🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Одитираният отчет на "Монбат" показва по-ниска нетна печалба

Приходите от продажби също са ревизирани леко надолу

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на батерии "Монбат" отчита по-ниска нетна печалба за 2020 г., отколкото показваха предварителните данни. Според одитирания консолидиран отчет крайният резултат на групата е 1.3 млн. лв. спрямо 6.4 млн. лв. по разчетите към края на годината. Така общият спад на годишна база е над 89%. Промяната идва основно от по-ниските приходи, които са ревизирани от 308.9 млн. лв. на 304 млн. лв.

Оперативна печалба

Окончателните данни показват, че приходите за годината са спаднали с малко над 8% (виж таблицата). От групата отчитат, че пандемията се е отразила на продажбите на акумулаторни батерии и събираемостта на оловосъдържащи суровини през пролетта, но като цяло нормализираната печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) отбелязва незначителен спад (1.1%) до 35.9 млн. лв. Понижението е резултат от еднократни разходи, свързани с екологични проверки, допълнителен одит, правни и консултантски услуги и др.

Обезценки

От доклада на дружеството се вижда, че няколко финансови показателя са се отразили негативно върху печалбата. Това включва провизия за 1.5 млн. лв. за очаквани бъдещи разходи във връзка с подписания в началото на март тази година меморандум с Министерството на околната среда и водите. С него групата се ангажира да съдейства чрез дружеството си "Монбат рисайклинг" за оползотворяването на до 3590 тона полиетиленов сепаратор, който е бил предаден за третиране на конкретни лицензирани оператори през годините. През миналата година групата стана обект на атака от властите заради открити изхвърлени такива отпадъци, които са били предадени на лицензирани фирми за преработка.

Най-значителна е отчетената сума - общо 1.6 млн. лв., за обезценка на нефинансови активи. Основната част е свързана проекти в рециклиращата дивизия на групата, за които е необходимо да се намери привлечен ресурс или да се инвестират съществени собствени средства, като в същото време общата пазарна несигурност е повлияла на възможностите за изпълнението им, става ясно от доклада. "Монбат" отчита и 237 хил. лв. обезценка за репутация за дружеството си в Нигерия, чиято дейност е била повлияна от девалвацията на нигерийската найра и трудния достъп до чуждестранна валута. Обезценяването на найрата, както и отслабването на долара спрямо еврото са причината компанията да отчете 2.2 млн. лв. загуби от валутно-курсови разлики.