Предпочитанията и перспективите за заетост на младите се разминават

Проучване на ОИСР показва, че трудовите ресурси се използват неефективно

Четири от петте най-популярни избора са били на традиционни професии - лекари, учители, бизнес мениджъри и адвокати
Четири от петте най-популярни избора са били на традиционни професии - лекари, учители, бизнес мениджъри и адвокати
Четири от петте най-популярни избора са били на традиционни професии - лекари, учители, бизнес мениджъри и адвокати    ©  Shutterstock
Четири от петте най-популярни избора са били на традиционни професии - лекари, учители, бизнес мениджъри и адвокати    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Светът на работата се променя. Готови ли са хората за новите перспективи на заетостта? Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сред 15-годишните в 41 държави показва, че тийнейджърите може би имат нереалистични очаквания за това до каква работа ще имат достъп. Четири от петте най-популярни избора са били на традиционни професии - лекари, учители, бизнес мениджъри и адвокати. Тийнейджърите се насочват към най-популярните професии, като водещите 10 са избрани от 47% от момчетата и 53% от момичетата. Тези резултати са значително по-високи, отколкото при предишното проучването през 2000 г.

Самозалъгване

Рационалното зад този избор донякъде се дължи и на самозалъгване от страна на запитаните (дизайнер, актьор и музикален изпълнител са три от водещите 15 професии). На младежите се полага частица надежда. Освен това едва ли можем да очакваме от тийнейджърите да имат дълбоки познания за детайлите на тенденциите на пазара на труда. Те са се сблъсквали с лекари и учители във всекидневния си живот. Други популярни професии като адвокат и полицай са им познати от филмите и социалните медии. Много хора обаче работят професии, за които дори не са чували през училищните си години.

ОИСР посочва, че някои от най-бързо набиращите популярност професии рядко са споменавани от младите хора. Но изненадата не е в това, че "техник за обслужване на потребители" е само на 158-о място или че "обслужване на компютърни потребители" се появява на 229-о място. Шокиращо е, че младите хора въобще знаят, че тези професии съществуват.

Поне тийнейджърите, които искат да се справят с климатичните промени, имат късмет. Американското бюро за трудова статистика (BLS) предсказва, че двете най-бързо растящи професии по търсене през следващите няколко години ще са монтирането на соларни фотоволтаици и техниците на вятърни турбини.

Мъже срещу жени

Някои резултати от проучването на ОИСР са притеснителни. Въпреки че учениците с най-високи резултати в математиката и природните науки са разпределени поравно между момчетата и момичетата, е очевидна разликата между половете, когато става дума за стремежите им. Повече момчета от момичета очакват да работят като учени или инженери - средната разлика между половете в ОИСР е над десет процентни пункта. Проблемът продължава и във висшето образование: с изключението на биологията и медицинските науки дипломите в STEM дисциплините (наука, технологии, инженерни науки и математика) са доминирани от мъже. В САЩ жените отговарят само за 35.5% от бакалавърските STEM дипломи и за 33.7% от докторантите.

Ситуацията е още по-лоша в технологиите. Във Великобритания само един на всеки пет студенти по компютърни науки е жена - голям проблем във време, в което Световният икономически форум предвижда, че технологиите ще създадат над една четвърт от всички работни места в новите професии. Жените обаче са недостатъчно представени във важни сфери в технологиите: само 12% от работните места в облачното изчисление например. Нещо в тех индустрията отказва жените кандидатстващи за работа.

Жените играят много по-голяма роля в здравния сектор и в социалните грижи, които също са с потенциал за разрастване. BLS прогнозира, че осем от 12-те най-бързо растящи професии в САЩ през следващите няколко години ще са в тези сфери, като ролите варират от социални асистенти до генетични консултанти. Уловката е, че някои от тези професии не са добре платени. Домашните здравни помощни и асистентите за лична грижа (с третия и четвъртия най-бърз ръст в търсенето) през 2018 г. средно са изкарвали малко над 24 хил. долара годишно.

Някои позиции в здравните услуги, разбира се, са изключително печеливши. Но тук се показва друг дисбаланс между половете: само една трета от директорите в здравния сектор в САЩ са жени. За контраст жените имат тенденцията да доминират при лошо платената работна ръка за социални грижи. Във Великобритания 83% от социалните работници са жени. Това предполага, че мъжете отбягват сферата, може би защото не възприемат грижата за мъжествена черта.

Най-големият проблем на пазара на труда следователно може би не е, че тийнейджърите се фокусират върху няколко добре познати професии. Може би става дума за разминаване: недостатъчно талантливи жени се насочват към технологиите и недостатъчно мъже отиват на работа в социалните грижи. Всеки икономист ще разпознае това като неефективно използване на ресурсите. Където и да се крие коренът на проблема - дали в образователната система, в правителствените политики или в корпоративните практики за набиране на персонал, той трябва да бъде открит и решен.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар