🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа има добри и лоши причини да се стреми към повече деца

Политики, които стимулират раждаемостта, често са фронт за купуване на гласове или още по-лоши практики

Изненадващо малко усилие е необходимо, за да накарате европейски бюрократ да заговори за секс. Европейската комисия рекламира разнообразните си програми за образователен обмен с комикси за млади хора, мечтаещи да срещнат привлекателни испански дами и секси французи. Говорители на ЕК се хвалят, че подобни връзки, започнали по време на програмата "Еразъм", са довели до раждането на 1 млн. бебета. Схемата е "увеличила европейското либидо", казва бившият президент на ЕК Жан-Клод Юнкер. Италианският писател Умберто Еко описва този начин на мислене в ЕС: "Наричам го сексуална революция - млад каталунец среща белгийско момиче, влюбват се, женят се и те, както и децата им, стават европейци."

Демографските проблеми се превръщат във важна тема

Сега еврократите си имат ново извинение да повдигат темата за секса - децата, или по-скоро тяхната липса. Демографски спад в Източна Европа води до паника сред лидерите й, които отчаяно търсят начини да стимулират раждаемостта. По време на срещи на върха държавните ръководители мърморят за ниската раждаемост, както и за велики държавни дела. Прогнозите са жените в ЕС да имат средно 1.6 деца, или дори до 1.3 в някои страни.

Това оставя Европа без достатъчно деца и тя трудно ще поддържа населението си без имиграция. След години оплаквания от източните държави в съюза темата влезе в стратегическия дневен ред на Европейския съвет за следващите пет години. За пръв път демографските въпроси ще имат свой отделен комисар в Брюксел, който ще търси начини да улесни живота за семействата. Натализмът - политиката, при която държавата се опитва да повиши раждаемостта, се завърна.

Новият натализъм се вижда най-добре в Източна Европа, където статистиките за раждаемостта са се превърнали в следващата голяма фикс идея. На едно събитие хърватският премиер се е похвалил, че сънародничките му са създали с 900 повече бебета от предходната година.

От нас схемите, от вас - бебетата

Политиците се надпреварват да предлагат щедри схеми на нови родители. Естония дава 18 месеца платен отпуск за родители. Полша плаща по 500 злоти (около 120 евро) на месец за всяко дете след първото - което означава, че родител на три деца ще "печели" от тях почти половин минимална заплата. В Унгария майките на четири деца са освободени от данъци върху общия доход до края на живота си, а правителството обмисля да разшири мярката и до майки на три деца.

Необходимостта от повече деца е тема, по която Източна и Западна Европа могат да постигнат съгласие. Френските правителства винаги са обсипвали родителите с бонуси - от парични помощи до медали за тези с четири или повече деца. Германия е по-скорошен последовател на идеята за детски стимули, като увеличи разходите за социални програми за родители и държавно спонсорирана грижа за деца през последните две десетилетия. Министърът, който е ръководил тази трансформация, е сегашният президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (чийто Twitter профил гордо изтъква, че е майка на седем деца).

В някои отношения веселбата с "бебешката" политика не е нищо ново. Натализмът има дълга, но не особено щастлива история в Европа. Римляните са забранявали на бездетни жени над 24 години да носят ценни метали, докато неженените мъже са плащали ергенски данък. През XVII век във Франция всеки, който се е женел, преди да навърши 20 години, е бил освобождаван от данъци, докато навърши 25 години. В периода между двете световни войни германските нацисти и италианските фашисти са били най-ентусиазираните наталисти. "Вървете си вкъщи и кажете на жените, че се нуждая от раждания, много раждания", казва италианският диктатор Бенито Мусолини на женски групи. След войната повечето европейски правителства разбираемо заобикалят темата.

Наталистките схеми не работят особено добре. В навечерието на Втората световна война правителства с всякакви политически уклони, независимо дали са били тоталитарни или демократични, не успяват да увеличат раждаемостта. В същото време laissez-faire подходът след войната съвпада с бейби бума.

"Никой не решава да си направи още едно дете за 500 евро", посочва пред The Economist Ричард Тогман, автор на книгата "Национализацията на секса: плодовитост, страх и власт", която описва често тромавите опити на правителствата да контролират човешкото размножаване. Дори схемите, които работят, като предоставянето на детски грижи за подпомагане на връщането на родителите на работа, имат скромен ефект спрямо броя родени деца. Най-често се получава така, че правителства раздават пари на хора, които биха имали деца и без това.

