🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От сателитен куб до Sfera от данни

Кои са българските космически проекти, зад които стоят сдружението SAT-1 и компанията Sfera Technologies

Здравко Димитров е съосновател на инициативата SAT-1 и изпълнителен директор на произлязлата от нея Sfera Technologies
Здравко Димитров е съосновател на инициативата SAT-1 и изпълнителен директор на произлязлата от нея Sfera Technologies
Здравко Димитров е съосновател на инициативата SAT-1 и изпълнителен директор на произлязлата от нея Sfera Technologies    ©  Цветелина Белутова
Здравко Димитров е съосновател на инициативата SAT-1 и изпълнителен директор на произлязлата от нея Sfera Technologies    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Здравко Димитров е двигателят за два български космически проекта.
  • Сдружението SAT-1 работи по малък спътник, а компанията Sfera Technologies – върху приложение за децентрализирано събиране на данни от сателити.
  • Sfera, чийто продукт Homeport трябва да е готов до края на годината, вече набра 100 хил. долара финансиране от Aeternity Ventures и търси още капитал.

Здравко Димитров е от хората, влюбени в Космоса, но не от мечтателите, за които всеки момент ще стъпим на Марс. Напротив, съдейки по проектите му, той е по-скоро здраво стъпил на Земята. Те са насочени към решаването на конкретни проблеми в настоящето, както и създаването на реално космическо общество в България. "Когато започнахме работа през 2017 г. чрез сдружението SAT-1, видях, че в България има много специалисти в много области, но нещата са фрагментирани", казва Димитров. "Идеята на нашите проекти е да обединим хората, които имат интерес към космическите технологии."

Сдружението с нестопанска цел SAT-1 работи върху създаването и пускането в орбита на малък спътник, наречен "Ефир". И ако то всячески се опитва да централизира уменията и интереса към Космоса, другото начинание на Димитров е с фокус децентрализация. Компанията Sfera Technologies, известна повече с името на продукта си Homeport, разработва блокчейн приложение, което да реши проблема с най-скъпото удоволствие при сателитите – управлението им и събирането на данни от наземни станции.

Да централизираш уменията

Космическата одисея за Димитров започва през 2017 г., когато заедно с още няколко съмишленици основават SAT-1, за да открият "свързващото звено" между хората с интерес към Космоса и, разбира се, инженерни познания. Димитров е разочарован, че в България на практика липсват сериозни разработки по отношение на Космоса сред академичната общност в страната, а инженерите с умения и интерес по темата са разпръснати. SAT-1 започва работа, като разчита на труд на доброволни начала и финансиране от членски внос, а в екипа влизат 13 души.

Скоро обаче членският внос може да се окаже недостатъчен. Сдружението работи по първия си малък сателит във формата на куб - "Ефир", чиято архитектурна част в момента е към края си и според Димитров започват да пристигат първите компоненти, нужни за целта "Ефир" да се превърне от компютърна графика и чертежи в реален спътник, който по план трябва да бъде изстрелян през втората половина на 2020 г.

Добрата новина за SAT-1 е, че когато "Ефир" е готов и дойде време за изстрелване, цената на традиционно скъпото изпращане в орбита ще бъде много по-ниска, отколкото е била, когато проектът е започнал. "През последните години цените паднаха много. Сега навлизат и китайски компании на пазара, които допълнително ги дърпат надолу", казва Здравков. Прогнозира, че когато дойде моментът, изстрелването на "Ефир" ще струва на сдружението около 100 хил. долара. "Когато дойде времето, ще търсим спонсори. Възможност са частни инвеститори, възможно е хибридно финансиране, възможен е и краудфъндинг, който е популярен при подобни проекти."

"Ефир" трябва да бъде куб с височина 1 метър и тегло малко над 1 килограм, а животът му да продължи над година. Ще се захранва чрез соларен панел и няколко батерии и ще се фокусира върху това да прави снимки върху горски и растителни масиви. Цялата документация и знанията от процеса, които ще бъдат събрани от SAT-1, ще бъдат предоставени на български университети.

