всяка си има собствени условия за отпускане на кредити. ДЖЕРЕМИ покрива гаранциите / обезпечението / но банката си иска допълнително обезпечение, освен цялата документация по кредитирането.
    След като проведеш няколко срещи и минат няколко седмици, по телефона те информират, че от ЦЕНТРАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БАНКАТА ти отказват. Без писмено обяснение защото нямат такава практика.
    Любимата им фраза „ банките не са социални инсттитуции „ макар, че тези Европейски програми са именно СОЦИАЛНИ. В крайна сметка ако не можеш да заложиш апетитен имот – нямаш шанс.

    ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ОСИГУРИ ДЪРЖАВНА БАНКА която да обслужва тези програми без банкови тайни и допълнителни машинации. Толкова трудно ли е да се създаде ” ПРОЗРАЧНА „ Българска банка която да обслужва финансиранията през Европейските програми и Европейския Инвестиционен Фонд, без допълнителните изисквания на паплачта лихвари от частните банки.
    Ако прецените, че заслужавам подкрепа и съдействие за подетата от мен кампания, ще се опитам да привлека вниманието на медиите за да дам публичност на проблема и да получим подкрепа и допълнителна информация и за други подобни случаи. Умовалям ви, намерете смисъл и полза от това начинание и нека да поставим и решим този огромен проблем в Българското общество. Аз съм на ваше разположение


    С респект и уважение

    Нередност?
  • 8
    nixonanim avatar :-@
    Nixonanim
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "toniarisa":

    Честно казано познавам Деси от няколко години и подобни намеци са пълни ГЛУПОСТИ! Следващия път поне направи едно търсене в Google преди да обиждаш някого.

    Иначе проблемите за които говориш определено са сериозни, но не мисля че описването им в коментарите към една статия онлайн ще доведат до някакъв резултат. Най-малкото ако търсиш прозрачност защо не участваш с истинското си име тук? Аз лично го правя навсякъде в Интернет.

    Нередност?
  • 9
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim
    • - 2
    • + 6

    Относно самата статия, мисля че е време Капитал да инвестират малко във авторски фотографии по тема предприемачество, заради перспективите които има темата. Определено това което сте сложили в момента е леко смешно и несериозно, без да е забавно.

    Пожелавам успех на двата фонда, лично смятам да кандидатствам с няколко идеи, пък да видим какво ще се получи :)

    Нередност?
  • 10
    toniarisa avatar :-|
    toniarisa
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#8] от "Nixonanim":
    първо : Поднасям извинения, не съм искал да засягам никого !
    Но все пак позволете ни и на нас обикновенните борещи се хора / осфен Вие от интелигенцията / да можем да критикуваме и коментираме кухите рекламни статии на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ рекламодатели - банките.
    От години се опитвам да пробия шуробаджанащината в държавната администрация и повярвайте ми писалсъм поне до 7 / 8 инстанции дори и в Брюксел. Коментирам и във форумите с надежда да направя контакти с други мислещи като мен и да обединим усилия за изкореняването на този тумор.
    Аз определено подкрепям чуждия успех, но се дразня от грозната прикрита реклама, а от друга страна поопознах проблемите и могага да ги назова открито.
    Не парадирам с името си защото преди години решавах проблемите си с юмруци и сила, за това съм бесен, че сега съм безсилен пред някакви мижави чиновници.
    Та така, с уважение и респект към Вас интелектуалците.


    Нередност?
Нов коментар