Achtung, baby

Страхът играе голяма роля в навлизането на държавата обратно в спалнята. Демографията е платно, върху което политиците могат да рисуват най-дълбоките си тревоги. За тези в Западна Европа страхът е икономически. Поради ниския ръст на производителността, социалните държави трябва да генерират повече млади работници, за да се спонсорира социалната система, която в противен случай би се срутила като Понци схема.

По на изток главната тревога е около идентичността. Някои националисти се тревожат, че ниската раждаемост заедно с мигрантите от чужбина ще промени същностния облик на нациите им. "Ние ефективно ще се съгласяваме на процес, при който европейското население бива заменено", обяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на демографска конференция, като така даде гласност на ксенофобски конспиративни теории. В това отношение Орбан и подобните му приличат на евгениците на ранния XX век, които са се тревожели, че висшите раси (т.е. европейците) са обречени.

Субсидиите за увеличаване на раждаемостта може и да не водят до повече бебета, но пък се оказват прекрасен начин за купуване на гласове. За дясноцентристките правителства те са лесно извинение за раздаване на подаръци на буржоазните семейства, които са сред традиционните им избиратели. За лявоцентристките правителства детските помощи са извинение за разширяване на границите на социалната държава.

Подобни субсидии могат да имат и по-зловещ елемент. Изцяло легитимната тревога за депопулация може да бъде отвлечена от тези, които искат да върнат времето назад и да отнемат правата на жените, смята Нийл Дата от Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права. Активисти за забрана на абортите получиха видни места на демографска конференция, организирана от Орбан миналата година. Улесняването на жените да се върнат на работа след раждането не се вписва в идеите за традиционното семейство, които хора като Орбан проповядват. На повърхността ЕС е обединен, когато става дума за насърчаването на раждаемостта. Тъмни разлики обаче дебнат под повърхността. Еврократите трябва да внимават с кого скачат в едно легло.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.watson avatar :-|
    dr.watson
    • - 3
    • + 2

    Решението е доста просто. Намаляват се местата в университетите поне 3 пъти, оттам броят бъдещи "висшисти" (в кавички, защото голяма част и средно образование не заслужават) пада значително. Младите жени имат 2 пътя на развитие след 18г: 1) отиват да следват, после опити за кариера и отлагат първото дете за 30+ годишна възраст или 2) започват каква да е работа, сменят 1-2 мъже и къде инцидентно къде умишлено забременяват и раждат до 22-23 годишна възраст. При първо дете на 22 има шанс за второ и трето.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Раждането на дете е въпрос на личен избор и никой не трябва да се меси в това. И без друго земята е пренаселена и вече се ползват ресурси, които би трябвало да останат за следващите поколения. Всичко е на свършване.

    Нередност?
  • 3
    mkl13629719 avatar :-|
    mkl13629719
    • - 2
    • + 1

    Защо да насърчават раждаемост, като могат да си отвлекат българчета? За раждаемост се искат двойки от срещуположен пол, а на това не се гледа с добро око на Запад. Така че, социалните служби отвличат деца и ги дават на хомо-двойки - и вълкът цял, и агнето сито, и овчарят доволен. Само българинът ощетен, но на кого му пука, той е свикнал все контрата у него да е.

    Нередност?
  • 4
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 2

    привлекателни испански дами


    Ако срещнете такива моля, не забравяйте да направите снимки, че такава рядкост не е за изпускане!

    Нередност?
  • 5
    tyg36557049 avatar :-@
    tyg36557049
    • - 1

    Точно както българските политици цинично стимулират младите майки в България и по същество провеждат политика на геноцид спрямо българската нация. Само това е достатъчно да отидат на кладата!

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    До коментар [#5] от "tyg36557049":

    Българската нация сама си извършва геноцида. Докато разглеждаме младите майки като нещо, което не е българско - все ще сме в демографска криза. Отгоре на всичко си избираме партии, които активно разграждат държавността - БСП, ГЕРБ, ДПС.

    Нередност?
  • 7
    mkl13629719 avatar :-|
    mkl13629719

    До коментар [#4] от "johnniewalker":

    Пълни глупости, испанките са едни от най-красивите жени в света и със сигурност влизат поне в топ 10. Аман от форумни философи и тъпите им форумни клишета.

    Нередност?
Нов коментар