Да децентрализираш управлението и данните

От SAT-1 произлиза един чисто комерсиален проект: основаната в началото на годината Sfera Technologies ("Сфера Текнолоджис"), която е по-известна с името на продукта си, приложението Homeport. Homeport, е блокчейн апликация, която цели да реши проблема с най-скъпото удоволствие по отношение на малките спътници - управлението им и събирането на данни.

"Приложението ни позволява директна връзка за договаряне между оператори на станции и компаниите - собственици на спътници, казва Димитров. Всичко става чрез умни договори в самия код, в които ще бъде заложена договорената сума между двете страни. От всеки договор ние ще взимаме малка комисиона, чрез която да се издържа компанията."

Проблемът е, меко казано, нишов, но е важен за решаване. Макар създадена в началото на тази година, Sfera Technologies вече е преминала през една акселераторска програма – Starfleet на фонда за блокчейн проекти Aeternity Ventures, и е получила инвестиция 100 хил. долара от там. В компанията в момента работят петима души.

В момента секторът е силно централизиран. Съзвездията от спътници събират данни, след което те преминават през няколко посредника, преди да стигнат до компаниите, на които са собственост. "Ние стигнахме до заключението, че би било по-добре самите станции директно да се свързват с компанията, която ползва спътника, и да се разберат при какви условия ще се ползва спътникът", казва Димитров.

Данните, които се събират от спътниците, най-често са изображения, които имат широко приложение: от селскостопанския сектор до оценяването на щети от природни бедствия, следене на кораби и планове за градоустройство. В момента този пазар се оценява на 2.6 млрд. долара, а през следващите няколко години се очаква да нарасне три пъти.

Причина за това са и проектите за "интернет съзвездия" на компании като SpaceX и OneWeb (финансиран от Google), чиято идея е пускане на огромен брой сателити, които да доставят интернет на хората в райони без добра връзка.

В момента Homeport е пред пускане на алфа-версия, а през есента трябва да е готова и бета-версията. "Мрежата ще бъде първоначално от десет станции, а след това – от 50 станции. В пълната версия трябва да са над 100. Комерсиалната версия трябва да бъде готова в края на годината", казва Димитров.

И да намериш парите за всичко това

Пред проектите на Димитров има немалко предизвикателства. Най-очевидното от тях е финансирането. Предприемачът казва, че скоро ще започне търсенето за допълнителна инвестиция в Sfera Technologies за разработването на Homeport. Добрата новина според Димитров е, че пазарът има голям интерес към решението на компанията именно защото е нишово, силно децентрализирано и ще доведе до сваляне на разходите. Интерес според Димитров има и от страна на инвеститори и компанията вече се оглежда за допълнителен капитал, защото, без приложението да бъде пуснато на пазара, Sfera Technologies не генерира приходи.

Другият въпрос е по отношение на "Ефир". Първоначално изстрелването на малкия спътник е било предвидено за тази година, но сега целта е изместена към втората половина на 2020 г. Дори и с падащите цени на изстрелванията сумата 100 хил. долара не е малка за нестопанско сдружение. Димитров обаче е оптимист и в нито един момент не подлага под съмнение, че "Ефир" и последващите подобни кубични спътници ще бъдат изстреляни. Така клишираният въпрос "къде се виждате след пет години" получава своя логичен отговор: в орбита.

Как работи Homeport?

Това, което Homeport прави, е станциите да се появят онлайн в една мрежа и ако имате спътник и приложението, си задавате изискванията и нуждите в него. Станциите директно ви отговарят, без да се занимавате с посредници, да сключвате споразумения или друга бавна административна работа.

Върху кое ще се отрази най-силно приложението?

Homeport би свалило разходите за компании като Planet, които имат съзвездия от спътници. Тези разходи са високи, защото чрез посредник и фиксирани условия от негова страна винаги трябва да се съобразяваш и той диктува правилата. При Homeport обаче ще има една мрежа, в която всяка станция сама избира на каква цена да продава услугата си, и тогава вече има пазар. Този пазар прави цените реални и липсват свръхвисоките комисиони.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rna29638455 avatar :-|
    rna29638455

    На този сайт можете да видите какво правят съучениците ми от Враца с мен вече 7 години. Следят ме по света със сателит 24/7 и ме теориризират системно.

    https://krasimira.webnode.com

    Нередност?
Нов коментар