"Аурубис" започва мегаинвестиция - 800 млн. лв. за четири години

Разширяване на рафинерията, още 30 мВт соларни паркове и други проекти ще бъдат приключени до края на 2027 г.

Разширението на рафинерията ще бъде завършено през втората половина на 2026 г.
Разширението на рафинерията ще бъде завършено през втората половина на 2026 г.
Разширението на рафинерията ще бъде завършено през втората половина на 2026 г.    ©  Цветелина Белутова
Разширението на рафинерията ще бъде завършено през втората половина на 2026 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Германската Aurubis започва най-голямата си инвестиционна програма в страната досега.
  • Заводът в Средногорието ще произвежда повече чиста мед и ще покрива 15% от нуждите си със собствен зелен ток.
  • Разширен ще бъде и иновативен проект за преработка на шлака, който групата въведе за първи път в Пирдоп.

Най-голямата инвестиционна програма от влизането на германската Aurubis в страната през 2008 г. ще бъде изпълнена през следващите четири години в медодобивния завод край Пирдоп и Златица. До края на 2027 г. компанията ще вложи общо 400 млн. евро (800 млн. лв.) в увеличаване производството на чиста мед, изграждане на още соларни паркове за собствени нужди, подмяна на оборудване с енергийно ефективно и други проекти. Това ще засили позициите на "Аурубис България", която е най-голямата компания в страната с 8.2 млрд. лв. приходи за 2022 г., на пазар, където търсенето на мед расте.

Само чиста мед

Мащабната програма беше обявена при официалния старт на разширението на рафинерията в завода. Проектът е на стойност 120 млн. евро и ще увеличи капацитета за производство с около 50% до 340 хил. тона катодна мед (с висока чистота) годишно. Така компанията ще може да преработва цялото количество аноди, което произвежда тук, вместо да транспортира част от него до други заводи на групата в Европа. Това от своя страна ще намали логистичните разходи и въглеродните емисии, макар че и в момента групата има изключително нисък отпечатък - едва 40% от средното за индустрията. Строителството е възложено на "Главболгарстрой", а новата мощност ще започне да работи през втората половина на 2026 г.

Още зелена енергия

С друг проект "Аурубис" ще увеличи и зелената енергия, която произвежда, за да покрива част от потреблението си. След като преди три години компанията изгради най-големия соларен парк за собствени нужди в страната - 10 мВт, сега се строят още два парка, а трети е планиран за следващата година. Така общият капацитет ще достигне около 40 мВт, с което заводът ще задоволява приблизително 15% от консумацията си. Годишно фотоволтаичните централи ще генерират грубо 55 хил. мВтч - електричество, което може да захранва град с 25 хил. жители за една година, изчисляват от "Аурубис". Това ще намали влиянието на ценовите колебания на енергийния пазар и ще помогне за постигането на въглеродно неутрално производство още преди 2050 г. След приключването и на четирите етапа годишно ще се спестяват около 25 хил. тона въглеродни емисии.

Енергийна ефективност

Компанията ще финансира и мерки за повишаване на енергийната ефективност, което включва замяната на съществуващи агрегати с нови, както и монтирането на модерно енергоспестяващо осветление. "Обновяването на енергийното оборудване е мащабна програма, която тече поетапно в завода. Сега например ще заменим 460 мотора с високоефективни", уточни главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс за "Капитал". По данни на компанията това ще спести около 12 хил. тона въглеродни емисии.

В програмата влизат също инфраструктурни проекти като модернизация на процесите по пречистване на води, обновяване на основното производство по време на плановото спиране за ремонт догодина, както и купуване на вагони за превоз на медни концентрати от пристанището в Бургас до завода. Компанията преработва цялото количество концентрати, които се произвеждат в България, но около 70% от капацитета й се покрива от внос.

Пионерски проект

Част от инвестицията е предвидена за подобрения в процеса на преработка на шлака. Проектът беше обявен в края на миналата година и е на стойност 46 млн. евро. Той предвижда въвеждането на нов начин за охлаждане на шлаката, която остава след стопяването на концентрата и отделянето на медта, като така ще се извлича по-голяма част от метала. Това от своя страна ще намали загубите и ще увеличи количеството произведена мед с около 500 тона годишно. "Ще разширим технологията, която беше въведена пилотно и беше използвана за пръв път в този завод", обясни Харингс за "Капитал" и добави, че проектът е бил много успешен. "С разширяването му сега цялата шлака тук ще може да се преработва по иновативен и устойчив начин", каза той.

Растящо търсене

Проектите в България са част от инвестиционната програма на германската група на стойност 1.7 млрд. евро. Тя предвижда разширяване на съоръженията в Европа, както и изграждане на рециклиращи мощности в САЩ. Aurubis е най-голямата компания за рециклиране на мед в света.

"Правим го, защото медта е много важен метал. Имаме нужда от повече мед в Европа, за да отговорим на нарастващото търсене за декарбонизация", посочи Харингс. Медта е ключова за изграждането на ВЕИ проекти, разширяването на електропреносната мрежа и производството на електрически превозни средства.

Това обещава добро бъдеще и за завода в Средногорието, който Харингс нарече "история на успеха". "Това е един от най-високоефективните заводи не само в групата Aurubis, но и в света на медта. Затова сме убедени, че трябва да инвестираме тук и да продължаваме да разширяваме капацитета", добави той.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pontius_glarus avatar :-|
    pontius_glarus
    • - 2
    • + 3

    "Аурубис" започва мегаинвестиция - 800 млн. лв. за четири години "

    800 млн лв било мега инвестиция?
    А ГЕРБ и ДПС хвърлиха по мъжки 1 млрд лв да подпомагат няколко държавни мини и ТЕЦ-ове.

    Нередност?
Нов коментар