🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Супермаркет за работни места

Платформата за търсене на работа и служители Noble поставя акцент върху компаниите в технологичния сектор

"От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха в нея", казва Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble
"От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха в нея", казва Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble
"От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха в нея", казва Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble    ©  Цветелина Белутова
"От първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха в нея", казва Георги Иванов, изпълнителен директор на Noble    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпреки високите възнаграждения технологичният сектор има проблем с кадрите, и то от години: дори когато има хора, те не винаги се задържат. Особено в компании, обсебени от ефективност и "правилност" на проектите и служителите, които работят по тях.

Запознат с тези проблеми, Георги Иванов решава да предложи услуга, която да сложи край на постоянното търсене на "правилните хора" от страна на компаниите и "правилната работа"от страна на служителите в технологичната сфера. И създава Noble като алтернатива на големите интернет портали за набиране на персонал. Разликата е, че не всеки може да пусне обява за свободна позиция.

"Ние правим подбор на компаниите, които могат да търсят хора през нас. Нужна е селекция и имаме конкретни критерии, които трябва да бъдат покрити от компаниите, за да могат те да имат профил в платформата", казва Иванов, който е основател и изпълнителен директор на Noble. Според него една компания трябва да е "топ място като култура, топ място като продукти и проекти, върху които се работи,и високо мнение на хора, които работят или са работили там".

Към момента профил в Noble Hirе имат над 30 дружества, в момента се изработват още 30, а със 100 други компании платформата е в активни разговори. По-важното обаче е друго: по-малко от два месеца след началото на продукта, стартъпът вече работи на печалба. Помага му и бумтящият пазар на труда в момента.

Колко е важен опитът

Иванов е познато лице в стартъп екосистемата в България най-вече като един от съоснователите на компанията за интерактивни CV-та Enhancv. Той продължава да е акционер в компанията, но я напуска оперативно в края на 2017 г., а през януари 2018 г. основава Noble. "Имах нужда от ново предизвикателство. Enhancv е бизнес, насочен към крайния клиент, а Noble е насочен към бизнеса", казва Иванов.

Дружеството оперира чрез "Нобъл тек". Компанията майка, която в момента е в процес на придобиване на дяловете на българското дружество, е регистрирана в Малта.

До момента компанията е събрала инвестиции за общо 250 хил. евро – 200 хил. евро от фонда Eleven и 50 хил. евро от инвеститорското звено на блокчейн платформата Aeternity Ventures. И двете вложения са срещу дялове в компанията. Иванов казва, че дотогава не е знаел, че името му вече има тежест сред общността. "Не си давах сметка, че съм познато лице в стартъп екосистемата, но от първите 50 компании, с които се свързахме за платформата, 46 се включиха", твърди той.

В момента Noble е по-известна с името Noble Hire, което е първият продукт на компанията. Иванов казва, че в бъдеще ще се появят и други услуги, които да са под шапката на Noble, като например Noble Culture – библиотека с най-добрите бизнес практики, прилагани от компании по света. Тя ще бъде безплатна и отворена и няма да търси монетаризация. Целта ѝ ще е по-скоро да превръща "посетителите" на библиотеката в клиенти на основната платформа Noble Hire.

Какво да има на рафтовете

Иванов определя Noble Hire като "супермаркет за работни места, като в момента мислим какво да сложим на рафтовете". Фокусът е изцяло върху компаниите – те трябва да имат подробен профил, а екипът на стартъпа отделя няколко дни, за да разгледа в детайл работодателя, да се свърже с бивши и настоящи служители и в крайна сметка да прецени дали той да се появи "на рафта" - т.е. на сайта при останалите фирми.

"Всяка компания, която се вижда на сайта, е сред най-добрите компании, които са дошли при нас", твърди Иванов. "И от гледна точка на култура и на проекти, и от гледна точка на условия на работа и, разбира се, заплащане. Там е голямата цедка." Добавя, че крайна цел е шансът и двете страни да са недоволни да бъде сведен до минимум. Екипът вече се е срещал с компании, които искат да търсят служители през Noble, но не са покрили изискванията и в крайна сметка са отпаднали.

Подобно на останалите компании за подбор на персонал, Noble очаква възнаграждение за посредничеството. Когато дадена компания си намери служител през платформата, тя изплаща две брутни месечни заплати на стартъпа. Потребителите на Noble също могат да препоръчват на фирмите свои познати за конкретни позиции. В този случай платформата отново взима от работодателя две брутни месечни заплати, но от сумата оставя за себе си 20%, а останалите 80% отиват за човека, направил препоръката.

"Положението е малко като Uber за намиране на хора", казва Иванов. "Ако имаш добри връзки, можеш да помогнеш на хората да си намерят интересна работа, както и на самите компании, и да правиш пари от това." Noble дава и гаранция на компаниите – в случай че служителите не се задържат на новата си позиция за определен период от време, стартъпът връща парите на работодателите. Срокът е шест месеца, ако става дума за човек, нает през платформата, и три месеца, ако е чрез препоръка.

Няма време за загуби

Noble съществува от година и половина, а продуктът на стартъпа е на пазара от едва няколко месеца, но въпреки това той вече работи на печалба. "Дори 10 души на месец да си намират работа чрез нас, това ни изкарва на нула, а в момента има 60 души в процес на интервю", казва Иванов. В момента в стартъпа работят постоянно общо 20 души, от които 12 на постоянен режим.

Плановете пред Noble са амбициозни. Освен добавянето на странични продукти Иванов казва, че почти със сигурност следващата стъпка на стартъпа ще бъде разработването на платформа, която да е насочена към дистанционни работни места и проекти, което е и една от най-широко представените тенденции в технологичния сектор. Noble иска да се разрасне и извън технологичния сектор, като вече се изготвят профили на компании, които са извън индустрията. Иванов казва, че най-вероятно сайтът ще бъде разделен на две – за технологични и нетехнологични компании, но "критериите отново ще бъдат високи".

Въпросът пред Иванов е как точно да се случи разширяването на компанията. Признава, че вече се оглежда за следващи инвестиции в компанията, като казва, че отдавна към Noble има "сериозен интерес". "Моята цел е да проверя колко е голям този интерес, за да структурираме следващия рунд по правилния начин. Има разлика между това да събереш 1 млн. долара и да събереш 10 млн. долара", завършва той.

Блокчейн слоят

Noble планира да добави блокчейн елемент към платформата си, като според Иванов това ще се случи през есента на тази година. Идеите са две – едната е самите хора да решават кои компании имат място на сайта, така че този процес да бъде децентрализиран. В другия случай блокчейн технологията би помогнала като "слой на доверие". "Ако аз препоръчам някого и трябва да взема голямата част от бонуса, но компанията ми каже, че този човек вече е бил препоръчан, ще можем да знаем кое кога се е случило и кой е бил първи", казва Иванов. "По същия начин ще можеш да видиш и цялата история на човека, който ти препоръчва служител – колко от хората, които е препоръчал, след това са се оказали добри препоръки. Това е просто един слой, който да осигури прозрачност, да няма "скрито-покрито" и да няма сърдити."
Все още няма коментари
Нов коментар